TÉMA

Eva Jiřičná

Senátem prošly změny v bodovém systému a řidičáky na zkoušku

Systém trestných bodů pro řidiče se od příštího roku změní, zvýší se některé pokuty. Řídit auto bude možné už od 17 let, ale jen pod dozorem mentora. Zavedou se také řidičské průkazy na zkoušku. Schválil také zpřísnění vlastnictví médií vrcholnými politiky, možné navyšování jmění státních podniků nebo exekuční náhrady. Horní komora také nominovala rekordní stovku adeptů na státní vyznamenání, mimo jiné členy třetího odboje.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 19:20|

Architekti se neshodnou, jak naložit s Pražským hradem. Zmiňují oživení i zdrženlivost

Koncentrát tisíce let architektury nebo město nad městem. Tak o Pražském hradu mluví odborníci na architekturu. Nejde přitom o pouhé muzeum. Dodnes je Hrad sídlem prezidenta a místem, kde se odehrávají nejdůležitější ústavní akty. Experti pro ČT popsali, zda by Hradu prospěla přestavba či dostavba a kam by se případné úsilí mělo upřít.
11. 3. 2023|

„Architektura je blázinec,“ myslí si Eva Jiřičná, laureátka Pocty České komory architektů

Má „úžasný cit pro konstrukci stavby“ oceňuje Česká komora architektů mimo jiné na práci Evy Jiřičné. České rodačce, která se dokázala prosadit i ve světě, uděluje letos ocenění za celoživotní dílo. Poctu převezme Jiřičná od svých kolegů 23. června při vyhlášení nominací na letošní České ceny za architekturu.
23. 6. 2022|

Zlínská univerzita otevřela zrekonstruovanou aulu a oslavila dvacáté výročí

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně slavnostním shromážděním oslavila 20. výročí svého založení. Akce se původně měla konat loni, kvůli epidemii koronaviru ale byla odložena. Zástupci univerzity a hosté se sešli v nově zrekonstruované aule, jejíž novou podobu navrhla architektka a zlínská rodačka Eva Jiřičná.
13. 4. 2022|

Z malé obce se stal „Mekkou moderní architektury“. První zmínka o Zlíně je stará 700 let

Zlín si připomíná 700 let od první písemné zmínky o městě. Poprvé byl zmíněn 28. února 1322 v kupní smlouvě, kdy královna vdova Eliška Rejčka kupuje část panství, které zahrnovalo městečko Zlín. V hlavním sále zlínského zámku město vystavilo věrnou kopii uvedené listiny. Na pondělní večer připravilo i besedu s historiky a ve zlínském kostele svatého Filipa a Jakuba mši.
28. 2. 2022|

Funkcionalistický hotel Avion v Brně je hotový. Otevře se po dvanácti letech

Více než pět let trvající rekonstrukce funkcionalistického hotelu Avion v centru Brna je hotová. Pokoje jsou už vybavené, a hotel je tak připraven na otevření, zatím však chybí personál. Objekt navržený architektem Bohuslavem Fuschem na parcele široké pouhých osm metrů je zavřený od roku 2010, v roce 2016 začaly práce na jeho obnově. Podle majitele hotelu Stanislava Berouska by se Avion měl otevřít v březnu.
24. 1. 2022|

Po dvou letech jsou opět otevřené rytířské sály pardubického zámku. Chystá se i nová expozice

Po dvou letech rekonstrukce se v úterý otevřely rytířské sály pardubického zámku a začaly prohlídky pro veřejnost. Na stěnách návštěvníci uvidí unikátní renesanční pernštejnské malby, které svým rozsahem a dochováním nemají ve střední Evropě obdobu.
14. 12. 2021|

Architektka Jiřičná navrhla novou podobu auly zlínské univerzity tak, aby se v ní cítili všichni dobře

Zlínská Univerzita Tomáše Bati (UTB) dokončuje rekonstrukci auly Academia centra v budově Fakulty managementu a ekonomiky v Mostní ulici. Pokud to situace dovolí, mělo by se v polovině prosince v aule konat slavnostní shromáždění ke 20. výročí univerzity. Novou podobu auly navrhla architektka Eva Jiřičná, která si ji přijela prohlédnout.
12. 11. 2021|

K odvážnějším budovám v Česku chybí odvaha a tolerance, míní architekti Jiřičná a Hnilička

