TÉMA

Vyhoštění diplomatů

Rusko vyhostí estonského velvyslance. Moskva reaguje na vykázání diplomatů z Tallinnu

Rusko vyhošťuje estonského velvyslance v Moskvě a snižuje diplomatické vztahy s touto pobaltskou zemí na úroveň chargés d'affaires. Tallinn zareagoval na krok Moskvy vypovězením ruského ambasadora ze země. Později se přidalo Lotyšsko, které oznámilo snížení diplomatických vztahů s Ruskem. Agentura TASS také citovala šéfa Ruské rady pro mezinárodní záležitosti Andreje Kortunova, podle něhož by Moskva mohla po Estonsku vyhostit velvyslance i dalších „nikoli přátelských“ zemí, přičemž konkrétně zmínil také Česko.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 18:18|

Kvůli Rusku hrozí největší hladomor od druhé světové války, zaznělo na úvod zasedání G7

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu hrozí světu největší hladomor od druhé světové války. Na úvod dvoudenního zasedání ministrů pro rozvoj ze zemí skupiny velkých světových ekonomik G7 to prohlásila německá ministryně pro rozvoj Svenja Schulzeová. Řekla, že je proto nezbytné vytvořit mezinárodní alianci pro potravinovou bezpečnost. Americká ministryně financí Janet Yellenová na summitu G7 řekla, že sankce vůči Rusku mají na zemi velký dopad. Zmínila například vysokou inflaci.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 17:02|

Severní Makedonie vyhostila dalších šest ruských diplomatů. Moskva poslala domů diplomaty EU

Severní Makedonie se rozhodla vyhostit dalších šest ruských diplomatů kvůli jejich nevhodné činnosti. Podle agentury Makfax o tom byl v pátek při předvolání na ministerstvo zahraničí informován ruský velvyslanec Sergej Bazdnikin. Moskva záhy dala najevo, že odpoví stejným způsobem. V krátké době je to druhé vykázání ruských diplomatů ze Severní Makedonie. Moskva v pátek oznámila vyhoštění 18 členů zastoupení Evropské unie v Rusku.
15. 4. 2022Aktualizováno15. 4. 2022, 21:17|

Moskva vyhostila zástupce českého velvyslance. Musí odjet do tří dnů

Rusko vyhostilo zástupce českého velvyslance v Moskvě. Zemi musí opustit do sobotního večera. Je to reakce na vyhoštění pracovníka ruské ambasády v Praze, o kterém rozhodlo Česko v březnu, což však Černínský palác považuje za neadekvátní reakci.
13. 4. 2022Aktualizováno13. 4. 2022, 21:07|

Rusko vyhostilo dva německé diplomaty. Nepřekvapivé, ale neopodstatněné, reagoval Berlín

Rusko se rozhodlo vyhostit dva německé diplomaty. Jde o odvetu za vypovězení dvou pracovníků ruské ambasády z Německa. Berlín tak reagoval na soudní rozhodnutí, podle kterého stál ruský stát za vraždou Gruzínce před dvěma lety v Berlíně. Podle agentury RIA Novosti byl o kroku Moskvy informován německý velvyslanec v Moskvě Géza Andreas von Geyr, který byl předvolán na ruské ministerstvo zahraničí.
20. 12. 2021|

Za vyhoštění ruských zpravodajských důstojníků nám v zahraničí tleskají, řekl Kulhánek

Kabinet využil příležitosti dané vrbětickou kauzou a vyhostil osmnáct ruských zpravodajských důstojníků s diplomatickým krytím, kteří v Česku dlouhodobě působili. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) to považuje za citelný zásah do schopnosti ruských tajných služeb působit na našem území a v Událostech, komentářích prohlásil, že cizina Praze za její krok tleská.
31. 5. 2021|

Z Česka odletěli zbylí vyhoštění pracovníci ruské ambasády

Zbylá část vyhoštěných zaměstnanců ruského velvyslanectví v pondělí po 16:40 odletěla z ruzyňského letiště do Ruska. Do letadla, které zamířilo do Moskvy, nastoupilo odhadem šest až sedm desítek lidí. Česko museli opustit kvůli kauze Vrbětice do konce května. Od úterý by na ruské ambasádě v Praze mělo působit sedm diplomatů a 25 administrativně-technických pracovníků. Podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) také vznikne nová pracovní skupina, která se bude zabývat možným odškodněním obyvatel v okolí Vrbětic, kde v roce 2014 explodovaly dva muniční sklady.
31. 5. 2021Aktualizováno31. 5. 2021, 21:56|

