TÉMA

Obchodní dům Máj

Developeři mají své zájmy, o hodnotě staveb rozhodují úřady, míní architekt Aulický

Diskusi vzbudila rekonstrukce obchodního domu Máj v Praze, schyluje se k bourání obchodního domu Prior v Brně a mluví se také o potřebě opravy hotelu a vysílače na Ještědu. Všechny tyto stavby vznikly v časech normalizace, a bývají proto vnímány s despektem. „Jsou buď dobré, nebo špatné,“ uvedl architekt Václav Aulický hlavní kritérium, kterým by se při jejich hodnocení mělo řídit.
28. 6. 2024|

Architekti Máje pracovali i s vůní, říká Procházka. Rezignovalo se na celistvost, míní Hlaváček

Design, který v Česku nemá obdoby, hodnotí vedoucí partner a jednatel firmy Prochazka & Partners Radek Procházka rekonstrukci interiéru obchodního domu Máj v Praze. Tým architektů se podle něj inspiroval v evropských metropolích, kromě vizuálu pracoval i s akustikou a vůní. Cílem byla zábava, dodal v pořadu 90' ČT24. Náměstek pražského primátora Petr Hlaváček (STAN) nesouhlasí, podle něj se rezignovalo na celistvost obchodního domu. Ale je podle něj dobře, že rekonstrukce nastartovala debatu o způsobu práce s takovými památkami.
22. 6. 2024|

Umění musí vzbuzovat emoce, hodnotí Jiřičná motýly na Máji. Podle Pleskota dílo prověří čas

Umění musí vzbuzovat emoce, uvedla v pořadu 90' architektka Eva Jiřičná k instalaci motýlů Davida Černého na obchodním domě Máj. Podotkla, že působí vesele a prostranství to obohatí, s čímž souhlasil i architekt Josef Pleskot, podle kterého lidi instalace těší. Zároveň ho zaujalo, že si nikdo nevšiml chybně provedeného nápisu Máj. V zahraničí je podle něj větší svoboda, jak s veřejným prostorem zacházet, za což může v Česku politika. Podobně se vyjádřila i prezidentka Nadačního fondu Kaplicky Centre Eliška Kaplicky Fuchsová. Podle ní Praha reziví a v dnešní době nemá co nabídnout, přičemž chybí politická osobnost, která by stavby prosazovala.
21. 5. 2024|

Oba několikametroví motýli už jsou na budově obchodního domu Máj

Na fasádu obchodního domu Máj na pražské Národní třídě dělníci namontovali i druhého několikametrového motýla od výtvarníka Davida Černého s trupem napodobujícím stíhačku spitfire. První plastika byla na fasádu ve Spálené ulici připevněna už v sobotu. Kdy začnou plastiky hýbat mechanickými křídly, není jasné, podle mluvčí investora Michaely Fialoéá Rozšafné to v neděli ještě nebude. V křižovatce se na chodnících po celý víkend shlukovali lidé, kteří si motýly fotografují.
19. 5. 2024|

Dělníci instalují stíhačky s motýlími křídly na budovu obchodního domu Máj

Dělníci na pražské Národní třídě po celodenních přípravách a pracích začali vpodvečer připevňovat na fasádu obchodního domu Máj ve Spálené ulici první ze dvou několikametrových motýlů, jejichž trupy jsou napodobeninami stíhaček spitfire a jejichž autorem je výtvarník David Černý. Kdy začnou přidělávat druhého motýla na Národní třídě, bude záležet na postupu prací i počasí, uvedla mluvčí investora Michaela Fialová Rozšafná. Kvůli instalaci díla je uzavřena část Národní třídy. Spálenou ulicí nejezdí tramvaje.
18. 5. 2024Aktualizováno18. 5. 2024, 21:34|

Umění ve veřejném prostoru vždy vyvolává diskuse, říká ministr kultury ke sporu o Černého stíhačky

Do veřejného prostoru se dostala místy velmi bouřlivá debata o umístění díla Davida Černého na obchodní dům Máj v Praze. Fasádu budovy na Národní třídě mají zdobit dvě několikametrové sochy složené z trupů stíhaček Spitfire a motýlích křídel. Památkáři návrh pro kulturní památku kritizují. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) prý konkrétní kauzu komentovat nechce, do debaty ale přispěl v Událostech, komentářích názorem, že umění ve veřejném prostoru vždy vyvolává diskuse a úřady by se měly v té souvislosti snažit o co největší transparentnost.
30. 4. 2024|

Stíhačky s motýlími křídly na pražském Máji. Černý záměr konzultoval s autory stavby, kurátorka nevidí souvislost místa s NATO

Dvě několikametrové sochy složené z trupů stíhaček Spitfire a motýlích křídel mají už za necelé dva měsíce zdobit fasádu obchodního domu Máj na pražské Národní třídě. Památkářům se návrh sochaře Davida Černého nelíbí. Autor soch o připravovaném díle diskutoval v pořadu Události, komentáře s kurátorkou umění ve veřejném prostoru Marií Foltýnovou, která zkritizovala nejasnost záměru – nevidí souvislost místa s NATO a českým členstvím v této organizaci, k čemuž mají sochy odkazovat.
20. 4. 2024|