V kauze olomouckých dopravních zakázek policie obvinila třináct lidí. Pod náměstkem Záchou se kýve křeslo

Události: Třináct obviněných kvůli ovlivňování zakázek na dopravní stavby (zdroj: ČT24)

K rezignaci vyzvali náměstka olomouckého primátora Michala Záchu (ODS) nejen koaliční Piráti, ale i olomoucká organizace jeho mateřské strany. Záchy se týká aktuální kauza zakázek na dopravní stavby, i když není zcela jasné, jak úzce. Jeho advokát v úterý popřel předchozí informace, že by byl náměstek mezi zadrženými po policejním zásahu na hejtmanství. Státní zastupitelství oznámilo, že je obviněno třináct lidí, neupřesnilo však, koho policie stíhá. Zásah se ovšem týkal dopravních zakázek a Zácha má v gesci dopravu. O důsledcích policejního zásahu by měly ve středu jednat špičky krajské koalice.

Olomoucké vrchní státní zastupitelství informovalo v úterý na svých stránkách o trestním stíhání třinácti lidí. Konkrétní jména ale neuvedlo. Žalobci oznámili, že stíhání je vedeno pro trestné činy zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletichy u téhož, přijetí úplatku, podplácení, podvod a zneužití pravomoci úřední osoby.

„Jedná se o trestné činy dílem dokonané a dílem ve stadiu pokusu. Většině obviněných je kladeno za vinu spáchání těchto trestných činů ve prospěch organizované zločinecké skupiny a rovněž i trestný čin účasti na organizované zločinecké skupině,“ doplnilo státní zastupitelství.

Dodalo, že všichni obvinění byli zadrženi v pondělí a nyní jsou vyslýcháni. „Podle výsledků úkonů trestního řízení provedených včera a prováděných dnes (v pondělí a úterý) bude rozhodnuto, zda jsou důvody pro další omezení jejich osobní svobody,“ dodal náměstek vrchního státního zástupce Radek Bartoš.

Zadržení jsou i politici

Není zatím jasné, kdo je mezi obviněnými, a nejasné je i to, kdo byl zadržen. Advokát Filip Seifert zastupující krajského náměstka a přerovského radního Michala Záchu, který je zároveň krajským šéfem ODS, v úterý dopoledne řekl, že se v tuto chvíli k aktuální procesní situaci svého klienta nemůže vyjadřovat a učiní tak až později. Následně vzkázal, že Zácha není zadržen.

„Klient poskytl policii veškerou vyžádanou součinnost a předal veškeré požadované materiály, v termínu požadovaném policií vypověděl a není zadržen. Na žádost vyšetřujících orgánů nemůžeme k věci podat bližší informace,“ sdělil Seifert.

Mezi zadrženými je ale člen regionální rady ODS Robert Knobloch, což potvrdili členové strany. Podle informací ČTK právě v jeho případě zřejmě zasahovali detektivové i mimo Olomoucký kraj – trvalé bydliště má v Jihočeském kraji. Mezi zadrženými jsou také dva podnikatelé z menší stavební firmy, vyplynulo z informací od advokátů.

Detektivové zasahovali také na Správě silnic Olomouckého kraje (SSOK), která ročně investuje do oprav krajských silnic stovky milionů korun. Podle informací ČTK se zde zajímali také o jejího ředitele Davida Štěpánka, ten v úterý nebyl v práci k zastižení. Zda je rovněž mezi zadrženými, jeho kolegové nepotvrdili ani nevyvrátili. „Tady se v pondělí také něco dělo, nemohu ale poskytovat žádné informace,“ reagoval na dotazy v úterý technický náměstek SSOK Ivo Černý, který podle sekretariátu Štěpánka zastupuje.

Policisté z NCOZ se zajímali také o dokumentaci z olomoucké krajské správy ŘSD, odtud však podle dosavadních informací zadržen nikdo nebyl. „Ředitelství silnic a dálnic, správa Olomouc, byla oslovena policií s velmi konkrétními požadavky, ŘSD v plné koordinaci a kooperaci jí vydala požadované dokumenty. Nemám informace o tom, že by byl někdo zadržen či obviněn,“ sdělil mluvčí Rýdl.

