Pákistán stále sužují povodně, země vyhlíží další pomoc

Horizont ČT24: Pákistán se potýká se silnými záplavami (zdroj: ČT24)

Pákistán stále čelí následkům letošních extrémně silných monzunových dešťů a mimořádného tání ledovců. Povodně, které začaly v polovině června a do konce srpna zaplavily třetinu země, ještě neopadly. Může trvat další měsíce, než voda ustoupí. Živel zasáhl do života 33 milionů lidí.

V pákistánské jižní provincii Sindh už neprší. Voda ale ani neopadá. Město Sehwan se stalo útočištěm pro lidi z okolí, kteří ztratili domov. Přijíždějí po malých cestách, hlavní dálnice podél toku Indu je nyní součástí jezera širokého až sto kilometrů.

„Stále jsme ve střehu, dokud tyto povodně, všechna ta voda z horských toků, konečně neproteče přes nás,“ říká správce okresu Dadu z provincie Sindh Syed Murtaza Ali Šáh. Úřady rozhodly části tamní dálnice rozbořit. Má to urychlit odtok vod přes hlavní pákistánskou spojnici mezi jihem a severem.

Pákistán vyprodukuje méně než procento světových emisí, za globální oteplování ale platí nepřiměřenou cenu. Zhruba čtrnáct set lidí při povodních zahynulo. Živel odnesl miliony domů, úrodu, dobytek, živobytí. „Přišli jsme o dům. Nic nám nezůstalo. Ve stanu je tu s námi i moje desetidenní neteř,“ líčí obyvatel zatopené vesnice v Balúčistánu Alla Buchš.

Škody dosahují astronomických částek

Pákistánská vláda škody vyčíslila na třicet miliard dolarů. Řada obyvatel je ale bez práce, podobně jako ti, kteří pracovali na dříve rušném nádraží v Heydarabádu. Pákistánské železnice osobní přepravu kvůli zatopeným tratím zastavily. „Pracujeme za denní mzdu, z toho živíme své rodiny. Kvůli přerušení provozu teď nemají co jíst,“ vysvětluje majitel stánku s čajem Mohammad Ištiaque.

Povodně v zatopených oblastech vstoupily do další kruté fáze. Dny již nepřinášejí monzunový déšť, ale ani úlevu. A přidávají se nové komplikace. Pondělní písečná bouře u Sehwanu zbourala stovky stanů. „Prosím, pomozte. Teď mrholí, ale co když začne zase pršet? Kam potom půjdeme?“ ptá se farmář vysídlený povodněmi Muhammad Hasan.

Pomoc od agentur OSN, od Spojených států i z nezasažených míst Pákistánu sice přichází, ale nedostane se ke všem. Náčelník generálního štábu pákistánské armády Kamar Džavíd Badžva se o tom přesvědčil na místě. „Řekli mi, že počet obyvatel města Dadu je kolem 475 tisíc. Nyní ale dosáhl už téměř milionu,“ dodává.

Lidé táboří na jakémkoliv vyvýšeném místě. Těm, kteří přišli o všechno, nezbývá nic jiného než čekat.