Kanadsko-indická roztržka eskaluje s vývojem případu vraždy exilového vůdce sikhů

Horizont ČT24: Spory mezi Kanadou a Indií se vyostřují (zdroj: ČT24)

Spory mezi Indií a Kanadou se významně vyostřily. Vztahy jsou napjaté od loňské vraždy významného exilového aktivisty indické menšiny sikhů na kanadské ulici. Nyní na základě vyšetřování označila Ottawa za viníka atentátu indický gang, který je napojený na vládu v Dillí. Obě země si navzájem vyhostily po šesti diplomatech.

Kvůli rozjitřené atmosféře mezi oběma zeměmi se předmětem sporů může stát již cokoliv. Například nouzové přistání indické linky z Dillí do Chicaga, během kterého muselo všech 211 cestujících a členů posádky vystoupit a podrobit se přísné kontrole na kanadském letišti Iqaluit.

„Společnost Air India upozorňuje, že v posledních dnech byla spolu s dalšími leteckými společnostmi vystavena řadě výhrůžek. Ačkoli se následně ukázalo, že všechny byly plané, jako odpovědný provozovatel letecké dopravy bere všechny hrozby vážně. Upřímně litujeme nepříjemností, které vznikly zákazníkům,“ reagovala na nucené přistání letecká společnost.

Vražda, kterou podle Kanaďanů provedl gang napojený na indickou vládu

Dva maskovaní střelci 18. června 2023 brutálně zavraždili Hardeepa Singha Nijjara v kanadském městě Surrey. V těle kanadského občana a exilového vůdce indické náboženské menšiny sikhů našli patologové 34 střel. Letos v květnu kanadská policie v návaznosti na případ zatkla v Edmontonu tři Indy. Obžalovala je z vraždy Nijjara a dalších dvou lidí a také z členství v nechvalně proslulém gangu kriminálníka Lawrence Bishnoie. Ten je v souvislosti s jinými zločiny stíhaný v Indii.

„Kanadští představitelé učinili mimořádný krok. Setkali se s indickými představiteli, aby se s nimi podělili o policejní důkazy. Z těch vyplynulo, že šest agentů indické vlády je vyšetřováno kvůli trestné činnosti,“ uvedl 14. října kanadský premiér Justin Trudeau.

Vyhoštění diplomatů

Indie v reakci odvolala svého velvyslance a dalších pět diplomatů v Kanadě. Podle zdrojů agentury Reuters Kanada prakticky ve stejnou chvíli rozhodla o jejich vyhoštění. Není jasné, jestli v pondělí Kanada vypověděla právě šestici diplomatů, které viní z objednání vraždy, nebo jejich kolegy.

Dillí reagovalo recipročně a za nežádoucí osoby prohlásilo šestici zaměstnanců kanadské ambasády. Indická opozice požaduje vysvětlení. „Spor s Kanadou pošpiňuje naši zemi nejen v Kanadě, ale i ve světě. K podobnému incidentu nedošlo jen v Kanadě, ale i v několika dalších zemích. Z něčeho podobného nás viní i v Americe nebo Pákistánu. To se nikdy dřív nedělo,“ uvedl člen indické opozice Rašíd Alví.

V Kanadě žije největší sikhská diaspora světa, která čítá přes osm set tisíc lidí. Značná část z nich podporuje ideu vyhlášení samostatnosti na Indii a založení vlastního nezávislého státu Chálistán. Zatímco historie sikhského separatismu v Indii je plná krvavých incidentů včetně vraždy premiérky Indiry Gándhíové, obvinění indické vlády z likvidace exilových vůdců na území zahraničních partnerů je nevídané a bude mít politický dopad v Indii i Kanadě.