Turecko kvůli vysoké inflaci výrazně sníží DPH u základních potravin

Turecko v reakci na vysokou inflaci sníží sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) u základních potravin, a to na jedno procento z dosavadních osmi procent. Oznámil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Vláda podle něj od potravinářských společností očekává, že navíc k ohlášené redukci sazby DPH sníží své ceny o sedm procent, napsala agentura AP.

Meziroční míra inflace v Turecku v lednu podle tamního statistického úřadu vystoupila na 48,7 procenta a dostala se nejvýše za téměř dvacet let. Nezávislí odborníci navíc odhadují, že ve skutečnosti inflace překročila 115 procent, upozornila AP.

„Nenecháme inflaci, aby drtila náš národ,“ prohlásil v sobotu Erdogan. Podle kritiků se nicméně Turecko potýká s vysokou inflací kvůli Erdoganově tlaku na snižování úrokových sazeb. Turecký prezident v rozporu s tradiční ekonomickou teorií tvrdí, že vysoké úrokové sazby způsobují inflaci, a označuje se za nepřítele vysokých nákladů na úvěry.

Ceny elektřiny se od ledna zvýšily až o 127 procent

Turecká centrální banka od listopadu snížila svou základní úrokovou sazbu celkem o pět procentních bodů na čtrnáct procent, v lednu však sérii snižování úroků přerušila. Pokles úrokových sazeb v prosinci srazil tureckou liru na rekordní minima. To výrazně zvýšilo tlak na růst cen, protože Turecko je závislé na dovozu energie, surovin i řady potravin, píše AP.

Turecké úřady od ledna zvýšily tarify u elektřiny, což pro řadu domácností znamenalo nárůst cen o více než padesát procent a pro domácnosti s vysokou spotřebou a podniky dokonce až o 127 procent. Proti nárůstu cen elektřiny se v posledních týdnech konala v zemi řada demonstrací. Někteří obchodníci a majitelé restaurací také začali vyvěšovat své faktury za elektřinu na dveře s výzvami vládě, aby jim pomohla.

Turecký ministr financí Nureddin Nebati v sobotu uvedl, že ceny elektřiny a zemního plynu, které rostou po celém světě, zůstávají v Turecku díky vládním subvencím pod reálnými cenami. Zároveň vyzval kritiky, aby byli „spravedlivější“.