Při srážce lodí v Baltském moři byla posádka britského plavidla pod vlivem alkoholu

Dva členové posádky britské nákladní lodi, která se v noci na pondělí srazila v Baltském moři s dánským plavidlem, měli v krvi nepovolené množství alkoholu. Oba policie zadržela, oznámila švédská prokuratura. Nehoda, k níž došlo mezi dánským ostrovem Bornholm a jihošvédským městem Ystad, si vyžádala jednu oběť, další člověk se pohřešuje.

Švédská prokuratura zahájila předběžné vyšetřování pro podezření z hrubé nedbalosti v námořní dopravě a rovněž „hrubé opilosti na moři“. Zadrženými jsou podle prokuratury Chorvat narozený v roce 1965 a Brit narozený roku 1991.

„V souladu se standardními procedurami… podstoupili všichni členové posádky (britského plavidla) Scot Carrier testy na drogy a alkohol a u dvou z nich bylo zjištěno nepovolené množství,“ uvedla v prohlášení společnost Scotline, která plavidlo Scot Carrier vlastní. Firma zdůraznila, že ohledně omamných látek uplatňuje přísnou politiku a netoleruje žádné přestupky.

„Podezřelí, kteří jsou ve vazbě, měli oba pozitivní testy na alkohol,“ řekl agentuře Reuters švédský prokurátor Tomas Olvmyr. Jeden z nich je podezřelý z „hrubé opilosti“, dodal.

Pátrací operace skončila

Při srážce se dánská nákladní loď Karin Höj převrhla a v jejím trupu byl později nalezen jeden ze dvou členů posádky mrtvý. Druhý se pohřešuje. Pátrací operace, do níž se zapojily lodě i vrtulníky, skončila už v pondělí. Baltské moře má v místě havárie pouhé čtyři stupně Celsia a naděje na záchranu pohřešovaného byly minimální.

Představitel švédských záchranných služeb Johan Nilsson deníku Aftonbladet řekl, že podle prvotních zjištění „větší (britské) plavidlo narazilo do toho menšího, které se převrhlo“. Podle švédských médií citovaných agenturou AP si posádka britského plavidla srážky nevšimla a zastavila až poté, co jí to nařídily námořní úřady.

Nehoda se stala v pondělí kolem 3:30 SEČ ve švédských vodách, lodě pluly stejným směrem. Dánský meteorologický ústav uvedl, že v oblasti byla v době incidentu mlha, která však pro tuto roční dobu nebyla nijak neobvyklá. Převrácená loď byla odtažena do mělčí oblasti blíž u švédských břehů, aby ji mohli prohledat potápěči švédské armády a pobřežní hlídky.