Sesuv půdy v myanmarském dole zavalil až 80 lidí

Desítky lidí se pohřešují po sesuvu půdy v jadeitovém dole na severu Myanmaru. Podle agentury AFP jde o nejméně sedmdesát osob, přičemž jeden člověk zemřel, agentura Reuters píše o osmdesáti lidech, které sesuv pravděpodobně smetl.

K sesuvu v oblasti důlního města Pchakan v Kačjinském státě došlo brzy ráno místního času a panují obavy, že těžební odpad smetl do místního jezera až kolem osmdesáti lidí, řekl Reuters zástupce místní nevládní rozvojové organizace.

„Po sesuvu půdy se pohřešuje asi sedmdesát až sto lidí,“ cituje AFP jednoho ze záchranářů. O desítkách zmizelých hovoří rovněž zpravodajský portál Mizzima.

Záchranáři na místo dorazili kolem sedmé ranní místního času – zhruba tři hodiny po sesuvu – a zahájili pátrání po přeživších. Podle Reuters dosud nenarazili na mrtvé.

Pchakan je centrem těžby jadeitu, který se vyváží především do Číny. Myanmar produkuje 90 procent světových zásob tohoto minerálu. Půdní kolapsy i další nehody jsou ve špatně zabezpečených dolech, v nichž pracují zbídačelí lidé z různých koutů země, běžné.

Před týdnem na tomto místě rovněž došlo k sesuvu půdy, jenž si vyžádal šest obětí. Loni v létě při takovém neštěstí, které způsobily silné lijáky, zahynulo 175 lidí.