Cenu Václava Havla získala bojovnice za ženská práva v Saúdské Arábii Hazlúlová

Cenu Václava Havla za rok 2020 získala Ludžajn Hazlúlová (Loujain Alhathloulová), jedna z vůdkyň hnutí za ženská práva v Saúdské Arábii. Stojí v čele odporu proti zákazu řízení žen a saúdskoarabskému systému mužského opatrovnictví. Ocenění od roku 2013 uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77.

Za vítězku ocenění při on-line přenosu převzala její sestra, protože Ludžajn Hazlúlová byla unesena, odsouzena a od roku 2018 opakovaně vězněna. Propuštěna byla teprve před několika týdny, ale její svoboda je stále omezována, uvedla Nadace Václava Havla.

„V Saúdské Arábii se Ludžajn stala symbolem lidských práv. (…) Děkuji vám všem za podporu,“ uvedla sestra oceněné v přímém přenosu.

Nominovány byly letos tři kandidátky, které se angažují v oblasti ženských práv a rovnosti pohlaví. Pořadatelé vyzdvihli jejich „kuráž, vášeň a odvahu bojovat“. Všechny nominované jsou „inspirací pro nás všechny a pro všechny ženy a dívky po celém světě“, zaznělo v přenosu z budovy Rady Evropy ve Štrasburku.

Dalšími oceněnými jsou sestry z kláštera Amitabha Drukpa v Nepálu, jež se proslavily dodáváním zásob do odlehlých vesnic po zemětřesení v oblasti Káthmándú v roce 2015, a Julienne Lusengeová z Konga, která dokumentuje případy sexuálního zneužívání a násilí na ženách páchaném v této africké zemi.

Výroční cenu nesoucí jméno prvního prezidenta České republiky doprovází odměna 60 tisíc eur (téměř 1,6 milionu korun), pamětní plaketa a diplom. Nominaci na cenu mohou získat jednotlivci, nevládní organizace či instituce usilující o dodržování lidských práv.