OSN žádá po Mezinárodním soudním dvoru vyjádření k okupaci palestinských území

Valné shromáždění OSN požádalo Mezinárodní soudní dvůr (ICJ), aby vyjádřil svůj postoj k právním důsledkům izraelské okupace palestinských území. Pro rezoluci s tímto požadavkem se vyslovilo 87 zemí, proti hlasovalo 26 zemí. Kromě Izraele byly proti také například Spojené státy, Británie, Německo a Česká republika. Palestinci výsledek hlasování přivítali jako vítězství.

Rezoluci podpořily například Čína, Írán, Rusko, Saúdská Arábie či Polsko. Hlasování se zdrželo 53 zemí, mezi které patřilo i Slovensko, Francie, Japonsko či Dánsko.

Některé ze 193 členských zemí OSN vůbec nehlasovaly, patřila mezi ně mimo jiné Ukrajina, uvedl list The Times of Israel. Podpora rezoluce ze strany Kyjeva dříve vedla k diplomatické roztržce mezi Izraelem a Ukrajinou. Ta čelí útoku ze strany Ruska, které nyní okupuje část jejího území.

Izrael během války v roce 1967 obsadil východní Jeruzalém, Západní břeh Jordánu a Pásmo Gazy, tedy oblasti, ve kterých Palestinci usilují o vytvoření nezávislého státu. V roce 2005 stáhl Izrael své vojáky a osadníky z Pásma Gazy, avšak stále udržuje území pod blokádou s odvoláním na obavy o bezpečnost.

Izrael: Rozhodnutí soudu s mandátem od OSN je nelegitimní

„Žádný mezinárodní orgán nemůže rozhodnout, že židovský národ je okupantem ve své vlastní zemi. Jakékoliv rozhodnutí soudního orgánu, který má svůj mandát od morálně zruinované a zpolitizované OSN, je zcela nelegitimní,“ uvedl po hlasování izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan.

Mezinárodní soudní dvůr sídlící v Haagu je nejvyšším soudem OSN, který řeší spory mezi státy. Jeho rozhodnutí jsou závazná, ačkoli soud nemá žádné prostředky, aby jejich dodržování prosazoval.

 „Palestinci odmítají veškerou mírovou iniciativu a zároveň podporují a podněcují teror. Namísto tlačení Palestinců ke změně dělá OSN opak: pomáhá jim poškozovat jedinou živoucí demokracii na Blízkém východě,“ uvedl také Erdan.

Izraelský expremiér Jair Lapid, kterého ve čtvrtek ve funkci nahradil Benjamin Netanjahu, minulý měsíc vyzýval světové vůdce, aby se proti této rezoluci postavili. Tvrdil, že řešení této záležitosti u soudu by „pouze hrálo do karet extremistům“.

Palestina: Přičel čas, aby se Izrael zodpovídal

Palestinský velvyslanec při OSN Rijád Mansúr upozornil, že hlasování se konalo den po složení přísahy nové izraelské vlády, která slibuje rozšiřování izraelských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu. „Bez ohledu na vaše dnešní hlasování věříme, že pokud věříte v mezinárodní právo a mír, podpoříte rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora a postavíte se proti této izraelské vládě,“ prohlásil.

Palestina již ve čtvrtek vyzvala k mezinárodnímu bojkotu nové izraelské vlády, která podle ní představuje „existenční hrozbu pro palestinský lid“. „Přišel čas, aby se Izrael stal právním státem a zodpovídal se za pokračující zločiny proti našemu lidu,“ uvedl po hlasování v OSN mluvčí palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse. Podle jednoho z palestinských představitelů hlasování „odráží vítězství palestinské diplomacie“.