Oba několikametroví motýli už jsou na budově obchodního domu Máj

Na obchodním domě Máj už jsou obě okřídlené stíhačky (zdroj: ČT24)

Na fasádu obchodního domu Máj na pražské Národní třídě dělníci namontovali i druhého několikametrového motýla od výtvarníka Davida Černého s trupem napodobujícím stíhačku spitfire. První plastika byla na fasádu ve Spálené ulici připevněna už v sobotu. Kdy začnou plastiky hýbat mechanickými křídly, není jasné, podle mluvčí investora Michaely Fialoéá Rozšafné to v neděli ještě nebude. V křižovatce se na chodnících po celý víkend shlukovali lidé, kteří si motýly fotografují.

Kvůli silnému větru dělníci instalovali dílo na budovu obchodního domu více než třicet hodin. Každý motýl váží přes pět tun, rozpětí křídel má zhruba patnáct metrů. Autor je zamýšlel jako poctu československým letcům v Británii.

Část veřejnosti a odborníků však za plastikami viděli jiné úmysly, například provokaci, reklamu nebo narušení architektury budovy. Umístění plastik na fasádu Máje nedoporučil například Národní památkový ústav. Fasáda budovy je podle památkářů velmi cenným uměleckým dílem, žádné doplňky prý nepotřebuje.

„Zásah do veřejného prostoru to bezpochyby je, nicméně ve spojitosti právě s tou Národní třídou a Májem, kde se děly nejrůznější věci v rámci naší historie, tak si myslíme, že to doopravdy smysl dává,“ uvedl za investora Amadeus Real Estate Martin Klán. 

„Je to veselé, je to barevné a je to veliké, ale proč ne? To je můj první dojem. Hlavně nevím, proč to vzbuzuje tolik pozornosti,“ reagovala na novou výzdobu obchodního domu architektka Eva Jiřičná.

„Pro mě je celá instalace o poctě československým stíhacím pilotům, kteří sloužili v britské armádě, v RAF,“ řekl už v sobotu David Černý. „To, že je to na Máji, vzniklo z toho důvodu, že jsem byl osloven majitelem, jestli bych byl ochoten nějaký návrh předložit jako instalaci zvenku Máje. A já jsem zjistil, že mi konvenuje tahleta socha i pro tuto příležitost,“ doplnil.

Motýli mají „zdobit“ Máj jeden rok

Pražští památkáři umístění plastik na Máj povolili na jeden rok. V uplynulých týdnech to kritizovali někteří odborníci. Klub Za starou Prahu uvedl, že návrh vykazuje známky typického kýče a jeho prvoplánově líbivý motiv má fascinovat a zároveň emotivní připomínkou památky československých letců vyvolat dojetí. Černý kritiku odmítá.

Obchodní dům na rohu Spálené a Národní vznikl na místě novogotického Šlikova paláce podle návrhu Miroslava Masáka, Johna Eislera a Martina Rajniše z libereckého ateliéru SIAL, který v roce 1968 založil autor ještědského vysílače Karel Hubáček. Máj se zákazníkům otevřel 21. dubna 1975.

V roce 2006 prohlásilo ministerstvo kultury dům kulturní památkou. Od května 2022 se dům rekonstruuje, celkové náklady na opravy odhadl developer před rokem na čtyři miliardy korun. Zákazníkům by se měl znovu otevřít v pondělí 24. června.