TÉMA

Jižní ostrov

Pohřešovaný Čech na Novém Zélandu je nejspíš mrtvý. Našlo se tělo

Policie na Novém Zélandu objevila při pátrání po pohřešovaném českém turistovi mrtvé tělo a domnívá se, že jde o ztraceného 46letého Čecha. Napsal o tom ve čtvrtek deník New Zealand Herald. Záchranáři spustili pátrací akci ve složitém terénu v horách na novozélandském Jižním ostrově v úterý. Policie zatím neprovedla formální identifikaci a není jasné, co bylo příčinou úmrtí.
18. 5. 2023|

Útočník z Christchurche stráví zbytek života ve vězení

Soud na Novém Zélandu poslal atentátníka z Christchurche na doživotí do vězení bez možnosti podmínečného propuštění. Stal se prvním člověkem v této zemi odsouzeným k takovému trestu. Australský pravicový extremista Brenton Tarrant loni na jaře při útocích na dvě mešity zastřelil 51 lidí, dalších 50 utrpělo zranění. Šlo o nejhorší násilný čin, jaký Nový Zéland kdy zažil.
27. 8. 2020|

Terorista z Christchurche plánoval vypálit mešity, zaznělo na začátku soudu

Pravicový extremista Brenton Tarrant, který se přiznal k vraždě 51 lidí ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, plánoval zaútočit i na třetí mešitu a svatostánky chtěl po dokonání činu vypálit. Oznámila to novozélandská prokuratura na začátek čtyřdenního jednání soudu, který má vynést rozsudek, informovala agentura AP. Tarrant čelí doživotnímu vězení s možností podmínečného propuštění po 17 letech. Soudce má ale možnost rozhodnout o jeho uvěznění na doživotí bez možnosti propuštění, uvedla agentura Reuters. Takovýto trest nebyl na Novém Zélandu nikdy udělen.
24. 8. 2020|

Novozélandští papoušci využívají při rozhodování teorii pravděpodobnosti, stejně jako lidé

Některé druhy papoušků dokáží zvažovat pravděpodobnosti, když jim to může pomoci při rozhodování, uvedli vědci. Zatím byla tato schopnost popsána jen u lidí a primátů, o jiných zvířatech se to doposud netušilo. Objev zdůrazňuje inteligenci těchto tvorů i fakt, jak málo toho zatím věda o ptácích ví.
4. 3. 2020|