Kaczyński odsoudil Izrael za kritiku zákona, který může omezit navracení majetku

Předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński odsoudil Izrael za kritiku chystaného polského zákona, který by podle některých hodnocení mohl zmařit snahy Židů o navrácení majetku zabaveného v době holocaustu a komunismu. Polsko nikomu nic nedluží, řekl bývalý polský premiér v rozhovoru s listem Gazeta Polska.

Před druhou světovou válkou mělo Polsko jednu z největších židovských komunit na světě, tu však během masového vyvražďování nacisté z velké části zlikvidovali. Židé, kteří holocaust přežili, nebo jejich potomci se od pádu komunismu v roce 1989 snaží domoci odškodnění za zkonfiskovaný majetek na polském území, píše Reuters.

Dolní komora polského parlamentu na konci června schválila novelu zákona, podle které nebude možné po uplynutí 30 let soudně napadnout úřední rozhodnutí, například ve věci majetku zkonfiskovaného v minulosti. Novými pravidly se nyní bude zabývat Senát.

Izraelský ministr zahraničí Jair Lapid dříve prohlásil, že chystaný polský zákon je ostuda. Podle Kaczyńského je však takové hodnocení „nepřijatelné a drzé“. „Zákony si děláme sami… Nikomu nic nedlužíme, ani zlámanou grešli,“ uvedl lídr PiS.

Kritizoval přitom i polskou opozici, která podle něj Polsko považuje za zemi druhé kategorie. „Když je posloucháte, tak by se zákon, než ho Sejm Polské republiky schválí, měl konzultovat nejméně na několika místech po celém světě a zjistit, jestli se setká se souhlasem. Mám na to podstatně odlišný názor,“ dodal.

Izraelské ministerstvo zahraničí odmítlo vyjádření Kaczyńského komentovat, napsala agentura Reuters.

Jsou tu účty, které s námi nikdo nevyrovnal, připomněl Kaczyński

Předseda nejsilnější polské strany se také zmínil o reparacích, které podle Varšavy dluží Polsku Německo za druhou světovou válku. „Jsou tu účty, které s námi nikdo nevyrovnal. Za zločiny a škody z druhé světové války nám Německo dluží přes bilion dolarů,“ sdělil Kaczyński.

Při válečných konfliktech v letech 1939 až 1945 zemřelo okolo šesti milionů Poláků, včetně tří milionů polských Židů. Při Varšavském povstání v roce 1944 bylo město srovnáno se zemí. Německo uvádí, že veškeré finanční nároky související s druhou světovou válkou urovnalo.