TÉMA

Jaroslav Faltýnek

Babiš je znovu předsedou ANO, ve vrcholném vedení je jedno nové jméno
Andrej Babiš na sněmu ANO v Praze obhájil pozici předsedy strany, získal asi 90 procent platných hlasů. Obdržel nominaci ze všech čtrnácti krajů, stejně jako první místopředseda Karel Havlíček. I on funkci bez problémů obhájil. Neměli protikandidáty. Delegáti následně zvolili i čtyři řadové místopředsedy, novým se stal poslanec Robert Králíček. Babiš v dopoledním projevu prohlásil, že loni zvažoval konec v politice. Osočil současný kabinet z neschopnosti. Za úkol ANO označil návrat do vlády. Na odpolední tiskové konferenci dodal, že neusiluje o voliče hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), ale o zrazené voliče vládních stran. Za ideální by pokládal zisk nadpoloviční podpory ve volbách.
10. 2. 2024Aktualizováno10. 2. 2024, 20:51|ČTK, ČT24
V kauze olomouckých dopravních zakázek policie obvinila třináct lidí. Pod náměstkem Záchou se kýve křeslo
K rezignaci vyzvali náměstka olomouckého primátora Michala Záchu (ODS) nejen koaliční Piráti, ale i olomoucká organizace jeho mateřské strany. Záchy se týká aktuální kauza zakázek na dopravní stavby, i když není zcela jasné, jak úzce. Jeho advokát v úterý popřel předchozí informace, že by byl náměstek mezi zadrženými po policejním zásahu na hejtmanství. Státní zastupitelství oznámilo, že je obviněno třináct lidí, neupřesnilo však, koho policie stíhá. Zásah se ovšem týkal dopravních zakázek a Zácha má v gesci dopravu. O důsledcích policejního zásahu by měly ve středu jednat špičky krajské koalice.
14. 11. 2023Aktualizováno14. 11. 2023, 22:01|
Sněmovna se opět nedostala ke schvalování úsporného balíčku
Poslanci se ve středu vrátili ke třetímu čtení sporného konsolidačního balíčku, který má podle vlády přispět ke snižování rozpočtových schodků, a ani tentokrát se nedostalo na jeho schvalování. Předloha obdobně jako minulý pátek čelila kritice opozičních poslanců, kteří také hájili své úpravy. Závěrečná sněmovní debata k balíčku bude pokračovat ve středu 11. října. Je možné, že se poslanci k hlasování o podobě předlohy opět nedostanou. Do debaty bylo ještě pár minut před koncem jednacího dne přihlášeno přes pět desítek opozičních poslanců.
27. 9. 2023Aktualizováno27. 9. 2023, 14:20|
Rozpočtový výbor odmítl většinu návrhů opozice k úspornému balíčku
Sněmovní rozpočtový výbor podle očekávání odmítl hlasy koalice téměř všechny opoziční úpravy vládního konsolidačního balíčku. Negativní stanoviska ve středu prosadili koaliční zástupci u návrhů ANO a SPD, které by až na výjimky zvýšily výdaje státního rozpočtu. Výbor dával doporučení k jednotlivým návrhům, jichž bylo předloženo osm desítek. Sněmovna má balíček a jeho případné úpravy začít schvalovat tento pátek na mimořádné schůzi.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 23:14|
Část firem volá po duhových manželstvích. Přicházíme o talenty, nemůžeme jim garantovat rovnost, vysvětlují
Nemůžeme jim garantovat stejná práva, jako by měli jinde, zdůvodňují firmy, proč někteří LGBT+ lidé nechtějí přijet pracovat do Česka. Potvrzují to i jejich zkušenosti. Velké společnosti v týdnu v otevřeném dopise vyzvaly premiéra Pera Fialu (ODS), aby podpořil manželství stejnopohlavních párů. Firmy uvádějí, že kvůli nerovným podmínkám pro LGBT+ lidi přicházejí o talentované zaměstnance s novými nápady. Pro pořad 168 hodin o tom natáčeli Václav Crhonek a David Sebíň.
