Záplavy a sesuvy půdy mají na Filipínách desítky obětí

Při bleskových záplavách a sesuvech půdy po silných deštích zahynulo na jihu Filipín nejméně 67 lidí. Dříve úřady informovaly o 42 obětech a 16 pohřešovaných, informuje agentura AFP. Silné srážky v jižní části ostrova Mindanao způsobuje postupující tropická bouře Nalgae, která se bude o víkendu přesouvat na severozápad.

V provincii Maguindanao prší od čtvrtka a sesuvy půdy ve dvou vesnicích zavalily domy i s jejich obyvateli. Záchranáři dál pátrají po pohřešovaných, na noc ale museli práce přerušit.

Velké problémy hlásí města Cotabato a Datu Odin Sinsuat. „Na základě odhadů z terénu z tohoto místa (Datu Odin Sinsuat) tam zůstalo uvězněných mnoho lidí. Počet (obětí) možná dosáhne až 80, i když doufáme, že to tak nebude,“ dodal Sinarimbo.

Podle agentury AFP se v chudé provincii Cotabato a jejím stejnojmenném správním středisku, kde žije 300 tisíc lidí, vylily vodní toky z koryt a strhávaly domy, stromy i půdu. Na pomoc obyvatelům vyrazila armáda.

Na mnohých místech již vysoká voda opadla, ulice města Cotabato ale zůstávají téměř všechny zaplavené. „V současné době je našim cílem pokračovat v záchranných pracích a zprovoznit společné kuchyně pro ty, kteří, přežili,“ uvedl Sinarimbo.

Bouře Nalgae bude při postupu přes Filipíny ohrožovat obyvatele dalších provincií a meteorologové předpovídají vytrvalé srážky. Na severu Filipín, kudy má živel projít, úřady nařídily evakuaci pěti tisíc lidí.