Biden připustil prezidentskou kandidaturu v příštích volbách

Americký prezident Joe Biden připustil možnost, že se bude ucházet o znovuzvolení v roce 2024. Podmínkou podle něj je, že se bude stejně jako dosud těšit dobrému zdraví. V rozhovoru se stanicí ABC devětasedmdesátiletý Biden také řekl, že by šance na jeho opětovnou kandidaturu zvýšila eventualita, kdy by se o Bílý dům rozhodl znovu ucházet bývalý prezident Donald Trump.

„Ano,“ odpověděl Biden jednoznačně na otázku moderátora, zda se plánuje ucházet o znovuzvolení. „Pokud budu mít takové zdraví jako teď, pokud budu dobrého zdraví, pak budu znovu kandidovat,“ dodal.

Na dotaz, zda by kandidoval, i pokud by to znamenalo „odvetu“ proti Trumpovi, Biden reagoval: „Samozřejmě. Proč bych nekandidoval proti Donaldu Trumpovi, kdyby byl kandidátem? To by zvýšilo možnost mé kandidatury.“

Biden a Trump proti sobě stáli v prezidentských volbách v listopadu 2020. Trump se stále nesmířil se svou porážkou a opakuje nepodložená tvrzení, že bylo hlasování zfalšované a volby mu byly ukradeny.

Nejstarší šéf Bílého domu

Biden se při letošní inauguraci do úřadu ve svých 78 letech stal nejstarší osobou, která kdy složila prezidentskou přísahu. Otázky, zda bude usilovat o druhé funkční období, ho provázejí po celou dobu jeho dosavadního prezidentství.

Za přirozenou Bidenovu následnici v úřadě byla donedávna považována Bidenova viceprezidentka Kamala Harrisová. Ve Washingtonu se ale šíří zvěsti o jejích momentálně špatných vztazích s prezidentem.