Na desítkách míst v Česku i na Slovensku začal festival Den architektury. O tu se Češi začínají zajímat, stále ale schází odvaha budovat netradiční stavby, domnívá se architekt a urbanista Pavel Hnilička. Architektka Eva Jiřičná je zase přesvědčena, že do tuzemské společnosti a především do úřadů ještě nepronikla tolerance, která umožňuje stavět odvážné architektonické počiny. Oba architekti byli hosty Událostí, komentářů.
2. 10. 2021|

Senát ocenil medailemi šéfa BIS Koudelku, architektku Jiřičnou nebo skladatele a textaře Suchého

Senát v úterý při příležitosti Dne české státnosti rozdal stříbrné medaile významným českým osobnostem. Ocenění si převzali například pověřený ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka, architektka Eva Jiřičná nebo dramatik, skladatel, textař a režisér Jiří Suchý. Stříbrné medaile, které Senát uděloval už podesáté, jim předal předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS).
28. 9. 2021Aktualizováno28. 9. 2021, 20:37|

Mrakodrap v centru Ostravy bude nižší, o jednu věž chudší a jeho stavba se protáhne

Podoba mrakodrapu, který v centru Ostravy plánuje postavit soukromý investor, se změní. Bude zhruba o osm metrů nižší a jen s jednou věží. Přesto stále půjde o nejvyšší budovu v republice. Už nyní developer od města koupil pozemek za dvaašedesát milionů korun. Kvůli pandemii ale plánování stavby nabírá zpoždění.
18. 8. 2021|

Hlavní nádraží v Brně bude novou branou do města. Architektonickou soutěž vyhráli Holanďané

Brno představilo výsledky mezinárodní soutěže o podobu zdejšího hlavního vlakového nádraží. Vznikne podle návrhu nizozemského ateliéru Benthem Crouwel Architects, který stojí za projektem nádraží v Rotterdamu nebo jeho rekonstrukcí v Amsterdamu. Podle vítězů se stavba stane novou branou do města a pozitivním impulzem pro vznikající čtvrť Trnitá na nábřeží řeky Svratky.
21. 7. 2021|

UNESCO kritizuje rozvlněné věže na pražském Žižkově, Jiřičná musí návrh změnit

Návrh rozvlněných věží s výškou až 100 metrů v projektu Centrum Nového Žižkova v Praze 3 musí architektka Eva Jiřičná změnit. Rozhodla o tom světová organizace UNESCO. Ve svém stanovisku požaduje, aby nové stavby na místě dřívějšího areálu Telecomu s 96 metrů vysokou telekomunikační věží nepřesahovaly okolní zástavbu, mohou tak být vysoké maximálně 54 metrů. Na setkání s novináři to řekl Dušan Kunovský, majitel developerské společnosti Central Group, která areál vlastní.
23. 6. 2021|

Zemřela bývalá primátorka Zlína a senátorka Irena Ondrová. Byla první ženou v čele radnice

V sobotu ve věku nedožitých 72 let zemřela bývalá primátorka města Zlína a někdejší senátorka Irena Ondrová (ODS). V čele krajského města stála v letech 2006 až 2010. Mimo jiné podporovala zlínskou kulturu. Prosadila také stavbu kulturního a kongresového centra. O úmrtí informovala na Facebooku bývalá vedoucí městského odboru kultury Kateřina Pešatová.
7. 6. 2021|

Designéři chtějí při londýnském bienále ukázat, jak mohou být prospěšní v době pandemie

Český vizuální umělec Petr Stanický vystavuje v Londýně na bienále designu. Jeho dílo a sedmatřicet dalších si kurátoři vybrali z celkem pěti set zaslaných návrhů. Jedním z cílů přehlídky je ukázat, jak v době celosvětové krize způsobené koronavirem mohou být designéři prospěšní. O tom mají svědčit  i čtyři stovky vysazených stromů před Somerset House.
3. 6. 2021|

Čeští studenti mají obrovský potenciál, málo ale vyjíždějí do zahraničí, míní molekulární biolog Jiřičný

Úroveň vysokých škol v Česku je velice dobrá, domnívá se Josef Jiřičný. Zdejší studenti by ale měli mít možnost pracovat v kvalitních laboratořích. V té souvislosti zdůraznil také důležitost vyjíždění za hranice. Molekulární biolog, který mimo jiné našel proteiny zabraňující nástupu rakoviny, byl hostem pořadu Hyde Park Civilizace.
26. 4. 2021|

