Evropské země začnou v květnu rozvolňovat restrikce. Otevírání hranic by měly navzájem konzultovat

Události ČT: Evropské státy by měly koordinovat postupné otevírání hranic (zdroj: ČT24)

Francie, Španělsko nebo Řecko začnou v květnu postupně rozvolňovat opatření přijatá v souvislosti s šířením koronaviru. Turecko se na to chystá v druhé polovině měsíce. Například ve Francii by se měly nejdříve otevřít školky a první stupeň základních škol. V Maďarsku se zmírní omezení volného pohybu osob, lidé ale budou muset mít roušky. Země Evropské unie chtějí postupné otevírání vnitřních hranic koordinovat a přistupovat k němu až v případě příznivého vývoje šíření nemoci COVID-19. Shodli se na tom ministři vnitra členských zemí. Rekordní počty nově nakažených i mrtvých naopak hlásí Rusko.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Počet nově nahlášených případů nákazy koronavirem byl v pondělí v globálním měřítku nejnižší od začátku měsíce. Vyplývá to ze statistik americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) i z údajů na webu Worldometer.
  • V USA počet nakažených koronavirem podle serveru Worldometers přesáhl milion, více než 56 tisíc lidí zemřelo. Tamní prezident Donald Trump uvedl, že země vede vyšetřování počínání Číny v reakci na propuknutí koronavirové epidemie.
  • Rusko podle agentury TASS překonalo co do počtu potvrzených případů infekce Írán. Nyní je v celosvětovém měřítku osmou nejhůře zasaženou zemí.
  • Dva uhelné doly na jihu Polska zastavily těžbu, protože 70 horníků se nakazilo koronavirem a více než sedm set dalších muselo do karantény.
  • Rakousko dál uvolní opatření proti šíření koronaviru, od pátku budou mít lidé opět plnou volnost pohybu.
  • Francie začne s rozvolňování restrikcí 11. května. Nejdříve se otevřou školky a první stupeň základních škol. Otevřít se mají i jiné obchody, než potraviny a lékárny. 
  • Státy Evropské unie by měly koordinovat postupné otevírání vnitřních hranic. Omezení budou rušena nejprve v oblastech se srovnatelně nízkým rizikem šíření viru.

Koronavirus je v Evropě celkově na ústupu, země nadále hlásí nižší denní údaje o počtu nově nakažených a zemřelých než v posledních týdnech. Řada evropských států, z nichž některé patří k nejhůře zasaženým současnou pandemií COVID-19, v úterý ohlásila plány na postupné uvolňování ochranných opatření přijatých kvůli boji s nákazou. Politici i odborníci však dál občany vyzývají k opatrnosti a odpovědnému přístupu a varují před možnou druhou vlnou šíření nákazy. 

Ve Francii zemřelo v souvislosti s pandemií celkem 23 660 lidí. Za poslední den úřady zaznamenaly 369 nových obětí, což je další pokles.

První rozvolňování restriktivních opatření by mělo ve Francii nastat 11. května, kdy se otevřou školky a první stupeň základních škol. O týden později by se měly začít postupně otvírat i ročníky na druhém stupni, ale jejich žáci budou povinně nosit roušky, řekl premiér Philippe. Ve třídách by také mělo být maximálně patnáct žáků.

Podle francouzského premiéra bude nutné nosit roušky tam, kde se nedají zajistit dostatečné rozestupy mezi lidmi. Například provozovatelé obchodů budou moci nově požadovat nošení roušek po svých zákaznících. Právě 11. května se mají v zemi otevřít i jiné obchody než dosud fungující potraviny a lékárny. Philippe dále slíbil, že od tohoto data bude v zemi dostatek roušek. Aktuálně Francie dováží 100 milionů chirurgických ústenek týdně.

Rozvolňování restrikcí začne i v Řecku

Řecká vláda v úterý podobně jako několik dalších zemí z regionu jižní Evropy oznámila, že hodlá po prvním květnovém víkendu začít uvolňovat ochranná opatření přijatá v reakci na šíření koronaviru. Řecko bude od 4. května postupně otevírat ekonomiku a částečně povolí volný pohyb obyvatel.