K rezignaci vyzvali Záchu Piráti i ODS

Policejní zásah bude mít zřejmě vliv na krajskou politiku. Přestože jeho advokát prohlásil, že nebyl zadržen, měl by Michal Zácha skončit ve vedení kraje nejen podle koaličních Pirátů. Vyzvala ho k tomu i olomoucká ODS. Piráti chtějí, aby se vzdal všech funkcí ve vedení kraje i města Přerova.

„Nedokážu si představit, že by náměstek Zácha vzhledem ke svému zadržení dál vykonával funkci náměstka hejtmana. Lidé, u nichž vyvstalo podezření z korupce, nemají ve veřejných funkcích co dělat. S tímto jdeme ve středu na koaliční radu,“ uvedl krajský radní za Piráty Martin Šmída.

Zapochyboval i o tom, zda by doprava měla nadále spadat pod ODS. „Alespoň do doby, než se celá záležitost vyřeší,“ dodal.

Podle oblastní organizace občanských demokratů by měl Zácha a také Robert Knobloch pozastavit členství ve straně. Zácha je mimo jiné krajským předsedou ODS, Knobloch organizaci předsedal před ním a je členem regionální rady strany. Podle předsedy oblastní rady a místopředsedy regionální rady ODS Martina Majora ale ani jeden z nich nyní se spolustraníky nekomunikuje. „Předpokládám, že se k tomu (Zácha) postaví zodpovědně a všech funkcí a mandátů se vzdá,“ dodal Major. Zároveň předeslal, že pokud se to nestane, „podnikne krajské vedení ODS další nezbytné kroky“.

O situaci by ve středu měly jednat špičky krajské koalice, v níž jsou kromě ODS a Pirátů také STAN a uskupení Spojenci, které zastřešovalo v minulých krajských volbách lidovce, TOP 09, Zelené a ProOlomouc.

„Na středečním jednání očekáváme od ODS jako od koaličního partnera, že přijde s návrhem, který to bude řešit i po personální stránce. Nechceme to formulovat za ODS, bude to jejich personální nominace. Ale vzhledem k aktuálnímu vývoji očekáváme odpovídající reakci i v personální rovině,“ uvedl náměstek hejtmana Ivo Slavotínek (Spojenci/KDU-ČSL).

Prohledané kanceláře i domovní prohlídky

Detektivové z NCOZ spustili akci v pondělí časně ráno, kdy začali prohledávat mimo jiné kanceláře na olomouckém krajském úřadu a na přerovské radnici. Zaměřili se nejen na kancelář náměstka Záchy, který je zároveň přerovským uvolněným radním, ale i na odbor dopravy, informace získávali také od pracovníků z odboru investic. Podle hejtmana Josefa Suchánka (Piráti a STAN) se pozornost policistů soustředila na veřejné zakázky, zřejmě šlo o investice v dopravních stavbách. Detektivové z NCOZ rovněž dělali domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků.

Zadávání veřejných zakázek v dopravě řešilo současné vedení kraje také v roce 2021, a to v souvislosti s informacemi z diáře tehdejšího šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Vedení kraje tehdy kvůli tomu zadalo externí forenzní audit u krajské správy silnic.

Nezávislá kontrola zkoumala veřejné zakázky za období 2015 až 2020, kdy v kraji nejprve vládla ČSSD s KSČM a poté vítězné hnutí ANO s ODS a ČSSD. Na podzim 2020 se pak vlády ujala koalice Pirátů, STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. Výsledky auditu krajský úřad nezveřejnil, kvůli kontrole ale tehdy padlo trestní oznámení.

Krajská správa silnic kvůli výsledku auditu upravila systém hledání dodavatelů zakázek, častěji zveřejňuje své poptávky a oslovuje více firem. Rozhodla se také upravit vnitřní předpisy a vyřešit střet zájmů u několika zaměstnanců.