Poslechněte si, jak mluvil Ötzi: Experti rekonstruovali jeho hlasivky i hlas

Žil před 5300 let, přesto dnes víme, jak mluvil. Ledovcový muž Ötzi byl objeven před 25 lety; na konferenci k tomuto výročí vědci oznámili výsledky nových výzkumů.

Celý týden se v italském Bolzanu konala konference věnovaná Ötzimu. Právě v Bolzanu jeho skvěle zachovaná mumie totiž v současnosti leží. Pomocí kombinace špičkové technologie vědci dokázali rekonstruovat, jak vypadalo jeho kompletní hlasové ústrojí – a díky tomu pak digitálně rekonstruovali i jeho hlas. Poslechněte si ho:


„Nedokážeme říci, jestli jsme dokázali původní Ötziho hlas rekonstruovat zcela přesně, chybí nám k tomu některé zásadní informace,“ popsal obtížnost takové práce Rolando Füstös, laryngolog, který výzkum vedl. „Ale se dvěma provedenými měřeními jsme určili délku hlasivek i hrtanu, což nám umožnilo přibližně napodobit zvuk opravdového hlasu Ötziho, když ještě žil,“ uvedl Füstös pro web Discovery News.

Hlas starší než pyramidy

  • Výpočetní tomografie (Computed Tomography, CT) je radiologická vyšetřovací metoda, která pomocí rentgenového záření umožňuje zobrazení vnitřností těl živočichů. Metoda se využívá hlavně v oblasti medicíny, kde slouží k diagnostice širokého spektra poranění a chorob.

Vědci vycházeli z CT scanů mumie, díky nimž byli schopní rekonstruovat hlasové ústrojí Ötziho. Nejdůležitější jsou sice při vytváření hlasu hlasivky, ale pro výslednou podobu zvuku hraje klíčovou roli hrtan: čím delší hrtan a širší hlasová štěrbina, tím hlubší hlas. To je mj. příčinou toho, proč mají muži hlubší hlas než ženy – na délku hrtanu má vliv hladina mužského pohlavního hormonu testosteronu.

Italští experti dokázali v počítači zcela rekonstruovat podobu Ötziho hlasového ústrojí. Protože měl ledovcový muž poměrně velkou hlavu a štíhlé tělo, odhadují vědci, že jeho hlas měl frekvenci mezi 100-150 Hz, tedy velmi podobný dnešnímu dospělému muži.

Kdo byl  Ötzi?

Pračlověk, uchovaný za pomoci mocné síly alpského ledovce, za svého života měřil 160 centimetrů – mumie je o něco menší, „scvrkla se“ na pouhých 154 cm. Zaživa Ötzi vážil kolem 50 kilogramů, nosil boty číslo 38 a podle analýzy DNA měl hnědé oči a tmavě hnědé až černé vlasy. Nosil také bradku. Ve své době patřil ke staříkům, v době jeho smrti mu totiž bylo podle archeologů 35 až 40 let, což bylo na dobu měděnou, ve které žil, poměrně hodně. Archeologům i tak ale jeho mumie pomohla doplnit spletitou mozaiku toho, jak se v době měděné žilo.

Vydáno pod