Zemřel režisér William Friedkin. „Hurikán Billy“ filmem Vymítač ďábla šokoval diváky

Ve věku 87 let zemřel americký režisér, scenárista a producent William Friedkin. Za režii snímku Francouzská spojka získal Oscara, proslul ale také díky hororu Vymítač ďábla. O úmrtí informoval web The Hollywood Reporter s odvoláním na Friedkinovu manželku.

Režisér zemřel v Los Angeles, uvedla jeho manželka, bývalá producentka a vedoucí studia Sherry Lansingová.

Friedkin patřil k nejobdivovanějším režisérům z vlny filmařů, kteří se prosadili v sedmdesátých letech dvacátého století a proslavili se provokativními, individualistickými a protiautoritářskými snímky, napsal The Hollywood Reporter. Podle agentury Reuters vytvořil některé z nejznepokojivějších, nejnásilnějších a nejkontroverznějších snímků v dějinách filmu.

Do filmové historie se Friedkin zapsal redefinováním žánrů krimi a hororu. Francouzská spojka z roku 1971 s Genem Hackmanem v hlavní roli a Vymítač ďábla z roku 1973 dohromady posbíraly několik Oscarů a Zlatých glóbů. Zatímco akademie mu režijního Oscara dala jen za Francouzskou spojku, Zlatý glóbus má jako režisér za oba dva snímky.

„Hurikán Billy“

Odpůrci ho považovali za vznětlivého a arogantního hrubiána, přezdívali mu „Hurikán Billy“. Friedkin v minulosti přiznal, že po natočení dvou rozhodujících filmů sedmdesátých let měl pocit oprávněnosti a pýchy.

Co se týče Vymítače ďábla, ten šokoval filmové diváky. Některé pohoršil příběhem o nevinné dvanáctileté dívce v podání Lindy Blairové, která podstoupí trýznivý exorcismus, aby se zbavila posedlosti démonem. Film se stal kulturním fenoménem a po započtení inflace jedním z nejvýdělečnějších filmů všech dob.

Žádný z jeho dalších filmů nedosáhl takového úspěchu jako jeho dva velké triumfy.

Natáčel filmy pro dospělé diváky

„Moje filmy byly vždy studií lidského chování v jeho extrémních podobách,“ řekl Friedkin v rozhovoru v roce 2012. „Nejsou určeny mladým lidem, ale dospělým. Existuje nějaká hranice, kterou bych nepřekročil? … Nevím,“ dodal.

V roce 2014 Friedkin převzal na karlovarském festivalu Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Jeho poslední film s Kieferem Sutherlandem – The Caine Mutiny Court-Martial – má mít teprve premiéru na festivalu v Benátkách.