Francouzi protestují proti důchodové reformě, zastavila se železnice i výuka

Ve Francii začala třetí vlna stávek na protest proti důchodové reformě, kterou na počátku ledna představila vláda a již podporuje prezident Emmanuel Macron. Podle agentury Reuters byl přerušen provoz na železnici, narušena byla školní výuka a zastavila se i distribuce ropných produktů. Reforma, kterou nyní posuzují zákonodárci, předpokládá, že většina Francouzů bude do důchodu odcházet v 64 letech, tedy o dva roky později než dosud.

Do stávky v úterý vstoupili pracovníci z různých sektorů hospodářství. Odbory opět vyzvaly lidi, aby vyšli do ulic ve velkém počtu. Jejich úsilí podporují tři čtvrtiny obyvatel, reportuje z Francie zpravodaj ČT Jan Šmíd.

Francouzi tráví v důchodu v průměru nejvíce let ze všech zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a většina z nich se toho podle průzkumů nehodlá vzdát. Podle vlády je reforma nezbytná pro udržení penzijního systému v černých číslech. „Důchodový systém je ztrátový a nám na systému záleží, musíme ho zachránit,“ zdůraznil ministr práce Olivier Dussopt rozhlasové stanici RMC.

Šéf odborové centrály CGT Philippe Martinez podle agentury Reuters řekl, že Macron trváním na velmi nepopulární reformě v době vysoké inflace hraje „nebezpečnou hru“.

První dvě stávky proti důchodové reformě 19. a 31. ledna vylákaly do ulic podle policie pokaždé přes milion lidí. Největší demonstrace ale čeká Francii v sobotu. Odbory vyzývají rodiny, ať přivedou své děti, chtějí přesáhnout dva miliony účastníků.