Severní Makedonie vyhostila dalších šest ruských diplomatů. Moskva poslala domů diplomaty EU

Severní Makedonie se rozhodla vyhostit dalších šest ruských diplomatů kvůli jejich nevhodné činnosti. Podle agentury Makfax o tom byl v pátek při předvolání na ministerstvo zahraničí informován ruský velvyslanec Sergej Bazdnikin. Moskva záhy dala najevo, že odpoví stejným způsobem. V krátké době je to druhé vykázání ruských diplomatů ze Severní Makedonie. Moskva v pátek oznámila vyhoštění 18 členů zastoupení Evropské unie v Rusku.

„Podle informací od příslušných orgánů prováděly uvedené osoby činnosti, které jsou v rozporu s Vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích, a budou muset v následujících pěti dnech opustit území Republiky Severní Makedonie,“ citovala Makfax ze sdělení ministerstva zahraničí.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová k tomu vzápětí agentuře TASS řekla, že „Rusko dá adekvátní odpověď“. V podobných případech to obvykle znamená, že Moskva vyhostí stejný počet diplomatů země, která vyhostila ruské diplomaty.

Skopje už dříve vyhostila pět diplomatů

Pět jiných ruských diplomatů Skopje označila za nežádoucí osoby už 28. března. Dopustili se podle ní činů neslučitelných s diplomatickým statusem.

K vyhoštění desítek ruských diplomatů nebo pracovníků diplomatických misí Ruské federace kvůli její invazi na Ukrajinu přikročila v posledních týdnech mimo jiné řada států Evropské unie. Jsou mezi nimi například Polsko, Nizozemsko, Belgie, Irsko, pobaltské země či Chorvatsko a rovněž Slovensko a Česko.

Osmnáct diplomatů vyhostila i Moskva

Moskva v pátek oznámila vyhoštění osmnácti členů zastoupení Evropské unie v Rusku. Tamní ministerstvo zahraničí uvedlo, že diplomaté musí odejít v nejbližší době. Podle ruské diplomacie jde o odpověď na podobný krok ze strany EU, která takto reagovala na ruskou agresi vůči Ukrajině.

„V odvetě za nepřátelské akce Evropské unie bylo 18 členů zastoupení EU v Rusku prohlášeno za nežádoucí osoby a musí co nejdříve opustit ruské území,“ stojí v prohlášení ruského ministerstva zahraničí. Evropská unie předtím prohlásila za nežádoucí osoby 19 členů ruské diplomatické mise při EU.

Unie označila vykázání unijních diplomatů za neospravedlnitelné a zdůraznila, že krok jen zhorší mezinárodní izolaci Moskvy. „Dotyční diplomaté vykonávají své funkce s naprostým respektem vůči Vídeňské úmluvě o diplomatických vztazích,“ uvedlk ruskému opatření mluvčí šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella. „Rozhodnutí přijaté v pátek ruskými úřady nemá žádný jiný důvod než čistě odvetný,“ zdůraznil mluvčí. „Způsob chování, který Rusko zvolilo, pouze zhorší jeho mezinárodní izolaci,“ dodal.

Japonsko a Kanada pošlou Ukrajině finanční pomoc

Západní země dále pokračují v podpoře invazí zasažené zemi. Ukrajina v pátek souhlasila, že od japonské vlády dostane finanční pomoc ve výši 13 miliard jenů (přes 2,3 miliardy korun) a s Kanadou podepsala dohodu o podpoře ve výši 500 milionů kanadských dolarů (téměř devět miliard korun).

Informoval o tom ukrajinský premiér Denys Šmyhal. „Jsou to prostředky na financování našich primárních potřeb. Jednáme o podpoře na všech úrovních s každým, kdo může pomoci,“ řekl Šmyhal v projevu vysílaném v televizi.

Podle agentury Reuters, která se odvolává na německý vládní zdroj, chce německý kancléř Olaf Scholz vydat dodatečné dvě miliardy eur (zhruba 49 miliard korun) na novou armádní výzbroj, přičemž větší část má pomoci Ukrajině. Německo čelí kritice, že Ukrajině zejména vojensky pomáhá málo.