Izrael a Súdán se dohodly na normalizaci vzájemných vztahů, oznámil Trump

Události: Izrael a Súdán normalizují vzájemné vztahy (zdroj: ČT24)

Izrael se dohodl se Súdánem na normalizaci vzájemných diplomatických vztahů. Podle agentury Reuters to oznámil americký prezident Donald Trump. Další země budou podle něj následovat v nejbližších měsících. Súdánský ministr zahraničí upozornil, že případné uznání Izraele vyžaduje souhlas dosud neustanoveného parlamentu.

Súdán by se tak letos stal již třetím arabským státem, který by s Izraelem navázal za amerického zprostředkování oficiální styky. V září tak učinily Spojené arabské emiráty a Bahrajn. Již z dřívějška uznávají Izrael také Egypt a Jordánsko.

Trump, který usiluje o znovuzvolení v prezidentských volbách 3. listopadu, stvrdil dohodu při telefonátu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, šéfem súdánské přechodné vlády Abdallou Hamdukem a předsedou súdánské vojenské rady Abdalem Fattáhem Burhánem. Podle Trumpa představitelé obou zemí v brzké době navštíví Washington.

„Vůdci se dohodli, že normalizují vztahy mezi Súdánem a Izraelem a ukončí válečný stav mezi svými národy,“ uvádí se ve společném prohlášení Súdánu, Izraele a Spojených států.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu normalizaci vztahů s Chartúmem označil za „novou éru“ v regionu. „Je to éra skutečného míru. Míru, který se rozvíjí s jinými arabskými zeměmi, v posledních týdnech jsou už tři,“ řekl šéf izraelské vlády.

Oznámení o urovnání vztahů mezi Izraelem a Súdánem odsoudil palestinský prezident Mahmúd Abbás nebo Organizace pro osvobození Palestiny (OOP). Tento krok prý pro Palestince znamená „další nůž do zad“ a zradu spravedlivé palestinské věci. „Nikdo nemá právo mluvit jménem palestinského lidu,“ uvedl palestinský prezident Mahmúd Abbás.

Snahy Súdánu, USA a Izraele o normalizaci vztahů mezi Tel Avivem a Chartúmem uvítal egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. „Vážím si všech snah o nastolení míru a stability v regionu,“ napsal na Twitteru.

Súdánský ministr zahraničí Umar Gamáraldín v  televizním projevu slova amerického prezidenta mírnil. Podle něj byla uzavřena dohoda o normalizaci vztahů s Izraelem, normalizace jako taková však zatím nenastala. Případné uznání Izraele bude podle něj totiž záviset na schválení súdánským parlamentem. Ten však kvůli komplikovaným mocenským vztahům mezi civilisty a armádou, která loni svrhla dlouholetého vládce země Umara Bašíra, momentálně není ustanoven a není jasné, kdy se tak stane.

Trump v rámci dohody podnikl kroky směřující k vyjmutí Súdánu ze seznamu zemí podporujících terorismus. Zařazení na listinu zadlužené a diplomaticky izolované africké zemi dosud bránilo v získání mezinárodních půjček. Podle nejmenovaného představitele americké administrativy prezident ve čtvrtek podepsal dokument, kterým svůj záměr odstranit Súdán ze seznamu oznamuje Kongresu.