Útočník z Christchurche stráví zbytek života ve vězení

Události: Trest pro teroristu z Christchurche (zdroj: ČT24)

Soud na Novém Zélandu poslal atentátníka z Christchurche na doživotí do vězení bez možnosti podmínečného propuštění. Stal se prvním člověkem v této zemi odsouzeným k takovému trestu. Australský pravicový extremista Brenton Tarrant loni na jaře při útocích na dvě mešity zastřelil 51 lidí, dalších 50 utrpělo zranění. Šlo o nejhorší násilný čin, jaký Nový Zéland kdy zažil.

Soudce Cameron Mander řekl, že zločiny, jakých se nyní 29letý Tarrant dopustil, jsou tak příšerné, že ani život strávený ve vězení je nemůže odčinit. Uvedl také, že útoky způsobily mimořádné ztráty a vycházely ze zvrácené a zhoubné ideologie. Tarranta označil za „teroristu, nelidského a ohavného masového vraha, zrůdu a bezpochyby nejhoršího novozélandského zabijáka“.

„Vaše zločiny jsou tak strašné, že i když budete do smrti uvězněn, nebude to dost na potřebný trest a odsouzení. Podle mého soudu žádnou lítost s oběťmi nepociťujete,“ řekl soudce.

Tarrant zaútočil loni v březnu na mešity v Christchurchi a v Linwoodském islámském centru na novozélandském Jižním ostrově. Střelba si tehdy vyžádala 51 obětí a podobný počet zraněných. 

Vynesením rozsudku skončilo čtyřdenní slyšení, během kterého přeživší a příbuzní obětí u soudu oživili vzpomínky na horor, který loni na jaře zažili.

Tarrant už dříve propustil své advokáty a dal soudci najevo, že před vynesením rozsudku nepronese závěrečnou řeč. Právník jmenovaný soudem uvedl, že Tarrant neoponuje trestu doživotního vězení bez možnosti podmínečného propuštění. Letos v březnu se tento muž ke svým činům přiznal.

Útok vedl k zpřísnění držení zbraní

Tarrant v Christchurchi zaútočil v pátek 15. března 2019. V mešitě Al Noor Tarrant postřílel 42 lidí, v Linwoodu pak dalších sedm, jedna oběť zahynula krátce po útoku v nemocnici. Další muž z Turecka zemřel v nemocnici až počátkem května. Útočník si celý svůj čin filmoval kamerou umístěnou na hlavě a živě z ní záběry vysílal na Facebooku.

Prokuratura uvedla, že Tarrant po odchodu z druhé mešity v Christchurchi plánoval odjet do nedalekého města Ashburton a zaútočit i na věřící v tamní mešitě. Mezitím ho však dopadla policie.

Krátce před svým činem Tarrant rozeslal na 30 adres včetně pracovního mailu novozélandské premiérky Jacindy Ardernové 74stránkový manifest, v němž se označil za rasistu a ve kterém uvedl, že ho k činu přivedly protiimigrační motivy a že k myšlenkám na akci dospěl během cesty po Evropě, kde ho rozhněvali migranti. Za svůj hlavní zdroj inspirace označil norského ultrapravicového atentátníka Anderse Breivika, který v roce 2011 v Norsku zabil 77 lidí.

Nový Zéland, který měl pověst jedné z nejbezpečnějších zemí na světě, útoky šokovaly a vedly k zákazu některých typů poloautomatických zbraní. Země tehdy zpřísnila zákony o držení zbraní šest dní po útoku.

Násilí tehdy odsoudila většina zahraničních státníků včetně českých. Premiérka Ardernová projevila velmi spontánní solidární postoje vůči zasaženým rodinám. V loňském roce za to dokonce byla nominována na Nobelovu cenu míru.