„Stačilo!“ Do ulic Berlína vyrazily tisíce odpůrců vládních opatření proti koronaviru

Události: V Berlíně se protestovalo proti vládním opatřením (zdroj: ČT24)

Asi 20 tisíc lidí vyrazilo do centra Berlína na demonstraci proti restrikcím platným v souvislosti s pandemií covidu-19. Shromáždění se konalo k nelibosti úřadů, které se obávají dalšího šíření infekce. Demonstranti totiž mezi sebou nedodržovali bezpečné rozestupy a neměli nasazené roušky. Policie shromáždění právě kvůli tomu později rozpustila.

Lidé se vydali od Braniborské brány po třídě 17. června a nesli transparenty s nápisy jako „Koronavirus, falešný poplach“, „Jsme nuceni nosit náhubky“ nebo „Přirozená imunita místo očkování“. Podle agentury DPA někteří z nich na lidi s ochranou nosu a úst pokřikovali „Roušky dolů“.

Žádné větší incidenty se na shromáždění nestaly, policie účastníky důsledně oddělovala od těch, kdo přišli dát najevo svůj nesouhlas s protestem. „Pryč s nácky,“ křičeli lidé při protidemonstraci.

Strážci pořádku lidem nespokojeným s opatřením proti koronaviru pomocí megafonů připomínali, aby dodržovali hygienické předpisy. Informovali, že na organizátora akce podali trestní oznámení kvůli porušování těchto pravidel.

Pořadatelé si stěžovali, že policie podle nich „používá dvojí metr“, protože když se v červnu na náměstí Alexanderplatz konala demonstrace hnutí Black Lives Matter (Na životech černochů záleží), nebyla rozpuštěna ani přesto, že se protestující na sebe mačkali.   

Povinnost myslet místo povinného nošení roušek, hlásá jeden z transparentů
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Protest odpůrců protikoronavirových opatření svolali organizátoři pod heslem „Konec pandemie – den svobody“. Agentura DPA připomněla, že Den svobody je název propagandistického filmu režisérky Leni Riefenstahlové o sjezdu Hitlerovy strany NSDAP v roce 1935.

Agentura AP napsala, že na podobných demonstracích konaných v Německu se v poslední době scházela různorodá společnost: od vyznavačů spikleneckých teorií až po stoupence pravicových populistů.

Počet nových případů opět roste

Německu se díky tvrdým restrikcím na jaře podařilo pandemii covidu-19 zbrzdit, v poslední době ale nových případů přibývá, za poslední den jich bylo 955, v předchozích dnech 870 a 902.

Institut Roberta Kocha (RKI) ve čtvrtek varoval před příchodem druhé vlny epidemie a upozornil, že za nárůstem počtu případů stojí nezodpovědné chování lidí, kteří nedodržují epidemická opatření. V Německu se koronavirem zatím nakazilo 209 653 lidí, 9148 z nich komplikacím spojovaným s covidem-19 podlehlo.