Na Slovensko dorazily jednotky ze zemí NATO, aby rozmístily systém protivzdušné obrany Patriot

Na Slovensko postupně přicházejí ze zemí Severoatlantické aliance první jednotky, které mají na starosti rozmístění systému protivzdušné obrany Patriot. NATO začalo své východní křídlo posilovat v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď uvedl, že tento proces bude pokračovat i v dalších dnech.

Systém Patriot slouží k ochraně před taktickými balistickými střelami, raketami s plochou dráhou letu i letouny. Jeho součástí jsou výkonné radary s dosahem až 160 kilometrů.

„Systém bude dočasně umístěný na letecké základně vzdušných sil Sliač, další prostory pro nasazení nyní konzultujeme s odborníky na způsobilost systému Patriot tak, aby ochranný deštník pokrýval co největší území Slovenské republiky, včetně námi stanovených prioritních cílů ochrany,“ napsal Naď na Facebooku.

Systémy Patriot slíbilo na Slovensko poslat Německo a Nizozemsko. „Mnohokrát děkujeme Německu a Nizozemsku za zodpovědné spojenecké rozhodnutí akceptovat naši žádost o zásadní posílení obrany Slovenska. Zároveň opakovaně potvrzuji, že systém Patriot není náhradou za starý ruský systém S-300, ale jde o další prvek na obranu vzdušného prostoru Slovenska,“ připomněl slovenský ministr obrany.

Ruský systém na Slovensku nezůstane

Dodal ale, že v budoucnu se bude snažit Slovensko systém S-300 nahradit jiným systémem, který by byl kompatibilní se spojenci Slovenska a zajistil by vyšší obranyschopnost země. Podle Naďových slov navíc zastaralý ruský systém už nedostačuje kvůli technickému stavu.

Slovensko v uplynulých dnech předběžně vyjádřilo ochotu předat Ukrajině svůj systém S-300, pokud za něj Bratislava dostane odpovídající náhradu. O možnosti dodávek systémů protiletecké obrany, konkrétně S-300, jako alternativy vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou, se ve středu zmínil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve videoprojevu ke členům amerického Kongresu. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov řekl, že Moskva nedopustí, aby Kyjev systémy protivzdušné obrany S-300 převzal.