Spojenci Ukrajině přislíbili zimní pomoc za více než miliardu eur

Události: Francouzská konference na pomoc Ukrajině (zdroj: ČT24)

Státníci na pařížské konferenci na podporu Ukrajiny přislíbili válce zkoušené zemi bezprostřední pomoc ve výši více než miliardy eur (více než 24 miliard korun). Prostředky mají pomoci Ukrajině překonat zimu, a to zejména s ohledem na masivní útoky, které Rusko podniká na ukrajinskou infrastrukturu. Francouzský prezident Emmanuel Macron ocenil vůli mezinárodního společenství a hovořil o ruské zbabělosti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj k účastníkům konference promluvil s žádostí o nejméně 800 milionů eur (téměř 19,5 miliardy korun), aby se země vyrovnala s ruským „energetickým terorismem“ a aby Ukrajinci přečkali zimu. „Je to hodně, ale je to menší cena než cena za blackout,“ řekl ukrajinský prezident.

Zhruba sedmdesátka zemí nakonec přislíbila více než miliardu eur na okamžitou pomoc. Oznámila to šéfka francouzské diplomacie Catherine Colonnová s tím, že zhruba 415 milionů eur má pomoci ukrajinskému energetickému sektoru, který je zkoušen masivními ruskými útoky. Další pomoc bude směřovat do dopravy (22 milionů eur) a zdravotnictví (17 milionů eur) a také na potraviny (38 milionů eur), vysvětlila Colonnová s tím, že určení dalších 493 milionů eur zatím nebylo upřesněno.

„Díky pomoci máme přímý vliv na životy milionů lidí,“ řekla ministryně. K okamžité pomoci, která má Ukrajině pomoci přečkat zimu, podle ní patří generátory, transformátory, stavební materiál nebo hasičské vozy.

„Je to silný signál, že civilizovaný svět podporuje Ukrajinu. Jsme vděční zemím, které zůstávají při nás, když trpíme ruskou agresí na našem území a naší infrastruktuře,“ ocenil pařížskou konferenci ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd poznamenal, že spojenci Kyjevu přislíbili mnohem více, než se původně předpokládalo. Vysvětlil, že každá země dodává jiný materiál, například Česko nabízí pontonové mosty, jednotky intenzivní péče nebo generátory.

„Tato konference sloužila do jisté míry k tomu, aby pomoc byla koordinovaná, aby ne všechny země dodávaly to samé, aby byla vytvořena struktura pomoci. Velký důraz je na elektrickou energii,“ doplňuje korespondent.

Konference na podporu Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Macron: Cílem je ochránit záporožskou elektrárnu

Macron vyzdvihl vůli mezinárodního společenství pomoci Ukrajině „odolat během této zimy“, kdy země čelí „zbabělému počínání Ruska“, jehož cílem je uvrhnout Ukrajince do „tmy a chladu“. Rusko se podle francouzského prezidenta „pokouší šířit teror mezi obyvatele“ Ukrajiny útoky na civilní infrastrukturu. Ty označil za válečné zločiny. Kreml útočí na civilní infrastrukturu, protože jeho vojáci utrpěli porážky na bojišti, poznamenal francouzský prezident.

„Na každé vítězství vaší země na bojišti Rusko zbaběle reaguje bombardováním elektrické, plynové nebo vodní infrastruktury nezbytné pro to, aby lidé přežili tuto zimu,“ upozornil a oznámil, že Paříž Ukrajině poskytne dalších 63 dieselgenerátorů ke stovce, které dodala už v listopadu. Francouzská pomoc letos dosáhne objemu 200 milionů eur (téměř 4,9 miliardy korun), řekl Macron, který oznámil dodatečnou pomoc ve výši 48,5 milionu eur.

Macron dále řekl, že existuje shoda na nutnosti odsunout těžké zbraně ze Záporožské jaderné elektrárny a že probíhají jednání o možnostech dosáhnout tohoto cíle. „Dokázali jsme ochránit Černobyl a naším cílem je ochránit Záporožskou jadernou elektrárnu. Příští týdny budou klíčové,“ řekl Macron po příjezdu na konferenci, z níž má vzejít pomoc Ukrajině během zimního období i při následné obnově.

Také Německo ohlásilo novou dodatečnou zimní pomoc Ukrajině ve výši 50 milionů eur k dříve slíbeným 160 milionům eur. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila, že EU pošle Ukrajině 30 milionů LED žárovek. Na jejich zakoupení Unie poskytne třicet milionů eur. „Když s našimi partnery dodáme padesát milionů těchto žárovek, ušetříme jeden gigawatt, což je roční výkon jaderné elektrárny,“ řekla.

Rusku nesmíme dovolit uvrhnout Ukrajinu do mrazivé tmy, řekl Fiala

Český premiér Petr Fiala (ODS) zdůraznil, že případná uprchlická vlna by byla dražší než pomoc Ukrajině. Aktuální pomoc je pak podle něj důležitá i pro udržení stabilní situace na Ukrajině a jako prevence „před možnou uprchlickou vlnou, která by byla pro všechny mnohem nevýhodnější, než když Ukrajině pomůžeme tuto zimu přečkat“. 

„Pokud má Ukrajina přečkat zimu a pokud chceme zabránit nové migrační vlně, musíme se soustředit na humanitární pomoc. Rusko se v tuto chvíli usilovně snaží o to, aby Ukrajinu uvrhlo do nekonečné mrazivé tmy, ale to mu prostě nesmíme dovolit,“ prohlásil v projevu na konferenci Fiala. Podle premiéra je zásadní zajistit Ukrajině dostatek energetického vybavení.

Česko podle něj právě teď dodává mimo jiné dvě jednotky pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla v Charkovské oblasti, deset dieselových generátorů pro nemocnice a vodárenské společnosti v Kyjevské, Dněpropetrovské a Lvovské oblasti a pět set topných těles pro osobní potřebu, vše v hodnotě dvou milionů eur (přes 48 milionů korun).

Česko kromě toho pomáhá také s lékařským vybavením a přístřeším, dodává například zateplené ubytovací kontejnery na západní a střední Ukrajinu.

Fiala v projevu zdůraznil, že je rovněž třeba soustředit se na dlouhodobé plány obnovy Ukrajiny. „A to včetně hmatatelné perspektivy členství v EU, kterou bychom Ukrajině neměli upírat,“ podotkl a dodal, že je třeba vyhodnotit pokrok v tomto ohledu. „Výsledky, které jsem měl možnost vidět při své poslední návštěvě Kyjeva, byly působivé,“ prohlásil.

Fiala a jeho lucemburský protějšek Xavier Bettel také v úterý v Lucemburku slavnostně otevřeli ulici Václava Havla. Na začátku ulice ve čtvrti Kirchberg bylo rovněž odhaleno interaktivní dílo českého umělce Jiřího Davida připomínajícího slavný Havlův citát: Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. „Všichni cítíme, že tato jednoduchá, ale hluboká věta je pravdivá,“ zmínil slavný Havlův citát v projevu premiér. Stejně jako jeho lucemburský kolega Bettel ocenil Havlův odkaz v boji proti totalitě. 

Ulice Václava Havla v Lucemburku, kterou ve čtvrti Kirchberg slavnostně otevřel český premiér Petr Fiala, 13. prosince 2022
Zdroj: Nováková Barbora/ČTK