TÉMA

Motýl

Motýli ignorují evoluční kvalt. Jejich genom se za 250 milionů let téměř nezměnil

Genomy motýlů a můr zůstaly po více než 250 milionů let z velké části nezměněné. A to přes jejich obrovskou druhovou rozmanitost i množství změn, které mezitím Země zažila. Vědci to popsali ve studii, která naznačuje, proč je právě tento hmyzí řád odolný vůči dramatickým změnám, a která by mohla pomoci s jeho ochranou v budoucnu.
24. 2. 2024|

Po kůrovcové kalamitě se podle vědců v českých lesích objevili ohrožení živočichové i rostliny

V lesích, které v Česku v uplynulých letech narušila kůrovcová kalamita, se objevily desítky ohrožených druhů živočichů a rostlin. Například jeden druh potemníka, který nebyl v Čechách vůbec znám a na Moravě byl velmi vzácný, nebo atraktivní druhy nočních motýlů. Vědci zkoumali pětačtyřicet míst v Nízkém Jeseníku, na Českomoravské vrchovině a v jižních Čechách. Studii s jejich výsledky zveřejnil vědecký časopis Forest Ecology and Management.
22. 2. 2024|

Na bývalém odkališti u tušimické elekrárny se daří vzácnému motýlovi. Pomáhá mu pastva

Kriticky ohroženého motýla zachraňuje na bývalém odkališti pastva ovcí a koz. Pomoci k dalším populacím okáče metlicového má na zrekultivované ploše tušimické elektrárny hlavně pohyb tamních stád.
9. 8. 2021|

Entomologové odstartovali projekt na záchranu okáče metlicového. Pomoci může i veřejnost

Vědci z České zemědělské univerzity odstartovali projekt na záchranu okáče metlicového. Kriticky ohrožený druh motýla u nás přežívá už jen ve dvou regionech. Do jednoho z nich patří Prokopské údolí v Praze. Entomologové se tamní populaci snaží co nejpodrobněji zmapovat, pomoct může i veřejnost.
2. 8. 2021|

Pryč s borůvčím v Jeseníkách. Podle ochránců přírody kvůli němu nerostou vzácné rostliny

Ochránci přírody v okolí Pradědu v Jeseníkách likvidují pomocí křovinořezů keříky borůvek. Kvůli nim totiž nerostou vzácné druhy rostlin, které se na horách ještě před druhou světovou válkou běžně vyskytovaly. Tehdy ráz horských trávníků spásáním ovlivňovaly ovce a krávy. Borůvčí se likviduje na sedmi místech.
18. 7. 2019|

Skleník Fata Morgana už 15 let láká na exotiku, oblíbené jsou orchideje i motýli

Půvaby exotické fauny a flóry, pestrobarevnou krásu a ladnost motýlů, jakož i jedinečných květů orchidejí mohou už patnáct let obdivovat návštěvníci tropického skleníku Fata Morgana v pražské Troji. Moderní stavba s neobvyklým esovitým půdorysem, otevřená 12. června 2004, vyrostla na prosluněném jižním svahu trojské stráně. Poskytuje domov zhruba pěti tisícům druhů rostlin a asi šesti desítkám druhů zvířat.
12. 6. 2019|