Lukašenko a Putin budou v pondělí jednat i o integraci, oznámil Kreml

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondělí přijede do Ruska na pracovní návštěvu. V Soči bude hovořit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem mimo jiné o další integraci Ruska a Běloruska v rámci společného svazového státu. Informoval o tom mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, podle něhož se neplánuje podpis žádných dokumentů.

Opozice i západní země se obávají, že Lukašenko bude ve snaze udržet se u moci za pomoci Putina ochoten omezit svrchovanost své země větší integrací s Ruskem. Diktátor doma čelí nebývalým masovým demonstracím, jejichž účastníci jsou přesvědčení o zfalšovaní vítězství Lukašenka v prezidentských volbách a žádají jeho odchod a nové volby.

„Během rozhovorů se plánuje projednání klíčových otázek dalšího rozvoje rusko-běloruských vztahů strategického partnerství a spojenectví. Zvláštní pozornost bude věnována realizaci velkých společných projektů v obchodní, hospodářské, energetické, kulturní a humanitární oblasti, jakož i perspektivám dalšího postupu integračních procesů ve svazovém státě,“ citovala ruská státní agentura TASS z tiskového prohlášení Peskova.

Putin usiluje o užší vazby s Běloruskem v rámci svazového soustátí dlouhodobě. Lukašenko to dosud odmítal a obviňoval Moskvu, že chce Bělorusko pohltit. Jeho současná pozice je ovšem oslabená právě kvůli protestům proti výsledkům prezidentských voleb z 9. srpna.