Rusko chystá vojenské cvičení u hranic s Afghánistánem, zapojí se i další země

Rusové přesouvají vojenskou techniku na cvičení u afghánské hranice. Akce se zúčastní i tádžická a uzbecká armáda (zdroj: EBU)

Rusko spolu s Uzbekistánem a Tádžikistánem uspořádá příští měsíc vojenské cvičení poblíž hranic s Afghánistánem. Oznámila to agentura TASS. Cvičení ve vojenském prostoru v Tádžikistánu, vzdáleném jen dvacet kilometrů od hranic s Afghánistánem, se uskuteční od 5. do 10. srpna, upřesnil velitel ruského Centrálního vojenského okruhu Alexandr Lapin.

„Na začátku srpna se zúčastníme společného cvičení s vojenskými jednotkami z Tádžikistánu a Uzbekistánu na polygonu Charb-Majdon. Budeme cvičit přípravu k bojovým operacím společného uskupení vojsk při ničení oddílů nelegálních ozbrojených uskupení, které vtrhly na území spojeneckého státu,“ řekl Lapin.

Agentura Reuters poznamenala, že Moskvě dělá starosti výrazný postup bojovníků radikálního hnutí Taliban po stažení amerických sil po dvaceti letech bojů z Afghánistánu. Ten by totiž mohl vést k přílivu uprchlíků do středoasijského „zadního dvorku“ Ruska a destabilizaci jižního obranného křídla.

Mluvčí Kremlu podle agentury Interfax odmítl potvrdit či popřít informaci, že ruský prezident Vladimir Putin na červnové schůzce v Ženevě s americkým prezidentem Joem Bidenem navrhl, aby USA využívaly ruské vojenské základny v Tádžikistánu a Kyrgyzstánu ke kontrole situace v Afghánistánu.

„Téma Afghánistánu, odchodu amerických vojsk a téma rostoucí nestability v této zemi se skutečně na ženevském summitu probírala,“ řekl pouze Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

USA a jejich spojenci z NATO z Afghánistánu stahují své vojáky. Současně Taliban začal zabírat jeden okres za druhým a také ovládl pohraniční oblasti Afghánistánu. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dříve uvedl, že Rusko se nebude vměšovat do bojů s bojovníky hnutí, dokud se budou odehrávat na afghánském území, ale Moskvu znepokojuje možnost, že tyto boje přeskočí na území Tádžikistánu, dodal Interfax.