Amerických Indů přibývá, mohou zamíchat výsledky voleb

Horizont ČT24: Indická diaspora ve Spojených státech může ovlivnit prezidentské volby (zdroj: ČT24)

Indická komunita ve Spojených státech se za posledních dvacet let několikanásobně rozrostla. Diasporu, která žije mimo nejlidnatější zemi světa, v New Yorku navštívil indický premiér Nárendra Módí. Jde o jednu ze skupin, která by podle analytiků mohla ovlivnit výsledky hlasování v listopadových prezidentských volbách v USA. Indický původ nahrává demokratické kandidátce Kamale Harrisové. Část amerických Indů ale podporuje naopak republikánské návrhy, včetně snižování daní.

Vedle Harrisové přiznávají indický původ třeba manželka republikánského kandidáta na viceprezidenta J. D. Vance Usa Vanceová. Vedle ní se pak k původu přihlásilo i pět kongresmanů a na čtyřicet zákonodárců v jednotlivých federálních státech. Podle médií jde o důkaz, že politická moc Američanů s indickými kořeny v zemi „nezadržitelně roste“.

V současnosti jde o nejpočetnější skupinu v USA původem z Asie. K indickému původu se hlásí na 4,5 milionu Američanů. K listopadovým volbám by jich mohlo dorazit přes milion. „Většina indických Američanů jsou stále voliči demokratů,“ přiblížil Karthick Ramakrishnan z organizace Asian & Pacific Islander American Vote.

Setkání indo-americké komunity v New Yorku
Zdroj: Reuters/Jeenah Moon

Podle něj stojí tato skupina lidí za Harrisovou například v otázkách kolem problematiky životního prostředí, držení zbraní či zdravotní péče.

To dokazuje i červencový průzkum, ve kterém si Kamala Harrisová mezi americkými Indy udržovala před Donaldem Trumpem jasný náskok. Anketa navíc proběhla ještě před odstoupením současného šéfa Bílého domu Joea Bidena z kampaně.

„Pokud někdo pochází z vaší komunity, může to voličské základně dodat energii,“ pokračoval Ramakrishnan. Stále je však pro voliče důležitější příslušnost ke straně než „společná rasa nebo etnická příslušnost“, tvrdí.

Ekonomicky táhne Trump

Část voličů z této menšiny láká spíše daňová politika republikánského kandidáta Donalda Trumpa, spolu s tím i třeba podpora malých podniků. Oceňují také úzké vztahy někdejšího amerického prezidenta se šéfem indické vlády Módím. Proto se vystoupení premiéra před indickou diasporou v New Yorku věnovala v médiích nemalá pozornost.

Podporu ani jednomu z kandidátů však Módí nevyjádřil. Patnáctitisícovému publiku se ale pochlubil, že současný demokratický prezident ho pozval do svého soukromého sídla v Delawaru, a že se k němu Biden choval prý „velmi vřele“. „To mě dojalo. Je to projev respektu vůči 1,4 miliardě Indů. Je to projev respektu vůči vám,“ prohlásil Módí.

Schůzku s Modím tento týden avizoval i Trump, indická strana však setkání zatím nepotvrdila.

Nejbohatší mezi asijskou komunitou v USA

Indická diaspora v USA se rozrostla hlavně po nástupu nových technologií. Šedesát procent amerických Indů přišlo do Ameriky po roce 2000. V současnosti jde hlavně o skupinu majetných a vzdělaných Američanů.

Američané indického původu tvoří pětinu celkové asijské populace v zemi, vyplývá z průzkumu Pew Research Center. Přibližně dvě třetiny Američanů indického původu (66 procent) jsou přistěhovalci, zatímco 34 procent se už narodilo v USA. Přibližně polovina Američanů indického původu žije pouze ve čtyřech státech – Kalifornie (dvacet procent), Texas (dvanáct procent), New Jersey (devět procent) a New York (sedm procent).

Medián příjmů indoamerických domácností činil v roce 2022 zhruba 145 tisíc dolarů (zhruba 3,27 milionu korun). To je více než mediánový příjem domácností asijských Američanů celkově – zhruba sto tisíc dolarů (přibližně 2,23 milionu korun) za stejné období.

Většina dospělých Indů v USA podle průzkumu tvrdí, že by se do Indie nepřestěhovala. Myslí si to přibližně dvě třetiny (65 procent), zatímco 33 procent tvrdí, že by se tam přestěhovali. Mezi těmi, kteří by se do Indie přestěhovali, přibližně polovina (52 procent) uvádí, že hlavním důvodem, proč by tak učinili, je být blíže rodině.