Rusko zakázalo vstup osmi lidem z EU včetně Jourové. Nepřijatelné a nepodložené, reaguje Unie

Rusko zakázalo vstup osmi činitelům ze zemí EU i z unijních struktur, včetně místopředsedkyně Evropské komise (EK) Věry Jourové a šéfa Evropského parlamentu Davida Sassoliho. Oznámilo to na svém webu ruské ministerstvo zahraničí. Podle něj je krok odvetou Moskvy za nové unijní sankce. Tři nevyšší představitelé institucí EU krok Moskvy společně důrazně odmítli jako nepřijatelný a nepodložený. Jourová v reakci uvedla, že se hodlá dál zasazovat o lidská práva, svobodu médií a demokracii.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 21:42|

Rozpuštění sněmovny je podle Bartoše jedinou cestou z politické krize. Zeman mu potvrdil, že vládu do voleb nevymění

Prezident Miloš Zeman se nechystá v případě vyslovení nedůvěry nynější vládě nahradit ji prozatímní úřednickou vládou. V Interview ČT24 to řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš, který ve středu odpoledne s hlavou státu jednal. Prezident ho také ujistil, že jakmile dostane ze Senátu novelu volebního zákona, podepíše ji. Piráti spolu se STAN se po schválení volebního zákona chtějí pokusit vyvolat předčasné volby. Vyslovení nedůvěry vládě, které nově prosazuje i koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) nejsou nakloněni – i kvůli nynější diplomatické krizi.
28. 4. 2021Aktualizováno28. 4. 2021, 19:32|

Ukrajina vyhostila ruského konzula z Oděsy. Jde o odvetu za krok Moskvy

Ukrajinské ministerstvo zahraničí označilo ruského konzula v Oděse za nežádoucí osobu a nařídilo mu opustit zemi do 30. dubna, oznámily tiskové agentury. Jde o odvetu za pondělní vyhoštění ukrajinského diplomata z Moskvy. Kyjev si podle listu Ukrajinska pravda vyhrazuje právo na další odvetné akce, pokud bude Kreml pokračovat v „provokacích proti pracovníkům ukrajinských diplomatických zastoupení v Rusku“.
27. 4. 2021|

Rusko potvrdilo paritu diplomatů. Omezení technických pracovníků je komplikace, připouští česká diplomacie

Ruské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že ke konci května se sníží počty pracovníků na české ambasádě v Moskvě a ruském velvyslanectví v Praze tak, aby si vzájemně odpovídaly. Omezit chce také počet na místě najatých pracovníků. Černínský palác připustil, že to je problematické. Pobaltské státy na znamení solidarity s Českem vyhostí ruské diplomaty. Litva označila za nežádoucí osoby dva pracovníky, Lotyšsko a Estonsko po jednom. Ruský prezident Vladimir Putin nařídil vypracovat seznam „nepřátelských zemí“, jejichž diplomatická zastoupení v Rusku budou mít omezenou možnost zaměstnávat místní síly.
23. 4. 2021Aktualizováno23. 4. 2021, 21:23|

Ultimátum pro Moskvu. Má umožnit návrat českých diplomatů, nebo budou z ruské ambasády vyhoštěné další osoby

Nový ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) si předvolal ruského velvyslance v České republice Alexandra Zmejevského. Řekl mu, že Ruská federace má čas do čtvrtka do 12:00, aby umožnila návrat všech vyhoštěných českých diplomatů. Pokud tak neučiní, rozhodne tuzemské ministerstvo zahraničí o snížení počtu ruských diplomatů tak, aby odpovídal současnému stavu na českém velvyslanectví v Moskvě. Mluvit s Ruskem formou požadavků nemá perspektivu, reagoval na výzvu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.
21. 4. 2021Aktualizováno21. 4. 2021, 22:15|

V odvetě za sankce Rusko vyhošťuje deset amerických diplomatů

Ruské ministerstvo zahraničí ve středu oznámilo, že v reakci na nejnovější sankce ze strany USA  recipročně označilo za nežádoucí osoby deset pracovníků amerického velvyslanectví v Moskvě. Příslušnou nótu předalo zástupci amerického velvyslance s tím, že „uvedené osoby mají opustit Rusko do 21. května“.
21. 4. 2021|