V Nantes padlo obvinění kvůli požáru katedrály, muž se přiznal

Francouzská policie kvůli požáru gotické katedrály v Nantes znovu zatkla muže, kterého vyšetřovala už před týdnem, a obvinila ho ze žhářství. Informovala o tom agentura AFP. Muž, který působí u místní diecéze jako dobrovolník, se podle listu Le Monde k činu přiznal.

Katedrála svatého Petra a Pavla v srdci Nantes začala hořet minulou sobotu a oheň vážně poškodil původní vitrážová okna z 16. století a zničil varhany.

Podezření na žhářství vyšetřovatelé prověřovali kvůli tomu, že požár postupoval chrámem ze tří různých míst. Policie zároveň u vchodů nezjistila žádné známky toho, že by se do katedrály někdo dostal násilím.

Obviněným je dobrovolník u místní diecéze, devětatřicetiletý rwandský uprchlík. Policie ho zatkla už krátce po požáru, ale poté jej propustila, aniž zahájila trestní stíhání. Nyní prokuratura informovala, že na základě nových důkazů byl muž v sobotu zatčen znovu, přiznal se a čelí obvinění ze žhářství. V případě, že bude shledán vinným, mu hrozí až deset let vězení a vysoká pokuta.

Podle svého advokáta muž činu lituje a rozhodl se s vyšetřovateli plně spolupracovat, napsal Le Monde.