„Jelikož jsme zadrželi první vlnu viru, jsme nyní připraveni přesunout se do druhé fáze, do postupného uvolňování opatření,“ řekl premiér Kyriakos Mitsotakis v televizním proslovu. „Ale pozor, není to konec této nepříjemnosti, je to její pokračování,“ dodal.

Řekové se budou moci od 4. května volně pohybovat, nicméně jen v rámci svého okresu. Otevřít bude moci asi 10 procent uzavřených podniků, mezi nimi knihovny, kadeřnictví a salóny krásy, obchody s elektronikou a sportovním vybavením či zahradnictví.

Ve veřejné dopravě, v nemocnicích a u kadeřníků bude povinné nošení ochranné roušky. Lidé budou moci sportovat venku, soukromé pláže však zůstanou zatím uzavřené.

Od 11. května se otevřou zbývající podniky kromě nákupních center, která přivítají první zákazníky až v červnu. Od 17. května pak bude povolena účast na bohoslužbách. Ve stejný den se do škol vrátí část starších žáků, ve školkách a na prvním stupni základních škol se výuka před prázdninami obnovovat nebude.

Portugalci začnou rozvolňovat opatření v neděli, Španělé o den později

Ve Španělsku zemřelo za předchozích 24 hodin 301 lidí nakažených koronavirem, je to o 30 méně než o den dříve. Celkem v zemi zemřelo už 23 822 nakažených, uvedlo podle deníku El País ministerstvo zdravotnictví.

Tamní vláda v úterý zveřejnila čtyřfázový plán uvolnění omezení zavedených kvůli koronaviru. Premiér Pedro Sánchez řekl, že návrat k normálnímu životu v zemi předpokládá koncem června. Uvolňování má začít 4. května, například na Kanárských ostrovech by mohlo být rychlejší, naopak v madridském regionu nebo Katalánsku pomalejší. 

Začátek uvolňování omezení oznámilo také Portugalsko, jehož vláda s ním začne 3. května. „Budeme dělat pomalé kroky a průběžně dál vyhodnocovat situaci,“ sdělil prezident Marcelo Rebelo de Sousa. Portugalsko zavedlo nouzový stav 18. března a dosud se v zemi potvrdilo na 24 tisíc případů nákazy koronavirem, z toho 928 lidí zemřelo.

Rakousko ruší omezení pohybu, brzy otevře restaurace a hotely

Další rušení restrikcí oznámilo také Rakousko, od pátku budou mít lidé opět plnou volnost pohybu. Restaurace se v alpské zemi otevřou 15. května, o dva týdny později mohou začít fungovat i hotely a další ubytovací zařízení. Na úrovni Evropské unie nyní Vídeň projednává otevření hranic, výhledově však do země budou moci jen obyvatelé států, kde panuje kolem infekce příznivá situace. Do této skupiny ovšem Vídeň zahrnuje také Česko.

„Omezení vycházení můžeme ukončit, už není potřeba ho prodlužovat,“ řekl tamní ministr zdravotnictví Rudolf Anschober. Úřady ale podle něj mohou v jakoukoli chvíli uvolňování zastavit, pokud se začnou statistiky ohledně epidemie nemoci COVID-19 vyvíjet nepříznivě. 

Ministryně turistiky Elisabeth Köstingerová nyní upřesnila, že po otevření restaurací budou smět u jednoho stolu sedět maximálně čtyři dospělí hosté a jejich děti. Pro hosty nebude platit pravidlo držet metrový odstup a personál na sobě bude muset mít roušku. Provozní doba je omezena na interval mezi 6:00 a 23:00. Vždy po dvou týdnech se uvolnění bude podle ministryně vyhodnocovat.

Na veřejnosti se nyní může sejít najednou maximálně deset lidí, u pohřbů je počet účastníků omezen na 30, uvedl ministr vnitra Karl Nehammer. Omezení počtu účastníků veřejných akcí ale podle něj neplatí pro demonstrace, tam vláda chystá ještě další upřesňující nařízení.

