Turecká advokátka držela hladovku za spravedlivý proces. Po 238 dnech zemřela

V istanbulské nemocnici zemřela ve čtvrtek advokátka Ebru Timtiková, která držela 238 dní hladovku za spravedlivý proces pro sebe a své kolegy. Před sídlo istanbulsksé vládní komory přišlo v pátek večer uctít její památku několik stovek lidí. Policie zabránila slzným plynem a gumovými projektily jejich pochodu městem.

Za dohledu policie proběhl i pohřeb Ebru Timtikové. Podle agentury Bianet se jej nesměla zúčastnit její sestra Barkin, která je rovněž advokátka a je ve vězení. Prokuratura její žádost zamítla „kvůli koronavirovým opatřením“.

Na úmrtí Timtikové reagovala mimo jiné Evropská komise. „Hladovka Ebru Timtikové za spravedlivý proces a její tragický konec bolestně ilustrují naléhavou potřebu, aby turecké úřady řešily situaci lidských práv v zemi a vážné nedostatky turecké justice,“ citovala agentura AP mluvčího Komise Petera Stana.

Také komisařka Rady Evropy pro lidská práva Dunja Mijatovičová kritizovala tureckou justici: „Smrt Timtikové je tragickým příkladem lidského utrpení způsobeného tureckým soudním systémem, který se změnil v nástroj umlčování advokátů, ochránců lidských práv i novinářů.“

Podle obhájců byly důkazy proti Timtikové zfalšované

Timtiková byla zatčena v roce 2017 a posléze obviněna z „členství v teroristické organizaci“. Tento trestný čin používá podle opozice turecký režim k odstraňování svých kritiků. Timtiková byla odsouzena loni ke 13 letům a šesti měsícům vězení za členství v organizaci Revoluční strana pro lidové osvobození (DHKP-C), kterou Turecko, Evropská unie i Spojené státy považují za teroristickou.

V procesu bylo odsouzeno 18 lidí k celkem 159 letům vězení. Jedním z odsouzených je i právník Aytac Ünsal, který začal hladovku za spravedlivý proces 2. února a od července je rovněž v nemocnici. Timtiková držela hladovku od 2. ledna. Podle obhájců bylo jejich odsouzení založeno na zfalšovaných důkazech.