11. 9. 2023|
Za vyšším schodkem stojí pomoc s energiemi, řekl ve sněmovně Stanjura
Za dodatečným navýšením rozpočtového schodku pro letošní rok je rozhodnutí vlády vložit do státního rozpočtu víc peněz na úsporný tarif i na pomoc firmám s vysokými cenami energií. Před poslanci to uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), když vysvětloval, proč bude deficit zřejmě o 45 miliard vyšší, než vláda původně navrhla. Dolní komora rovněž v pátek schválila koaliční novelu služebního zákona, která mimo jiné ruší funkce odborných náměstků na ministerstvech i omezení v počtu náměstků členů vlády. Část změn ve státní službě opět kritizovali opoziční poslanci, zamítnutí předlohy ale neprosadili.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 18:27|
Babišova dcera, žena i její bratr odmítli vypovídat. Expremiérův syn naopak promluvit chce
Manželka expremiéra Andreje Babiše (ANO) Monika využila svého práva nevypovídat. Svědčit měla ve středu u pražského městského soudu v kauze kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo, ve které je stíhán její muž a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Vypovídat odmítli i další předvolaní svědci – bratr Babišové Martin Herodes, expremiérova dcera z prvního manželství Adriana Bobeková a Luděk Kalivoda, jenž patřil do tehdejšího představenstva Farmy Čapí hnízdo. V pátek chce naopak přijet o případu hovořit syn bývalého předsedy vlády Andrej Babiš mladší.
14. 9. 2022Aktualizováno14. 9. 2022, 15:22|
Podpis Babiše mladšího na listině k nabytí akcií Čapího hnízda zřejmě není pravý, řekl u soudu znalec
U pražského městského soudu v úterý pokračovalo hlavní líčení v kauze Čapí hnízdo, ve které je obžalován bývalý premiér a šéf ANO Andrej Babiš a také bývalá manažerka farmy Jana Nagyová. Soudní znalec Aleš Čulík u soudu uvedl, že podpis Andreje Babiše mladšího na listině k nabytí akcií Farmy Čapí hnízdo asi není pravý. Údajně našel podobnosti s písmem bývalého premiéra. Podle experta ale nelze učinit kategorické závěry, a to i kvůli nedostatku srovnávacího materiálu. Babiš starší odmítl, že by podpis zfalšoval. Syn podle něj není zdravotně způsobilý vypovídat u soudu a novináři ho zneužili.
13. 9. 2022Aktualizováno13. 9. 2022, 15:29|
Proces v kauze Čapí hnízdo je u soudu. Obžaloba je nepravdivá, vypovídal Babiš
Skončil první den hlavního líčení v případu kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo. Expremiér Andrej Babiš (ANO) se v doprovodu svého advokáta hájil proti obžalobě z napomáhání k podvodu. Bývalý předseda vlády proces označuje za politický a vinu odmítá, státní zástupce podle dřívějších informací médií předběžně navrhl tříletou podmínku a desetimilionový peněžitý trest. Podle soudce by se expremiérova obžaloba mohla ještě rozšířit.
12. 9. 2022Aktualizováno12. 9. 2022, 16:36|
Opozice chtěla ve sněmovně diskutovat o cenách potravin, koalice zamítla program. Nekula čelil kritice, že nemluví
Poslanci ve čtvrtek interpelovali premiéra Petra Fialu (ODS) a následně další členy jeho kabinetu. Předseda opozičního ANO Andrej Babiš obvinil vládu, že vede zemi do průšvihu, Fiala však část nynějších problémů označil za dědictví předchozího kabinetu. Po interpelacích začala ještě mimořádná schůze k diskusi o růstu cen potravin, svolaná na podnět opozice. Podle očekávání nebyl schválen program, přesto opoziční lídři díky přednostním právům vystoupili s kritikou vlády.
