Zuckerberg odmítl, že Facebook kvůli ziskům tlačí obsah, který lidi naštve

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg hájil svou společnost před obviněními, která vůči ní při úterním slyšení před podvýborem Senátu amerického Kongresu vznesla bývalá zaměstnankyně Frances Haugenová. Podle Zuckerberga není pravdou, že by firma upřednostňovala zisk před bezpečností svých produktů.

Bývalá produktová manažerka v týmu Facebooku pro boj s dezinformacemi v americkém Senátu řekla, že postupně dospěla k závěru, že produkty firmy poškozují děti, rozdělují společnost a oslabují demokracii. Dodala, že lídři společnosti vědí, jak učinit produkty společnosti bezpečnějšími, ale neudělají to kvůli vidině výdělků. Poukázala na rozsáhlé pravomoci Zuckerberga, který se podle ní „v současné chvíli nemusí zodpovídat nikomu, kromě sebe samého“.

„V jádru těchto obvinění je idea, že upřednostňujeme zisk před bezpečností a blahobytem společnosti. To prostě není pravda,“ uvedl ve svém obsáhlém facebookovém příspěvku Zuckerberg. „Argument, že vědomě kvůli ziskům tlačíme obsah, který lidi naštve, je hluboce nelogický. Vyděláváme na reklamách a inzerenti nám vytrvale říkají, že nechtějí, aby jejich reklamy byly umístěny vedle škodlivého či štvavého obsahu.“

Haugenová během slyšení před senátory vyzvala k transparentnosti ohledně toho, jak Facebook dokáže přinutit uživatele k neustálému scrollování, což inzerentům poskytuje dostatek příležitostí pro umístění reklamy.