Turecko trápí obrovská inflace. Erdoganova popularita je nejnižší za celou dobu vlády

Události: Turecko trápí obrovská inflace (zdroj: ČT24)

Turecko nadále sužuje enormní inflace. Podle nezávislých ekonomů dosahuje 115 procent. Zvyšuje se také cena elektřiny, která od 1. ledna vzrostla asi o padesát procent pro domácnosti a o více než sto procent pro podniky. Lídr turecké opozice Kemal Kilicdaroglu ve čtvrtek oznámil, že na protest proti razantnímu zvýšení cen elektřiny za ni nebude platit faktury. Prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganovi a vládnoucí straně AKP klesá popularita.

Rostoucí ceny nejen elektřiny, ale i plynu, nemovitostí, pohonných hmot, jídla nebo dětských plen zasahují do života téměř všech lidí. „Inflace je v současnosti v Turecku enormní a je jen logické, že se toho zmocní největší opoziční strana touto formou,“ vysvětluje zpravodaj České televize v Turecku Václav Černohorský. Podle něj jsou protesty podobné tomu Kilicdarogluově způsobem, jak opozice dál zvyšuje v napjaté atmosféře tlak na Erdoganovu vládu. 

Opozice také požaduje, aby kabinet snížil DPH u energií z osmnácti procent na jedno. Mluvčí prezidenta před několika dny oznámil, že Ankara chystá opatření, která mají peněženkám obyvatel ulevit, konkrétní kroky ale neupřesnil. Vedení země se přitom nechává slyšet, že enormní inflace, kterou teď Turecko zažívá, je dočasná a situace se brzy zlepší. Trpělivost ale řadě lidí dochází.

„To není věc, která se týká jen protestů proti vysokým cenám elektřiny. V současných dnech Turecko zažívá stávky zdravotníků, lékařů, kurýrů, protesty obchodníků. Je to věc, která se týká života všech lidí. Situace, ve které se vláda nachází, má za následek to, že vláda ztrácí popularitu a přibývá projevů veřejné nespokojenosti s politikou vlády prezidenta Erdogana,“ zdůrazňuje Černohorský.

Prezidentské volby se v Turecku uskuteční nejpozději v červnu příštího roku. Opozice se nicméně snaží Erdoganovu vládu dotlačit k volbám předčasným. „Podle průzkumu veřejného mínění jak strana AKP, tak prezident kvůli ekonomické situaci ztrácí na popularitě,“ nastiňuje korespondent ČT. „Teď to pro AKP a Erdogana vypadá nejhůře za celou dobu, co jsou u moci v Turecku,“ doplňuje.

Podle nezávislých ekonomů dosahuje inflace 115 procent

Turecká inflace v lednu dosáhla jedenácti procent, ceny za dopravu ale zamířily dokonce o sedmdesát procent vzhůru, za potraviny o šestapadesát procent. K tomu slábne turecká lira. Poslední oficiální údaje statistického úřadu mluví o tom, že meziroční míra inflace dosahuje téměř padesáti procent, čísla jsou ale předmětem velké kritiky.

„V Turecku existuje skupina nezávislých ekonomů, akademiků a také bývalých státních úředníků, kteří sami počítají na základě obrovského množství dat meziroční míru inflace, a podle jejich výpočtů v lednu dosáhla meziroční inflace v Turecku naprosto neuvěřitelných sto patnácti procent,“ upozorňuje Černohorský.

Veškerá rozhodnutí v prezidentském systému Turecka se koncentrují v osobě prezidenta Erdogana. „Ten přivedl Turecko tam, kde teď je, k enormní inflaci a výraznému pádu liry, kterého jsme byli svědky na konci loňského roku,“ podotýká zpravodaj ČT v Turecku.