V Rakousku se dosud koronavirem nakazilo 15 258 lidí, aktuálně je ale infikovaných jen 2208 osob. Reprodukční číslo, tedy údaj o tom, kolik jeden infikovaný nakazí dalších lidí, se podle Anschobera nyní pohybuje kolem hodnoty 0,6.

Povinné roušky v Maďarsku

Polský premiér Mateusz Morawiecki oznámí ve středu podrobnosti další etapy uvolňování restrikcí přijatých kvůli šíření koronaviru. Údaje o denním přírůstku nových nakažení a úmrtí jsou v Polsku nadále stabilní. Stejně tak v Maďarsku, kde se další zmírňování omezujících opatření čeká příští týden, byť s povinnými rouškami.

Od pondělního večera v Polsku podle ministerstva zdravotnictví zaznamenali 316 lidí nově nakažených. Předcházející denní přírůstek byl 285. V zemi s 38 miliony obyvatel je nyní celkově infikovaných podle výsledků testování 12 218.

Proti pondělním 27 úmrtím pacientů, přibylo do úterního večera dalších 34. Zemřelých s tímto virem tak v Polsku dohromady evidují 596. Na druhé straně se už uzdravilo 2655 pacientů.

V Maďarsku podle úterních údajů na vládním serveru koronavirus-gov.hu za den přibylo 66 nakažených a 11 mrtvých s koronavirem. V pondělí statistika uváděla 83 nově infikovaných a osm úmrtí. Celkem je tak v zemi s téměř deseti miliony obyvatel registrováno 2649 potvrzených případů nákazy, 291 úmrtí a 516 vyléčených.

List Magyar Nemzet v úterý napsal, že od příštího týdne by mělo být v celém Maďarsku zavedeno povinné nošení roušek nebo jiné zakrývání obličeje na veřejných místech. Toto opatření platí od pondělí zatím jen v hlavním městě Budapešti.

Na druhé straně budou podle deníku rovněž příští týden zmírněna omezení pohybu lidí, která byla kvůli pandemii způsobené koronavirem zavedena ve druhé polovině března. Otevřeny by opět měly být obchody s oblečením, knihkupectví a hračkářství, a to se splněním podmínek prevence, jako je zachovávání patřičné vzdálenosti mezi zákazníky. Premiér Viktor Orbán už dříve řekl, že postupný návrat k normálnímu životu by mohl začít po 3. květnu.

V pátek začne v Maďarsku testování vzorku 18 tisíc lidí s cílem získat přehled o míře nakažení obyvatelstva koronavirem, včetně infikovaných osob bez symptomů nemoci COVID-19. Akce, jejíž účastníky vybere Centrální statistický úřad, potrvá dva týdny a výsledky by měly být oznámeny koncem května.

Itálie po úterku jako třetí země po USA a Španělsku eviduje více než 200 tisíc infikovaných koronavirem. Země však za poslední den zaznamenala jeden z nejnižších počtů zemřelých za šest týdnů. Tamní vláda plánuje postupné uvolňování restriktivních opatření, které však bude velice pozvolné a začít by mělo od 4. května.

Otevírání hranic by mělo být koordinované

V případě dlouhodobějšího příznivého vývoje počtu nakažených by podle Evropské komise mohly země koordinovaně přistoupit k otevírání vzájemných vnitřních hranic, otevírání vnějších hranic by mělo následovat později.

„Omezení budou rušena postupně a nejprve v oblastech se srovnatelně nízkým rizikem opětovného rozšíření viru,“ prohlásil po úterním jednání chorvatský ministr vnitra Davor Božinović, jehož země ministerským radám předsedá. Většina kolegů podle něj nabádala k opatrnosti a nehodlá rušení kontrol nijak uspěchat.

Eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová podotkla, že koordinace rušení hraničních kontrol neznamená, že změna nastane všude najednou, země by však měly kroky společně ladit a informovat o nich. Brusel zdůraznil, že restrikce jsou plně v kompetenci členských zemí, neměly by ale narušit fungování jednotného trhu.

