USA vyšetřují Čínu kvůli koronaviru, řekl Trump. Podobné kroky požadují europoslanci i Austrálie

Spojené státy vedou opravdové vyšetřování ohledně počínání Číny v reakci na propuknutí koronavirové nákazy, uvedl americký prezident Donald Trump. Podle něj Čína mohla zabránit tomu, aby se nákaza rozšířila do celého světa. Také skupina europoslanců vyzvala Evropskou komisi k prošetření toho, zda Peking informace o šíření nákazy nezamlčoval. Austrálie bude žádat mezinárodní šetření původu viru.

„Vedeme vážné vyšetřování. Nejsme s Čínou spokojeni, nejsme spokojeni s celou situací,“ řekl Trump. „Myslíme si, že to mohlo být zastaveno u zdroje. Mohlo to být zastaveno rychle a nemuselo se to rozšířit do celého světa,“ dodal.

Trump nevyloučil, že USA budou požadovat od Číny odškodnění za to, že nezabránila tomu, aby se nákaza rozšířila do celého světa.

„Hovoříme o mnohem více penězích,“ odpověděl Trump na otázku ohledně úvodníku německého listu Bild, požadujícího, aby Peking odškodnil Berlín částkou 165 miliard dolarů. „Ještě jsme nestanovili konečnou sumu, ale bude velmi vysoká,“ řekl prezident podle agentury AFP. „Nejde jen o škody ve Spojených státech, ale na celém světě,“ dodal.

Trump již dříve varoval Čínu před následky, pokud vědomě nezasáhla a nezabránila rozšíření koronaviru do světa. Virus se poprvé objevil na přelomu roku v čínském městě Wu-chan a Čína čelí obviněním, že nákazu zpočátku tajila.

Šéf Bílého domu již dříve Peking kritizoval za nedostatečnou transparentnost v boji proti koronaviru. Zastavil také americké financování Světové zdravotnické organizace (WHO), která podle něj Číně straní.

Europoslanci chtějí prověřit Čínu

Postup Číny chce kromě Trumpa prověřit také Evropská unie. Skupina europoslanců vyzvala minulý týden Evropskou komisi, aby vyšetřila, zda čínské orgány zpočátku záměrně nezamlčovaly informace o šíření nemoci a odkud přesně začalo.

Za výzvou stojí europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Někteří politici, kteří dopis podepsali, podle něj čelili tlaku na sociálních sítích či od lidí spojených s Čínou, aby si svou účast na výzvě rozmysleli. „Určitě se to musí nezávisle vyšetřit, já rozhodně nebudu stahovat svůj podpis,“ dodal europoslanec.

Austrálie žádá vyšetřování původu viru

Austrálie pak už v polovině dubna oznámila, že bude požadovat mezinárodní vyšetřování, které by objasnilo původ nového typu koronaviru a jeho rozšíření. Tamní premiér Scott Morrison vyzval všechny členské země Světové zdravotnické organizace k podpoře takového šetření.

Morrison řekl, že všichni členové WHO mají povinnost se na věci podílet a dodal, že Austrálie bude vyšetřování prosazovat na příštím zasedání Světového zdravotnického shromáždění, hlavního orgánu WHO, které se uskuteční 17. května.

„Byl bych rád, kdyby byl svět bezpečnější, pokud jde o viry… Rád bych věřil, že jakákoli další země, ať je to Čína, nebo kdokoli jiný, by měla sdílet stejný cíl,“ prohlásil Morrison.

Austrálie podle Reuters chce, aby byla WHO posílena a měla k dispozici inspektory s pravomocemi vstoupit do dané země, podobně jako zbrojní inspektoři, v zájmu rychlejší reakce na zdravotní krizi.

Čínské ministerstvo zahraničí označilo požadavek Austrálie za politické manévrování a uvedlo, že Canberra by měla skoncovat se svou politickou předpojatostí.