Australský soud bude případ Djokoviče řešit v neděli, tenista musí znovu do detence

Až den před startem Australian Open se může rozhodnout o osudu Novaka Djokoviče v Melbourne. První tenista světového žebříčku musí v sobotu ráno na výslech k imigračním úředníkům a poté nastoupit do detenčního zařízení. Federální soud bude o jeho již podruhé odebraném australském vízu, uděleném na základě výjimky z povinného očkování proti koronaviru, rozhodovat v neděli v 10:00 australského času, tedy o půlnoci českého.

Australský ministr pro imigraci Alex Hawke v pátek zrušil tenistovi vízum, které získal na základě výjimky z povinného očkování.

„Využil jsem své pravomoci podle paragrafu 133C odstavce 3 zákona o migraci a zrušil platnost víza pana Novaka Djokoviče s ohledem na zdraví a dodržování pořádku, neboť to bylo ve veřejném zájmu,“ uvedl Hawke v prohlášení. „Vláda (premiéra Scotta) Morrisona je pevně odhodlána chránit australské hranice, zejména v souvislosti s pandemií covidu-19,“ dodal.

Djokovičův obhájce Nick Wood označil důvod druhého zrušení víza za jasně iracionální s tím, že je veden z přesvědčení, že Djokovič může podněcovat antivaxerský sentiment. Právník oponoval, že Djokovič sice není očkován, ale nevede kampaň proti očkování obecně.

Obhájce se snažil, aby tenista nebyl vyhoštěn ze země před rozhodnutím soudu, čemuž Kelly vyhověl. Tenista je zatím volný, ale v sobotu v osm ráno musí na výslech k imigračním úředníkům a poté může zůstat na poradu se svými právníky.

Odpoledne by pak měl Djokovič nastoupit do detenčního zařízení a jeho zástupce požádal, aby to bylo jinam než poprvé, kdy strávil čtyři noci v Park Hotelu v melbournské čtvrti Carlton. „Máme obavu o bezpečnost a z mediálního cirkusu,“ vysvětloval Wood.

Události: Osud tenisty Djokoviče v Austrálii (zdroj: ČT24)

„Australané očekávali ochranu“

Premiér Morrison rozhodnutí odebrat tenistovi vízum přivítal a upozornil, že jeho země, která měla jeden z nejdelších lockdownů, má ve spojení s covidem průměrně nejmenší úmrtnost a největší proočkovanost na světě. „Australané museli kvůli pandemii hodně obětovat a oprávněně očekávali ochranu, což ministr (Hawke) udělal,“ uvedl Morrison.

Dvacetinásobný grandslamový vítěz Djokovič, odpůrce vakcinace, sice dostal výjimku z povinného očkování pro účast na Australian Open na základě prodělaného koronaviru, úřady mu ale vízum po příletu zamítly. Srbský tenista díky procesnímu pochybení imigračních úředníků rozhodnutí zvrátil u pondělního soudu. Od té doby se čekalo na vyjádření ministra Hawkea.

Djokovič od pondělního propuštění z detenčního hotelu trénoval v Melbourne Parku a připravoval se na turnaj. Jeho soupeřem měl být v 1. kole jeho krajan Miomir Kecmanovič. Dojde-li na deportaci devítinásobného vítěze turnaje, za Djokoviče se dostane do turnaje poražený z kvalifikace.

Navíc by rodák z Bělehradu mohl přijít o pozici prvního hráče světa v žebříčku ATP. Na první místo by se dostali v případě titulu Rus Daniil Medveděv, nebo Němec Alex Zverev.

Možná zmanipulovanost

Prodělaný koronavirus Djokoviče přinesl nejasnosti. Německý magazín Spiegel dokonce uvedl, že test může být zmanipulovaný. Hráč navíc může mít problémy i ve své vlasti poté, co ve středu přiznal, že se v prosinci po pozitivním testu, tedy s vědomím nákazy, zúčastnil rozhovoru pro deník L'Équipe. Za porušení izolace v Srbsku hrozí pokuta či vězení až na tři roky.

Djokovič se navíc dostal do hledáčku španělských úřadů, které začaly prověřovat jeho prosincovou cestu do Marbelly, kterou v dokumentech předložených v Austrálii zamlčel. Vláda v Madridu prý nařídila policii, aby zahájila vyšetřování.

Případ Djokoviče rezonuje celým světem. Jednoho z nejlepších tenistů světa oslavují antivaxeři, ale přes osmdesát procent Australanů se v průzkumu vyslovilo pro jeho deportaci. Vrátit domů by se měl i podle Martiny Navrátilové a jeden z Djokovičových soupeřů Stefanos Tsitsipas prohlásil, že Srb hraje podle vlastních pravidel. „Nikoho nenapadlo, že by mohli přijet do Austrálie neočkovaní a neřídili se opatřeními,“ uvedl Řek před rozhodnutím o Djokovičově deportaci.