Řekla bych, že pro většinu států nejde o to, zda otevírat či neotevírat hranice, ale spíš o to, jak to udělat.
Ylva Johanssonová
eurokomisařka pro vnitřní záležitosti

Nárůst počtu nových případů ve světě zpomaluje

Podle Univerzity Johnse Hopkinse za poslední den světový součet registrovaných nakažených narostl přibližně o 69 400, přičemž pod 70 tisíci byl denní přírůstek naposledy 30. března.

Od počátku šíření infekce se přítomnost viru SARS-CoV-2 potvrdila u více než tří milionů lidí, z nichž se na 900 tisíc zotavilo a dalších více než 210 tisíc zemřelo. V Itálii v úterý počet nakažených jako ve třetí zemi na světě překročil hranici 200 tisíc.

Mrtvých i nakažených je však v souvislosti s pandemií nejspíše ve skutečnosti výrazně více. Oficiální bilance totiž v některých zemích zahrnují jen úmrtí v nemocniční péči, zatímco testy na koronavirus se mnohdy provádí jen u vážněji nemocných lidí.  

Slovensko hlásí další dva mrtvé

Karanténní opatření začalo minulý týden uvolňovat také Slovensko. Umožnilo například znovu otevřít všechny menší prodejny, venkovní sportoviště a tržiště. Pokud nových případů nákazy v dalších dnech výrazně nepřibude, umožní to podle schválených pravidel přistoupit patrně příští týden ke druhé z celkového počtu čtyř fází uvolňování restriktivních opatření.

Slovensko od pátku nakonec nebude vyžadovat od pendlerů z příhraničních oblastí při jejich vstupu do země potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus, aby nemuseli nastoupit do karantény. Bratislava také uvolní pravidla pro zdravotníky a pečovatelky, jež cestují za prací do vybraných regionů Česka a Rakouska.

Premiér Igor Matovič označil zemi za evropskou špičku v boji proti nákaze, navzdory příznivému vývoji ale obyvatele země vybídl k dodržování hygienických opatření s cílem zabránit druhé vlně infekce.

Slovenská vicepremiérka Veronika Remišová uvedla, že stát vyčlení 1,2 miliardy eur (32,6 miliardy korun) z balíku evropských fondů na financování opatření v souvislosti s dopady pandemie. Není podle ní ale vyloučeno, že se daná částka ještě zvýší. 

V zemi v pondělí zemřeli dva lidé s koronavirem, celkový počet obětí nákazy tak stoupl na 20. Testy v úvodu týdne podle oficiálních statistik potvrdily jen tři další infikované. Celkově má pětimilionová země 1384 lidí pozitivně testovaných na koronavirus, 423 osob se vyléčilo.

V Německu se za pondělí potvrdilo 1144 případů nákazy koronavirem. Vyléčených je podle odhadu Institutu Roberta Kocha znovu výrazně více – asi 2900. Počet aktuálně infikovaných tak nadále klesá.

Velmi sledované je v zemi také reprodukční číslo. Zatímco v předchozích dnech už bylo pod úrovní jedné, v pondělí stouplo na rovných jedna. Odborníci opakovaně zdůrazňují, že reprodukční číslo musí být dlouhodobě menší než jedna, aby bylo možné koronavirus překonat.

Také kancléřka Angela Merkelová po oznámení uvolňování prvních restrikcí přijatých v souvislosti s pandemií upozornila, že i zdánlivě malé změny reprodukčního čísla mohou mít závažné důsledky. Aktuální vývoj bude hrát roli i při čtvrtečním jednání Merkelové s ministerskými předsedy spolkových zemí o dalším možném uvolňování opatření. 

Britský statistický úřad ONS informoval, že do 17. dubna došlo v Anglii a Walesu k 21 284 úmrtím, která podle úředních záznamů souvisela s koronavirem. Dále se tak potvrzují spekulace o vysokém počtu obětí nákazy mimo nemocnice, které k 28. dubnu uvádějí 21 678 mrvých. ONS jen u období mezi 10. a 24. dubnem eviduje 4343 úmrtí spojených s koronavirem v anglických domovech důchodců.