Pomalá stavební řízení ovlivňují českou ekonomiku i život jednotlivců, upozorňuje Bilance

Stavební povolování je v Česku rekordně pomalé, v mezinárodním srovnání se republika umisťuje za rozvojovými zeměmi. Vysoká poptávka a zároveň nedostatek bytů vyhnaly ceny tak vysoko, že se pro řadu lidí stalo vlastní bydlení nedostupné. Složitá byrokracie a pomalý postup úředníků komplikuje život nejen velkým investorům, ale také drobným stavitelům, kteří si chtějí třeba jen rozšířit rodinný dům. Tématu se věnoval nový ekonomicko-publicistický pořad České televize Bilance.
2. 3. 2021|

Ostrava chce rekonstruovat chátrající mrakodrap podle návrhu architektky Jiřičné. Dům nabídne desítky bytů

Ostrava chce pokračovat v projektu rekonstrukce nejvyššího bytového domu ve městě. Mrakodrap o dvaadvaceti podlažích v Ostrčilově ulici by se měl ještě o jedno podlaží zvýšit, v objektu vzniknou komerční prostory a také přes sedmdesát bytů. V přistavěném patře bude kavárna s vyhlídkou. Návrh rekonstrukce připravilo studio AI - DESIGN architektky Evy Jiřičné a architekta Petra Vágnera.
3. 2. 2021|

Aula Univerzity Tomáše Bati prochází rekonstrukcí. Novou podobu navrhla Jiřičná

Zlínská Univerzita Tomáše Bati (UTB) opravuje aulu Academia centra v budově Fakulty managementu a ekonomiky v Mostní ulici. Vnitřní prostory jsou po pětadvaceti letech opotřebené a vybavení zastaralé. Předpokládané náklady jsou šedesát pět milionů korun, práce by měly být hotové letos v červenci.
21. 1. 2021|

Brněnské VUT vrátilo čestný doktorát Janu Antonínu Baťovi. Škola mu ho odebrala v roce 1948

Vysoké učení technické v Brně (VUT) po více než sedmdesáti letech vrátilo čestný doktorát Janu Antonínu Baťovi, který vedl zlínské obuvnické impérium v době jeho největšího rozmachu. Vědecká rada anulovala starší rozhodnutí profesorského sboru, který v roce 1948 čestný titul Baťovi odebral. Informovala o tom mluvčí brněnské techniky Radana Koudelová.
20. 11. 2020|

Šedesát hrdinek z českých dějin se sešlo v knize. Od kněžny Ludmily po architektku Jiřičnou

Kniha Hrdinky představuje šedesát žen z různých období českých dějin. Byly panovnicemi, političkami, umělkyněmi, badatelkami či sportovkyněmi, společná jim ale je především odvaha. Jejich příběhy sepsaly Kateřina Tučková, Lenka Křížová a Renáta Fučíková a ilustracemi doprovodili studenti plzeňské fakulty Ladislava Sutnara.
16. 10. 2020|

Dostavba porodnice U Apolináře bude stát dvě miliardy korun

Dostavba pražské porodnice U Apolináře Všeobecné fakultní nemocnice bude stát dvě miliardy korun. Ministerstvo zdravotnictví ji plánuje zaregistrovat mezi plánované investice. Nemocnice tak bude podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) pokračovat v její přípravě, uvedl to na tiskové konferenci.
21. 5. 2020|

Hlasování s rozestupy. Zlínské zastupitelstvo se kvůli koronaviru sešlo v Kongresovém centru

Zvyklosti při jednání na radnicích mění hrozba nákazy koronavirem. Zastupitelé Zlína ve čtvrtek zasedali poprvé od vyhlášení karantény, přestěhovali se proto do rozlehlejšího Kongresového centra, aby mohli vytvořit bezpečné rozestupy. Jednali hlavně o hospodaření města, které pozastaví asi třetinu investic.
30. 4. 2020|

Světelná revoluce. V Praze začíná Signal Festival, potrvá do neděle

Na pražském Smetanově nábřeží se ve čtvrtek večer „rozsvítí“ Signal Festival, který potrvá do nedělní půlnoci. Zahájení se uskuteční u největší z 18 uměleckých instalací, kromě toho jsou na programu také tři videomappingy a další doprovodné akce.
10. 10. 2019|