TÉMA

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

U soudu se pitvá podezřelá smrt i manželství. Začíná filmový projekt Tady Vary

Přehlídka Tady Vary, pořádaná pod značkou karlovarského filmového festivalu, nabídne předpremiéry výrazných světových snímků v šestapadesáti kinech po celé republice. Na deseti projekcích rozložených do příštího června uvidí diváci s festivalovou atmosférou například filmy Umění jíst a milovat nebo Napoleon. Sezonu ve středu večer zahájí vítěz Zlaté palmy v Cannes, drama Anatomie pádu režisérky Justine Trietové.
18. 10. 2023|

Zemřel režisér William Friedkin. „Hurikán Billy“ filmem Vymítač ďábla šokoval diváky

Ve věku 87 let zemřel americký režisér, scenárista a producent William Friedkin. Za režii snímku Francouzská spojka získal Oscara, proslul ale také díky hororu Vymítač ďábla. O úmrtí informoval web The Hollywood Reporter s odvoláním na Friedkinovu manželku.
7. 8. 2023|

Když se setká první láska s tou současnou. Šary Vary vezou divácké hity i vítěze festivalu

Kým jsme byli v minulém životě? A kým bychom byli teď, kdybychom se v minulosti vydali jinou cestou? To jsou otázky, které si kladou Hae-Song a Nora. Někdejší dětské lásky osud po mnoha letech znovu přivádí dohromady ve filmu Minulé životy, který se po projekcích na karlovarském festivalu představí i na Šary Vary. Oficiální ozvěny letošního ročníku vezou do Prahy a do Brna na dvě desítky diváckých hitů i oceněných snímků.
10. 7. 2023|

Vyrovnání s dědictvím kolonizace potrvá Austrálii stovky let, obává se Rolf de Heer

V kleci na poušti je uvězněna žena tmavé pleti. Nakonec se ale dostane ven a následuje její pouť ze zajetí do civilizace. Ve filmu Soumrak laskavosti vybudoval australský režisér nizozemského původu Rolf de Heer důmyslně dystopickou a symbolickou cestu světem totality, nebezpečných nemocí, válečných běsnění a útlaku původních obyvatel a přistěhovalců. Metaforický příběh měl světovou premiéru na Berlinale a nyní ho mohli zhlédnout i diváci na filmovém festivalu v Karlových Varech.
7. 7. 2023|

Jsem hrdý na její herectví, řekl McGregor o své dceři. Oba hrají ve snímku Druhá šance

Skotský herec Ewan McGregor v sobotu na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech přestavil svůj snímek Druhá šance. Jedná se o nezávislý film, ve kterém hraje se svou dcerou Clarou a zároveň ho oba produkují. Během rozhovoru pro ČT zavzpomínal i na svůj čtvrtý snímek Trainspotting, o kterém řekl, že mu změnil život. Později od Jiřího Bartošky převzal Cenu ředitele MFF Karlovy Vary.
2. 7. 2023Aktualizováno2. 7. 2023, 19:52|

Když mi lidi radí, co bych měl hrát, nezajímá mě to, říká Russell Crowe

S filmovým festivalem v Karlových Varech se loučí první z hvězdných hostů letošního ročníku. Russell Crowe se festivalovému publiku představil jako herec, byť ne ve své oscarové roli Gladiátora, a rovněž jako muzikant. Odjíždí s cenou za přínos světové kinematografii a ujištěním, že se chce hudbě nadále věnovat. Ať mu to lidi vymlouvají jakkoliv.
1. 7. 2023|

Když baťovský svět naruší jinakost. Soutěžní Úsvit může být kontroverzní, připouští režisér

Jedním ze dvou tuzemských titulů v hlavní soutěži letošního filmového festivalu ve Varech je detektivní drama Úsvit. Odehrává se v meziválečném období na Slovensku, přesto podle režiséra Matěje Chlupáčka pojednává o současných tématech. V hlavní roli silné ženské postavy, která se pokusí vzepřít utopickému světu, se představuje Eliška Křenková.
1. 7. 2023|

Začal festival ve Varech. Na úvod převzali ceny Russel Crowe a Alicia Vikanderová

V Karlových Varech začíná sedmapadesátý filmový festival. Připraven je na „baťůžkáře“ i filmové hvězdy. Na úvod dorazily dvě z hlavních tváří festivalu Russell Crowe a Alicia Vikanderová, kteří převzali během slavnostního zahájení čestná festivalová ocenění. Největší pozornost ale patří filmům, hlavní cenu – Křišťálový glóbus – můžou letos získat i dva zástupci české kinematografie. Vítězové budou známi v sobotu 8. července.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 19:10|

PŘEHLEDNĚ o MFF v Karlových Varech: doprava, ubytování, vstupenky a mimofilmová lákadla