Lidé v Británii drželi minutu ticha za oběti koronaviru mezi pracovníky v první linii
Zdroj: AP/Dominic Lipinski

Tyto případy v oficiální britské bilanci podobně jako u Číny nebo Íránu nefigurují, hlášeny jsou pouze úmrtí pacientů v nemocnicích. Britský statistický úřad se snaží skutečný počet obětí nákazy zpětně zjišťovat na základě informací na úmrtních listech. Agentura Reuters po zveřejnění nejnovějších údajů uvedla, že k 17. dubnu bylo mrtvých v Anglii a Walesu o 52 procent více, než kolik jich hlásily nemocnice.

V britských nemocnicích v úterý zemřelo dalších 586 pacientů s COVID-19, oznámil v úterý ministr zdravotnictví Matt Hancock. Celková bilance obětí nemoci tak v zemi vzrostla na 21 678. Nákaza se potvrdila už u více než 160 tisíc lidí.

Podle Hancocka začne Británie od středy denně zveřejňovat také údaje o počtu lidí, kteří s COVID-19 zemřeli doma či v zařízeních, která pečují o seniory. Dosud tato data úřady zveřejňovaly i s více než týdenním zpožděním. Poradkyně britské vlády Angela McLeanová nicméně zdůraznila, že případů úmrtí v nemocnicích je zdaleka nejvíce. 

Potvrzených případů nákazy přibyly za 24 hodin téměř čtyři tisíce na 161 145. Navzdory pozitivnímu vývoji podle Hancocka stále není situace tak dobrá, aby se v Británii začala rušit přijatá omezení. Riziko druhé vlny nákazy je podle něj „velmi reálné“. Nevyloučil nicméně, že se opatření budou uvolňovat v různých částech země v různou dobu. 

USA mají přes milion potvrzených případů

Ve Spojených státech počet nakažených podle serveru Worldometers přesáhl milion. Více než 56 tisíc lidí v USA na nemoc zemřelo. Prezident Donald Trump uvedl, že země vede vyšetřování počínání Číny v reakci na propuknutí koronavirové epidemie. Nevyloučil přitom, že USA budou od Pekingu požadovat odškodnění za to, že nezabránil rozšíření nákazy do celého světa. 

Za posledních 18 dnů se podle Reuters počet nakažených v USA zdvojnásobil a tvoří dnes třetinu všech infikovaných ve světě. V dubnu se každý den ve Spojených státech v průměru nakazily dva tisíce lidí. Vzhledem k omezeným testovacím kapacitám považují zdravotníci za jisté, že skutečný počet nakažených je ještě vyšší.

Kolem 30 procent nemocných je ve státě New York, který je od počátku hlavním epicentrem nákazy. Za ním následují státy New Jersey, Massachusetts, Kalifornie a Pensylvánie.

Trump v úterý také oznámil, že vláda připravuje program testů pro cestující v letecké dopravě. Koronavirová pandemie americké letecké společnosti mimořádně tvrdě zasáhla, poptávka klesla o 95 procent. Letecké společnosti a letiště v USA se snaží drasticky minimalizovat náklady, aby neskončily v insolvenci. 

Denní bilance nakažených vzrůstá nadále v Rusku, kde za posledních 24 hodin přibylo 6411 nových případů, od začátku epidemie jich Moskva eviduje již 93 558. V souvislosti s COVID-19 v zemi nově zemřelo 72 lidí, což je dosud nejvyšší denní přírůstek. Prezident Vladimir Putin oznámil, že prodlužuje období pracovního klidu do 11. května. Epidemii se podle něj v Rusku podařilo zabrzdit, vrchol ale zemi teprve čeká.

