Čína zkouší digitální jüan, má zajistit zákazníkům lepší ceny

Události: Čína zkouší digitální jüan (zdroj: ČT24)

Čína zavádí digitální jüan. Dají se za něj přímo směnit eura nebo dolary. Peking slibuje, že digitální měnou se zájemcům otevře tamní trh a zboží i služby získají a lepší ceny. Zatím digiální měnu zkouší v několika čínských městech.

Hotovost Číňané při placení už téměž nepoužívají, platební platformy jsou rozšířené všude. Dalším krokem bude digitální jüan. Na rozdíl od kryptoměn, jako je bitcoin, který je decentralizovaný, má nad digitálními jüany dohled centrální banka. Digitální měnu chce vydat do zimní olympiády v roce 2022.

Zatím ji Čína otestovala v několika městech. Například obyvatelé Šen-čenu, který je vlajkovou lodí čínských technologií, ji dostali na zkoušku ve virtuálních červených obálkách, tradičně používaných pro finanční dary. Centrální banka jich připravila 50 tisíc, do každé vložila 200 jüanů (zhruba 700 korun).

„Test má zjistit, jak bude digitální měna fungovat při různých scénářích, aby se identifikovala on-line rizika,“ uvedl náměstek ředitele Národního institutu pro finance a rozvoj Jang Tchao. 

Větší kontrola

Digitální měna odpovídá čínským ambicím utvářet světové technologické a finanční standardy. Z dlouhodobého hlediska rozšíří schopnost státu sledovat a ovlivňovat ekonomické chování daleko za hranicemi Číny. „Skutečně revoluční dopad to bude mít na bankovní systém. Vytvoří alternativu k systému, v němž dominuje americký dolar,“ domnívá se analytik Andy Mok z Centra pro Čínu a globalizaci v Pekingu. 

Vláda získá větší kontrolu nad oběhem peněz i společností. I kdyby nedosáhla na světové trhy v takové míře, jakou očekává, ekonomové předpokládají, že více než miliarda domácích uživatelů zvýší hodnotu peněz.