Když mi lidi radí, co bych měl hrát, nezajímá mě to, říká Russell Crowe

Russell Crowe se ve Varech představil jako herec i muzikant (zdroj: ČT24)

S filmovým festivalem v Karlových Varech se loučí první z hvězdných hostů letošního ročníku. Russell Crowe se festivalovému publiku představil jako herec, byť ne ve své oscarové roli Gladiátora, a rovněž jako muzikant. Odjíždí s cenou za přínos světové kinematografii a ujištěním, že se chce hudbě nadále věnovat. Ať mu to lidi vymlouvají jakkoliv.

Čestný Křišťálový glóbus převzal Crowe hned na zahájení festivalu, ale pak sošku i gala odložil a před publikum zahajovacího koncertu předstoupil jako zpěvák kapely Indoor Garden Party, která se dá řadit k žánrům bluesrock a country. Vystoupením přístupným zdarma zakončila skupina turné po hospodách, klubech a divadlech.

„Řada lidí to nechápe, ale obojí vychází ze stejného zdroje energie, psaní písně i ztvárnění postavy. Pro mě je to to samé,“ vysvětloval Crowe ve Varech svou vášeň pro hudbu.

První sólový singl I Want To Be Like Marlon Brando nahrál v osmdesátých letech. V devadesátých pak vydal tři alba coby člen rockové formace Thirty Odd Foot of Grunts. Počátky projektu Indoor Garden Party se vážou ke spolupráci s kanadským hudebníkem Alanem Doylem.

„Hudba je pro mě velice důležitá, je to hluboká kreativní věc, které se nechci vzdát,“ uvedl. „A nezajímá mě, kolik lidí mi řekne, že bych se jí věnovat neměl. Prostě se jí věnuju dál. Je to podobné jako s lidmi, kteří se mi snaží říkat, jaké role bych měl hrát.“

Odmítl třeba roli country legendy Johnnyho Cashe ve filmu Walk the Line. Právě kvůli hudbě. Nechtěl na sebe jako na muzikanta přivést pozornost prostřednictvím slavnějšího kolegy.

„Hudba je pro mě tak osobní, že jsem nechtěl, aby to přišlo kvůli tomu, že jsem předstíral, že jsem někdo jiný. Od toho je tu herectví. Ale hudba je, sobecky řečeno, o mých písničkách,“ uvedl. Joaquin Phoenix, který na roli kývnul, obdržel za svůj herecký výkon nominaci na Oscara.

Ve Varech kapitán lodi, po festivalu Göring

Ve Varech také zmínil, že by se rád dál věnoval režii. Nepočítaje videoklipy a dokumenty, uvedl dosud v premiéře dva celovečerní snímky. Před necelými deseti lety debutoval Cestou naděje o otci, který na místě bitvy první světové války hledá své syny. A loni se k režii vrátil dramatem Poker Face o miliardáři, který rozehraje vysokou hru. V obou snímcích se rovnou ujal i hlavních rolí.

Přiučit se režisérskému měl za svou kariéru od koho. Třeba od Petera Weira, jehož drama Master & Commander: Odvrácená strana světa chtěl Crowe ve Varech ze své filmografie promítnout. V dobrodružném příběhu z dob napoleonských válek ztvárnil kapitána britské lodi, který se umanutě drží rozkazu zničit francouzského protivníka.

Úvod k filmu Master & Commander: Odvrácená strana světa
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Crowe se obává, že film nebyl vždy správně uváděn. „Tohle je báseň, je to esej o životě na takové lodi,“ mírnil očekávání diváků, kteří přišli na dobrodružství plné akce.

Momentálně se prý připravuje na roli zakladatele gestapa Hermanna Göringa, hrát ho má v dramatu o norimberském procesu. Mnozí nicméně Crowea stále vidí především jako filmového gladiátora, za nějž získal svého dosud jediného Oscara.

Nominován byl ještě za další dva snímky inspirované skutečnými osudy. A to geniálního matematika Johna Nashe (Čistá duše) a biochemika a whistleblowera Jeffreyho Wiganda (Insider: Muž, který věděl příliš mnoho). Nominace i prestižní filmovou sošku si vybral během tří let na začátku milénia.