Evropskou komisi znepokojuje odebrání licence maďarské rozhlasové stanici

Evropská komise odsoudila odebrání licence na vysílací frekvenci přední maďarské nezávislé rozhlasové stanici Klubrádió. V úterý budapešťský soud zamítl žalobu, kterou se stanice snažila rozhodnutí mediální rady zvrátit. Stanice Klubrádió, která je považována za poslední rozhlas v Maďarsku kritický vůči vládě, bude moci nadále vysílat jen přes internet. Mluvčí Komise uvedl, že rozhodnutí přispívá k obavám výkonného orgánu EU o „svobodu a pluralitu médií“ v Maďarsku.

„Obavy o svobodu a pluralitu médií v Maďarsku jsme již vyjádřili ve zprávách o právním státu. Případ Klubrádia k nim ještě přispívá,“ citovala AFP jednoho z mluvčích Komise.

Mluvčí také podotkl, že Komise jedná s maďarskými úřady o tom, aby Klubrádió mohlo nadále fungovat, a zároveň je připravena podniknout kroky, „pokud to bude zapotřebí“. „Média musí mít možnost fungovat svobodně a nezávislé v celé Evropské unii.“

Komisařka Rady Evropy pro lidská práva Dunja Mijatovičová označila soudní verdikt už v úterý za další umlčený hlas v Maďarsku.

Mediální rada své rozhodnutí z loňského 20. září odůvodnila tím, že Klubrádió v uplynulých letech opakovaně porušilo mediální zákon. Stanice, která se zaměřuje na zpravodajství a mluvené slovo, tvrdí, že šlo o menší prohřešky a rada měla v souladu s platnými právními předpisy licenci prodloužit. Navíc v obdobných případech postupovala vůči jiným médiím rozdílně.

Verdikt první instance, na jehož základě musí stanice přestat vysílat v neděli, Klubrádió označilo za „zbabělé politické rozhodnutí“ a hodlá se obrátit na nejvyšší soud.

Maďarská vláda odmítá, že by měla na případ vliv

Mluvčí maďarské vlády odmítá, že by vláda měla na odebrání licence vliv: „Vláda nemá právo, vůli ani možnost vměšovat se do právních sporů aktérů soukromého trhu a pravomocí médií a soudů. Myslím, že se tomu říká právní stát.“

Klubrádió začalo vysílat v roce 1990. V posledních letech muselo čelit řadě překážek a právním bitvám, aby mohlo nadále fungovat, uvedla AFP. Maďarsko zaujímá na světovém žebříčku svobody tisku zveřejňovaném organizací Reportéři bez hranic (RSF) 89. místo ze 180. Česko je podle stejného srovnání na 40. příčce.