12. 5. 2022Aktualizováno12. 5. 2022, 20:47|
Poslanci zamítli program schůze o Polčákovi. Okamura jej viní z pokusu o trestný čin
Neprošel program mimořádné schůze, kterou svolala předsedkyně Poslanecké sněmovny na žádost opozičních stran. Schůze tak skončila. Promluvili na ní však někteří poslanci s přednostním právem. Věnovali se postupu europoslance a advokáta Stanislava Polčáka (STAN) v kauze Vrbětice. Předseda SPD Tomio Okamura – jehož hnutí svolání schůze iniciovalo – obvinil Polčáka v úvodním projevu, že chtěl osmimilionovou provizi z veřejných peněz za prosazení odškodňovacího zákona. Svého bývalého místopředsedy se naopak zastával šéf STAN Vít Rakušan či místopředsedkyně Věra Kovářová. Rakušan však řekl, že nepodpoří další nominaci Polčáka na kandidátku do europarlantu.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 12:33|
ANO si šéfem zvolilo opět Babiše, prvním místopředsedou nově Havlíčka
Bývalý premiér Andrej Babiš v sobotu na celostátním sněmu podle očekávání znovu obhájil pozici předsedy ANO. Obdržel 76 z celkových 95 hlasů, tedy 80 procent. Zdrželo se 13 delegátů, proti jich bylo šest. Ve volbě Babiš stejně jako v minulosti neměl protikandidáta. V předvolebním projevu uvedl, že za dva roky už na pozici šéfa hnutí kandidovat nebude. Prvním místopředsedou byl zvolen bývalý vicepremiér Karel Havlíček. Dostal 82 z 93 hlasů. V hlasování neměl  protikandidáta. Místopředsedy ANO zůstali Richard Brabec a Radek Vondráček, nově jsou jimi Alena Schillerová a Ivo Vondrák.
12. 2. 2022Aktualizováno12. 2. 2022, 14:16|
Vondráček, Mynář a další lidé, kteří navštívili prezidenta v nemocnici bez respirátoru, dostali desetitisícovou pokutu
Pokutu deset tisíc korun udělilo ministerstvo obrany bývalému předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO), vedoucímu prezidentské kanceláře Vratislavu Mynářovi a dalším aktérům říjnového videa z návštěvy u hospitalizovaného prezidenta republiky, kteří neměli zakryté dýchací cesty respirátorem.
31. 12. 2021Aktualizováno31. 12. 2021, 12:16|
Čeká se spor o místopředsedu sněmovny. ANO chce Vondráčka, koalice ho odmítají
Na ustavující schůzi poslanci zvolí nové vedení sněmovny. S tím má ostatně svou zkušenost třeba šéf ODS a adept na premiéra Petr Fiala, minule uspěl ve volbě místopředsedy až na třetí pokus. A i tentokrát to vypadá, že některá jména dost hlasů nezískají. Například dosavadní předseda komory Radek Vondráček (ANO).
8. 11. 2021|
Zákony, které ještě míří do Senátu, mají nejistý osud. Horní komora by se měla sejít až v druhé polovině října
Zákony, které poslanci schválili na své poslední schůzi, bude Senát projednávat až po sněmovních volbách. Sejít se má ve druhé polovině října. Pokud by s návrhy nesouhlasil, případně je chtěl s úpravami vrátit, znamenalo by to, že se normy už schválit nestihnou. Právě proto poslanci chtěli horní komoře poslat jen ty zákony, které jsou nekonfliktní. Podle šéfa sněmovny Radka Vondráčka (ANO) by neschválení zákona ze strany Senátu mohlo znamenat definitivní konec dotyčné legislativy.
26. 9. 2021|
Zmrazení platů politiků by mohlo sněmovnou projít. Návrh nechce blokovat žádná ze stran
Zmrazení platů politiků na pět let, které navrhl premiér Andrej Babiš (ANO), by mohlo projít dolní komorou. Zákon podle zjištění ČT nechce blokovat žádná ze sněmovních stran. Aby začal platit, musí ho schválit i senátoři, někteří ale návrh kritizují jako populistický.
22. 9. 2021|rp
Důkazů v kauze Čapí hnízdo přibývá. Vypovídat chtějí i další svědci, upozornili Reportéři ČT
Čtyři roky starý případ stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) se před volbami znovu vrací téměř na začátek. Státní zástupce zadal policii v kauze Čapí hnízdo vyslechnout jak Andreje Babiše mladšího, tak jednoho z bývalých manažerů Čapího hnízda. Promluvila také psychiatrička Dita Protopopová, která až dosud mlčela. Pro Reportéry ČT natáčela Aneta Snopová a Hanuš Hanslík.
