Rok po smrti íránského generála zněla v Bagdádu protiamerická hesla

Volání po odvetě a protiamerická hesla zněla na hlavním bagdádském náměstí Tahrír, kde se sešly desetitisíce lidí, aby si připomněly rok od smrti íránského generála Kásema Solejmáního. Shromáždění podle agentury Reuters svolala aliance Íránem podporovaných milic PMF. Solejmání zemřel při americkém raketovém útoku.

Rok od likvidace Kásema Solejmáního, považovaného za architekta současné íránské vojenské strategie, takzvaných zástupných válek, se jeho stoupenci sešli nejprve v sobotu večer u dálnice k bagdádskému letišti. Nesli plakáty zobrazující Solejmáního a Abú Mahdího Muhandise, který také při americkém útoku přišel o život. Muhandis byl členem vedení milic PMF. Na místě u letiště, kde muži zemřeli, vzniklo improvizované pietní místo se svíčkami.

Druhý den se stoupenci PMF sešli na bagdádském náměstí Tahrír. Přinesli si irácké vlajky a křičeli hesla jako „Amerika je velký satan“, dožadovali se též odplaty za smrt Solejmáního.

Solejmání vedl jednotky Kuds, které kontrolují libanonský Hizballáh, proíránské milice v Sýrii, Iráku nebo Jemenu a jejich vliv zasahuje i do Afghánistánu a Pákistánu. Solejmání byl považován za architekta současné íránské vojenské strategie, takzvaných zástupných válek, kdy Teherán namísto přímého angažmá ve vojenských konfliktech využívá spřátelených milicí k prosazování vlastních zájmů v širším blízkovýchodním regionu. Často cestoval mezi Irákem, Libanonem a Sýrií.

Zabití Kásema Solejmáního přivedlo Írán a Spojené státy na pokraj války a podle Reuters napětí mezi oběma zeměmi rok poté opět roste. Íránský ministr zahraničí Džavád Zaríf v sobotu vzkázal americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, aby se nenechal „nachytat“ údajným plánem Izraele na vyprovokování války kvůli útokům na americké vojáky v Iráku. Izraelský ministr energetiky Juval Steinic dnes Zarífovo tvrzení označil za „nesmysl“.

Podle Spojených států ale stojí za pravidelnými raketovými útoky na americké cíle v Iráku Teheránem podporované milice.