V Košicích a Bratislavě protestovali odpůrci vlády. Neočkovaní jsou občané druhé kategorie, kritizoval Fico

Události: Demonstrace na Slovensku (zdroj: ČT24)

Odpůrci slovenské vlády využili středeční svátek dne ústavy k demonstracím v Bratislavě a v Košicích. Na několika shromážděních konaných z iniciativy opozice protestovali nejen proti nynější koalici premiéra Eduarda Hegera, ale i proti koronavirovým opatřením a údajné diskriminaci lidí, kteří nejsou očkováni proti nemoci covid-19.

„Nikdy v historii Slovenska nebyla tak porušována ústava a pošlapávána lidská práva jako za posledních 18 měsíců,“ prohlásil v projevu na shromáždění v Košicích někdejší premiér a šéf sociálních demokratů (Smer-SD) Robert Fico, jehož strana po porážce v parlamentních volbách v únoru 2020 skončila po předchozím dlouholetém vládnutí v opozici.

Tvrdil také, že stát dává výhody očkovaným proti covidu-19 a naopak z neočkovaných obyvatel dělá občany druhé kategorie. Demonstraci Smeru-SD, které se podle listu Denník N zúčastnilo asi dva tisíce lidí, přišel podpořit i někdejší slovenský prezident Ivan Gašparovič. Ten měl jako hlava státu blízko k sociálním demokratům i v době, kdy Ficova strana byla u moci.

Výzva ke generální stávce

V Košicích vlastní shromáždění uspořádali také poslanci, kteří po dřívějším vnitrostranickém rozkolu opustili krajně pravicovou stranu Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) a nyní vystupují v neparlamentním hnutí Republika.

„Právem nám má patřit naše svoboda. Chceme žít jako lidé, které nebudou omezovat blázni a psychopati. Každý inteligentní člověk ví, že o virus tu už dávno nejde. Toto je o snaze několika jednotlivců udělat z obyvatel méněcenné lidi. Toto je snaha zavést totalitní režim,“ řekl z pódia nezařazený poslanec Milan Mazurek k opatřením proti šíření koronavirové infekce. Na demonstraci, která začala ještě před shromážděním Smeru-SD, přišly podle listu Hospodárske noviny stovky lidí.

Mazurek vybízel obyvatele k účasti na generální stávce a také se vyslovil za konání referenda o předčasných volbách, které dříve v petici žádalo přes 585 tisíc Slováků. Slovenský ústavní soud, který sídlí v Košicích, ale letos v červenci rozhodl, že navrhovaná referendová otázka není v souladu s ústavou. Lidové hlasování tak prezidentka Zuzana Čaputová, která se na ústavní soudce ve zmíněné záležitosti obrátila, nemohla vyhlásit.

Demonstrace v Košicích
Zdroj: ČT24

Desítky lidí přišly na jiné shromáždění v Košicích, které bylo svoláno na protest proti mítinkům Smeru-SD a Republiky a na oslavu výročí přijetí slovenské ústavy.

Zadržení v Bratislavě

Stovky sympatizantů ĽSNS se zase sešly před prezidentským palácem v Bratislavě. Dav se později přesunul k budově parlamentu, kterou chránili policejní těžkooděnci. Policie tam zadržela dvě osoby kvůli podezření z protiprávního jednání. V centru slovenské metropole pak podobně jako v červenci demonstranti zablokovali silnici.

Řečníci na shromážděních v Bratislavě a v Košicích vystupovali i proti očkování dětí v souvislosti s covidem-19 či proti nošení roušek žáky ve školách.