V Karlových Varech startuje 57. ročník mezinárodního filmového festivalu. V 18:00 proběhne slavnostní zahájení ve velkém sále Hotelu Thermal, kde mimo jiné převezme oscarový herec Russell Crowe Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. I proto míří do lázeňského města nespočet návštěvníků, pro které je připraven bohatý program. Jak se v současnosti do Varů dopravit? Kde zaparkovat? Kde se ubytovat a co všechno je pro filmové nadšence připraveno?
30. 6. 2023|

Sezona dovolených se blíží. Většina zájezdů je vyprodaných, nápor očekávají i kempy v Česku

Už jen několik dní zbývá do začátku prázdnin a řada lidí hned o víkendu vyrazí na dovolenou. Češi se letos chystají cestovat nejen do zahraničí, kam vyrazí více než polovina těch, kteří plánují dovolenou, ale také v tuzemsku. Oblíbili si třeba cykloturistiku, horské túry nebo návštěvy památek. Na hlavních tazích se tak dá ke konci týdne očekávat zvýšený provoz.
26. 6. 2023|

Na závěr filmového festivalu ve Varech přijede Robin Wrightová

K držitelům čestných ocenění z letošního filmového festivalu v Karlových Varech přibylo jméno Robin Wrightové. Americká herečka a režisérka, známá mimo jiné ze seriálu Dům z karet, obdrží na závěr sedmapadesátého ročníku Cenu prezidenta festivalu. Už dříve Vary oznámily, že očekávají také příjezd Russella Crowea, Ewana McGregora či Alicie Vikanderové.
20. 6. 2023|

Karlovarské letní kino pamatuje hollywoodské hvězdy, už léta však chátrá. O jeho osudu by mohlo být referendum

Karlovy Vary budou bez letního kina. Stavbu nového odmítli místní obyvatelé, kteří se obávají hluku, zatímco s investicemi do toho starého – opraveného před lety svépomocí – a jeho dalším provozem město již nepočítá. Diváky podle radnice přitahovalo jen při filmovém festivalu, jinak přicházela jen hrstka lidí. Zastánci chátrajícího areálu by ale chtěli vyvolat referendum, od nějž si slibují jeho záchranu.
31. 5. 2023|

Festival ve Varech zahájí Russell Crowe, ve znělce si zahrál Johnny Depp

První velkou oznámenou hvězdou letošního filmového festivalu v Karlových Varech je Russell Crowe. Osarový Gladiátor převezme Křišťálový glóbus za přínos kinematografii a také na zahajovacím koncertě zahraje se svou kapelou Indoor Garden Party. Do Varů se rovněž nepřímo vrátí Johnny Depp – ve znělce, kterou natočil pro sedmapadesátý ročník.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 11:32|

Karlovarské Císařské lázně by se mohly stát dalším festivalovým kinem. Kraj do nich zakoupí vybavení pro promítání

Karlovarský kraj nakoupí technologie pro promítání filmů pro Císařské lázně, mají se stát dalším festivalovým kinem. Kromě promítačky a audiosystému chce město vnitřní multifunkční sál vybavit i řízeným zatemněním. Instalace kina do sálu by neměla podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) vyžadovat stavební zásahy, ale jen montáž do existujících konstrukcí.
25. 2. 2023|

Nejlepší restaurace na světě oznámila, že skončí. Česká stážistka popsala, jaké bylo pracovat v kodaňské Nomě

Kodaňská restaurace Noma, několikrát po sobě vyhlášená jako nejlepší podnik na světě, oznámila, že pro hosty na konci příštího roku zavře. Pak změní celý svůj koncept na takzvanou laboratoř. Krok vyvolal bouřlivé reakce v gastronomickém světě. Bývalá stážistka Kateřina Jakusová pro ČT24 popsala, jaké bylo pracovat pro podnik, kde člověk zaplatí za menu 11 tisíc korun, jen s velkými obtížemi tam lze získat rezervaci a část personálu jídlo připravovala až do loňského října zadarmo. Stačil jim hodnotný „zářez“ do CV, jenž pak otevíral dveře do týmů restaurací celého světa.
28. 1. 2023|

Scott natočí dalšího Gladiátora. Hlavní roli má mít Paul Mescal, symbol „nového mužství“

Pětaosmdesátiletý režisér Ridley Scott natočí pokračování svého filmu Gladiátor, hitu z roku 2000, jenž získal pět sošek Oscara. Hlavní roli získal šestadvacetiletý Paul Mescal, nejvíce známý ze seriálu Normální lidi. Scott ještě před začátkem natáčení dokončuje jiný historický snímek, Napoleon, kde si vojevůdce zahrál Joaquin Phoenix, představitel císaře Commoda právě z Gladiátora.
12. 1. 2023|

