Při bleskových záplavách v Afghánistánu zemřelo přes sto lidí

Nejméně sto mrtvých a 250 zraněných si vyžádaly bleskové záplavy na severovýchodě Afghánistánu. Tamní obyvatele v noci na středu překvapil prudký déšť. Voda zasáhla hlavně horské město Čáríkár v provincii Parván severně od Kábulu, kde zničila více než pět set domů, zaplavila ulice a způsobila sesuvy půdy. Na místě pokračují záchranné práce.

Mezi oběťmi je také několik dětí a někteří zranění jsou v kritickém stavu, uvedl šéf nemocnice v Parvánu.

Ministerstvo obrany do provincie vyslalo armádu, aby na místě pomohla zdravotníkům a záchranářům. Vojáci také rozdali jídlo a záchranné balíčky zhruba pěti tisícům rodin. Pomoc přislíbila i mise OSN v Afghánistánu.

Voda podle mluvčího ministerstva pro zvládání přírodních katastrof zablokovala dálnice do východních a severních provincií. „Kromě záchrany osob pracujeme také na otevření dálnic pro dopravu,“ uvedl mluvčí, podle kterého ministerstvo před možnými záplavami varovalo obyvatele zasažených provincií v úterý večer. 

Následky bleskových záplav v Afghánistánu
Zdroj: Obaidullah Azadmansh/Reuters

Zničené domy a neprůjezdné cesty hlásí také provincie Kápísá, Pandžšír a Paktíja. Nejméně dva lidé zemřeli a pět bylo zraněno v provincii Vardak. V provincii Nangarhár zemřeli dva příslušníci jedné rodiny, když na ně spadla stěna v podmáčeném domě, čtyři další jsou zranění.

Afghánský prezident Ašraf Ghaní v prohlášení vyjádřil upřímnou soustrast rodinám obětí a nařídil do Parvánu a dalších provincií vyslat humanitární pomoc.

Následky bleskových záplav v Aghnánistánu
Zdroj: Obaidullah Azadmansh/Reuters

Záplavy jsou v letních měsících na severu a východě Afghánistánu časté. Každoročně si vyžádají stovky mrtvých.