Čína vyhrožuje státům odvetou za testy na covid. Odmítá „manipulaci z politických důvodů“

Peking hrozí zavedením protiopatření vůči státům, které zpřísňují podmínky pro vstup do země osobám z Číny. Ta se potýká s bezprecedentním nárůstem počtu nakažených covidem-19 poté, co v prosinci náhle zrušila většinu opatření. Čína viní tyto státy z manipulace s pandemickými pravidly z politických důvodů. Země kritiku odmítají. Informuje o tom britský The Guardian.

Povinnost předložit negativní výsledek testu na koronavirus zavedla v nedávné době řada zemí včetně Jižní Korey, Spojených států, Kanady, Austrálie, Velké Británie, Francie, Španělska, Itálie či Izraele.

Nově přitvrdilo vůči Číňanům také Japonsko. Od neděle budou muset návštěvníci z Číny absolvovat test na koronavirus ještě před odletem do Japonska a další při vstupu do země. Japonsko bude také nadále žádat letecké společnosti, aby nezvyšovaly počet přímých letů z pevninské Číny.

Některé státy se obávají nedostatku informací o situaci a počtu nakažených v Číně, ale také případného šíření nových variant koronaviru. Podle nové zprávy Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) v Číně v současnosti převládají subvarianty omikronu BA.5.2 a BF.7.

Kritika z WHO

Ke kritice dat poskytovaných Pekingem se ve středu připojila také Světová zdravotnická organizace (WHO), podle níž jsou údaje o počtech případů a souvisejících úmrtích podhodnocené. „Nadále žádáme Čínu o více rychlých, pravidelných a spolehlivých dat o hospitalizacích a úmrtích a také o komplexnější virové sekvenování v reálném čase,“ řekl generální ředitel organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„WHO je znepokojena ohrožením životů v Číně a znovu zdůraznila důležitost očkování, včetně posilovacích dávek, pro ochranu před hospitalizací, vážným průběhem nemoci a úmrtím,“ dodal.

Záběry z některých čínských nemocnic dokládají, že šíření nákazy v zemi není pod kontrolou. Část klinik je přeplněná a pacienti se musejí léčit na chodbách. Jedná se i o nemocné s těžším průběhem choroby, kteří potřebují při dýchání podporu kyslíku.

„V Číně nadále chybí spolehlivá data o (počtu) případů covidu-19, přijetí do nemocnic, úmrtích a také o kapacitě a obsazenosti jednotek intenzivní péče. V příštích týdnech se očekávají vysoké počty infekcí SARS-CoV-2 a zvýšený tlak na zdravotnické služby v Číně kvůli nízké imunitě populace,“ uvádí Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí s tím, že situace v Číně by ale neměla mít na EU dopad kvůli vysoké imunitě a předchozímu výskytu subvariant omikronu na evropské půdě.

Nemá to vědecký základ, zuří Peking

Čína hrozí státům, které ji nutí k testům, že zavede reciproční opatření. „Domníváme se, že opatření omezující vstup přijatá některými zeměmi a zaměřená na Čínu postrádají vědecký základ a některé přehnané praktiky jsou ještě nepřijatelnější,“ řekla na brífinku mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning.

„Jsme rozhodně proti pokusům o manipulaci prostřednictvím covidových opatření za politickým účelem a přijmeme protiopatření,“ zdůraznila mluvčí.

Státy, které vůči Číně přitvrdily, ale kritiku odmítají. „Toto je přístup, který je založen výhradně a výhradně na vědě,“ prohlásil mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price, který zopakoval, že USA jsou připraveny sdílet své vakcíny proti covidu s Čínou, která prosazuje vlastní očkování. To je však podle mezinárodních zdravotnických expertů méně účinné.

Změny podmínek pro cestující z Číny hájila i francouzská premiérka Élisabeth Borneová. Od středy bude muset každý, kdo letí z Číny do Francie, předložit negativní test na virus provedený během předchozích 48 hodin a po příletu bude podroben náhodnému testování. „Naší rolí je chránit Francouze,“ řekla rozhlasové stanici France-Info.

Austrálie zdůraznila, že se čínskými hrozbami nenechá ovlivnit. Tamní ministr financí Jim Chalmers sdělil národní televizi ABC, že „země se budou samy rozhodovat o cestovních opatřeních a o tom, jak v širším měřítku řeší covid“. Předletový test podle něj není nic obtížného.

Na testech pro Číňany se shodla celá EU

Švédské předsednictví EU ve středu večer oznámilo, že se na požadavku negativního testu pro čínské turisty shodli představitelé vlád všech 27 členských zemí Unie. Podobné doporučení předtím učinila také Evropská komise.

Skupina pro reakci EU na krize (IPCR) rovněž doporučila, aby všichni cestující letící do Číny i opačným směrem měli nasazené roušky, aby vlády zemí EU zajistily namátkové testování pasažérů přilétajících z Číny a aby testovaly vzorky odpadních vod na mezinárodních letištích a u letounů přilétajících z Číny.

„Musíme brát současnou covidovou vlnu z Číny velmi vážně. Protože teď nesdílí skoro žádné informace, je důležitá nejen úzká evropská spolupráce, ale i součinnost se Světovou zdravotnickou organizací – aby bylo jasné, v jaké situaci Čína je,“ prohlásila německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková.

Členské státy se dohodly, že situaci a přijatá opatření znovu vyhodnotí do poloviny ledna.