V „nejlepším filmu historie“ žena stele postel, zapíná kamna a škrábe brambory. Vítězství vyvolalo kontroverze

V čele nejprestižnějšího žebříčku nejlepších filmů historie, který každých deset let vyhlašuje časopis Sight & Sound, se objevil veřejnosti neznámý belgický snímek s názvem Jeanne Dielmanová, Obchodní nábřeží 23, 1080 Brusel od režisérky a scenáristky Chantal Akermanové. Podle některých jde o zbrklé rozhodnutí vedené touhou po narovnávání reprezentace jiných než mužských autorů, jiní naopak politizaci odmítají a mluví o přirozeném otevírání žebříčku díky současné dostupnosti dříve zapadlých děl. Vítězný snímek je z roku 1975.
23. 12. 2022|

Trier a Mozart se potkávají v programu Variací. Připravil ho festival ve Varech s Českou filharmonií

Do Karlových Varů se po úspěchu loňského, pilotního ročníku vrací projekt Variace, jehož organizátory jsou Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary a Česká filharmonie. V pátek a v sobotu divákům nabídnou program složený z koncertů vážné hudby a filmových projekcí, částečně zdarma.
11. 11. 2022|

Pátek bude na Colours of Ostrava patřit zpěvačce LP i světelné show dronů

Hvězdou druhého dne festivalu Colours of Ostrava byla americká rocková kapela The Killers. Návštěvníkům se představila i skotská rocková kapela Franz Ferdinand či indonéská metalová skupina Voice of Baceprot. Večerní déšť program neovlivnil, v areálu pršelo jen krátkou dobu. Vrcholem pátečního programu bude jedna z hlavních hvězd letošního ročníku, americká zpěvačka LP. Podle informací ČT do festivalu vstoupila investiční skupina Rockaway Capital Jakuba Havrlanta jako strategický investor.
15. 7. 2022Aktualizováno15. 7. 2022, 14:23|

Točíme jen to, co se stalo nebo může stát, říká režisér dokumentu o pražské přírodě

Muflon evropský, plch velký, slípka zelenonohá a kos černý se stali hlavními hrdiny nového dokumentárního filmu o pražské přírodě. Planeta Praha navazuje svou formou na divácky úspěšný vhled do tuzemské přírody Planeta Česko. Do kin se novinka natočená v koprodukci České televize dostane 4. srpna, podrobněji ji autoři představili na právě se konajícím filmovém festivalu v Karlových Varech.
4. 7. 2022|

Na filmový festival v Karlových Varech dorazí herci Geoffrey Rush a Benicio del Toro

Organizátoři 56. ročníku MFF Karlovy Vary oznámili, že Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii získá herec Geoffrey Rush, Cenu prezidenta festivalu pak obdrží herec Benicio del Toro. Letošní ročník festivalu se bude konat od 1. do 9. července.
21. 6. 2022Aktualizováno21. 6. 2022, 14:20|

Hygiena rozdala první pokuty účastníkům zahájení MFF Karlovy Vary za nenošení roušek

Část lidí, kteří neměli na zahájení letošního karlovarského filmového festivalu nasazené respirátory nebo nanoroušky, dostala již od hygieniků pokutu. Na dotaz České televize to uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Michaela Zajíčková. Zahájení festivalu proběhlo 20. srpna ve Velkém sálu hotelu Thermal a účastnilo se ho téměř dvanáct set lidí. Podle Zajíčkové šetření stále pokračuje.
9. 9. 2021|

Nejhorší epidemická situace je v Karlovarském kraji, nemocnice už aktualizují pandemické plány

V Česku opět stoupá počet nakažených covidem-19. Aktuálně nejhorší situace je v okrese Karlovy Vary, kde je počet nakažených na sto tisíc obyvatel za poslední týden vyšší než 67 případů, v celém kraji pak 33. Celorepublikově se takzvané incidenční čílo pohybuje na hodnotě 18. Nemocnice v Karlovarském kraji se tak už připravují na nárůst pacientů a znovu plánují covidová oddělení.
7. 9. 2021Aktualizováno7. 9. 2021, 18:56|

Bazén u hotelu Thermal otevře v neděli. Zahájení filmového festivalu nestihne

Bazén hotelu Thermal v Karlových Varech je připravený ke koupání. Pět let byl vypuštěný, než se ministerstvo financí jako vlastník rozhodlo pro jeho rekonstrukci. V neděli se plavcům opět zpřístupní, oproti avizovaným termínům to ale bude se zpožděním. Otevření zřejmě zbrzdily stavební práce a poslední úpravy, nestihne tak páteční zahájení Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Opravy vyšly na 140 milionů korun.
19. 8. 2021|