Austrálie otevřela známou pláž Bondi

V australském Sydney úřady znovu otevřely oblíbenou pláž Bondi, kam lidé neměli více než měsíc přístup kvůli opatřením zavedeným s cílem zabránit šíření infekce. Od pátku budou moci lidé ve státě Nový Jižní Wales, který epidemie postihla nejvíce, také znovu navštěvovat své známé v jejich bytech. Na návštěvu ale nebudou smět přijít více než dva dospělí najednou.

Austrálie za poslední den zaznamenala pouze 12 nových případů nemoci, přičemž jen u jednoho z nich nezná původ infekce. Celkově Austrálie eviduje kolem 6700 nakažených, pouze stovka případů ale pochází z posledního týdne. 

Pevninská Čína, kde se virus objevil loni poprvé, eviduje v posledních dnech jen jednotky nových případů. Celkový počet od začátku epidemie tam činí 83 938.

Odděleně jsou v Číně evidovány takzvané asymptomatické případy nákazy. Národní zdravotnická komise oznámila za pondělí 40 nových případů tohoto druhu, o den dříve jich bylo 25.

Soud v Izraeli zablokoval sledování polohy nakažených

Izraelský nejvyšší soud zablokoval sledování polohy osob nakažených koronavirem s pomocí lokalizace mobilních telefonů na základě nouzových pravomocí, dokud nebudou schváleny nové zákony, které to umožní. Informoval o tom zpravodajský web BBC. Kontrašpionážní služba Šin Bet dostala tyto pravomoci v březnu.

V noci na úterý v Izraeli zemřeli další čtyři lidé nakažení koronavirem, čímž počet mrtvých stoupl na 208. Nákaza se v zemi celkem potvrdila už u 15 589 lidí, přičemž nejnovější nárůst činil 34, což je další pokles.

Přílišný strach z COVID-19 je horší než nemoc, prohlásil prezident Íránu

V Íránu se koronavirem doposud nakazilo 92 584 lidí. Země díky klesajícímu trendu šíření nákazy už umožnila částečně obnovit hospodářské aktivity. Lidé se mohli vrátit do obchodů, na tržiště nebo do parků. Dále má však platit zákaz shromažďování, což zasáhne věřící o muslimském postním měsíci ramadánu, který začal minulý čtvrtek.

Prezident země Hasan Rúhání v úterý řekl, že Íránci by měli být kvůli koronaviru opatrní, ale neměli by se bát. V Íránu za minulý den zemřelo dalších 71 lidí, čímž se celkový počet mrtvých vyšplhal na 5877. Írán tak patří k nejvíce zasaženým zemím Blízkého východu.

„Přílišný strach, přílišná úzkost, přílišné starosti jsou horší než tento koronavirus samotný a tento virus opravdu dokáže zničit lidem životy a připravit je o klid,“ upozornil Rúhání. „Ale zároveň bychom neměli být nedbalí, což znamená, že nesmí vládnout přílišná úzkost a starosti a potřebná je opatrnost,“ uvedl také prezident.

Brazílie má přes 5 tisíc mrtvých, Peru 30 tisíc nakažených

V Brazílii zemřelo již více než 5 tisíc nakažených. V sousedním Peru přitom počet nakažených překonal hranici 30 tisíc lidí.

V Brazílii zemřelo za posledních 24 hodin 474 pacientů s diagnózou COVID-19, čímž byl překonán tamní smutný rekord. Brazílie tak po úterku eviduje více zemřelých než pevninská Čína, kde se virus objevil na sklonku loňského roku poprvé.

Peruánské ministerstvo zdravotnictví v úterý uvedlo, že v důsledku nákazy koronavirem v zemi zemřelo již 854 lidí. Peru je s 31 190 nakaženými druhou nejhůře postiženou zemí v Latinské Americe právě po Brazílii. Počet infikovaných se tam přitom zdvojnásobil za posledních devět dní.

Nával pacientů s těžkým průběhem COVID-19 způsobil na některých místech v Peru kolaps místního zdravotnického systému. Těla zemřelých podle Reuters zůstávají v některých nemocnicích uložena na chodbách a lékaři pořádají protesty, jelikož se obávají o své zdraví kvůli nedostatku ochranných pomůcek.