6. 9. 2021|
Nejedlý a Faltýnek svědčili v kauze sportovních dotací. Pelta s nimi prý měl pracovní vztahy
V kauze sportovních dotací v pondělí vypovídal prezidentův poradce Martin Nejedlý nebo šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Jejich jména se objevila v policejních odposleších hlavního obžalovaného Miroslava Pelty. Ten je zmiňoval v hovorech s další obžalovanou, exnáměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou.
30. 8. 2021|
Do voleb se neprosadí hromadné žaloby či oddlužení během tří let. Prioritami zamíchala epidemie, míní Benešová
Hromadné žaloby nebo oddlužení během tří let, to jsou vládní návrhy ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), které už do voleb neprosadí. Šéfka resortu to zdůvodňuje koronavirovou krizí, která přinesla jiné priority. Část opozice pak viní vládní poslance, že nechtějí podpořit některé návrhy své vlastní ministryně.
23. 7. 2021|
Žalobce Šaroch rozhodne o Babišově stíhání do konce prázdnin. Dostal termín, píší Seznam Zprávy
O návrhu na podání obžaloby na premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapího hnízda musí dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch rozhodnout do 31. srpna, uvedly Seznam Zprávy. Předsedu vlády buď postaví před soud, jeho stíhání zastaví, nebo spis předá policii zpět k došetření. Lhůtu stanovil dohledový orgán, kterým je Vrchní státní zastupitelství v Praze. Lhůta se ještě může změnit, pokud by obvinění doplňovali do trestního spisu nové důkazy.
19. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 12:35|
Sněmovna klouzavý mandát schválila, v Senátu ale možná narazí
Osud návrhu na zavedení takzvaného klouzavého mandátu, který má zabránit kumulaci politických funkcí, je nejistý. Po schválení ve sněmovně zaznívají v Senátu hlasy, aby se plénum předlohou zatím nezabývalo. Podle návrhu by členové vlády mohli dobrovolně předat poslanecké místo náhradníkovi.
11. 7. 2021|
Faltýnek mladší u soudu odmítl spojitost s kauzou Stoka. Nikdo po něm prý ovlivňování zakázek nechtěl
Syn šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka Jiří u soudu v Brně řekl, že po něm nikdy nikdo nechtěl ovlivnění žádné veřejné zakázky. Faltýnek působil v představenstvu brněnských tepláren, jeho jméno a jméno jeho otce zazněly v některých odposleších. Oba odmítli s kauzou Stoka jakoukoli spojitost. Soud odročil hlavní líčení na září.
8. 6. 2021|
Sněmovna schválila návrh odškodnění protiprávně sterilizovaným ženám
Poslanci schválili návrh odškodnění protiprávně sterilizovaných žen. Předlohu nyní dostane k posouzení Senát. Projednávaly se také úpravy dětských skupin, které dříve vznikaly v reakci na chybějící místa v mateřských školách. K hlasování o jejich přeměně na jesle ale nedošlo. Podle kritiků předloha skupiny zlikviduje, ministryně Maláčová ji hájila. Sněmovna také v prvním čtení podpořila novelu poslanců ČSSD, jejímž cílem je zmírnit podmínky pro přiznání ošetřovatelského volna.
4. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 15:18|bja
Vláda přečkala hlasování o nedůvěře, komunističtí poslanci před ním odešli ze sálu
Opozice v Poslanecké sněmovně neuspěla s hlasováním o nedůvěře vládě. Hlasovalo 171 poslanců, pro bylo 89 poslanců, proti pak 82 poslanců. Komunistická strana se nepřipojila k dalším opozičním partajím a její poslanci se proti kabinetu aktivně nevyslovili. Po projevu, v němž předseda KSČM Vojtěch Filip kritizoval vládu, ale i předchozí kabinety nynějších opozičních stran, opustili všichni komunističtí poslanci jednací sál. Tím pádem se ve sněmovně nenašlo potřebných 101 hlasů, které jsou k vyslovení nedůvěry potřeba. K finálnímu hlasování poslanci přistoupili okolo půl jedenácté večer.
3. 6. 2021Aktualizováno3. 6. 2021, 23:09|