Německo a Francie hlásí tisíc nakažených. Podle Kurze je otázkou času, než opatření podobná těm italským přijmou další země

Události: Počty nemocných v Evropě rostou, Čína hlásí pokles (zdroj: ČT24)

Nákaza novým typem koronaviru se po celém světě od začátku jeho šíření potvrdila u více než 109 tisíc lidí. Vyplývá to z údajů na speciálním webu badatelů z americké Johns Hopkins University, kteří globální epidemii monitorují. Zatímco v Číně epidemie zpomaluje, Itálie dala do karantény 16 milionů lidí, v Německu i Francii je už více než tisíc nakažených. Podle rakouského kancléře Sebastiana Kurze je jen otázku času, než k podobně přísným opatřením, jako jsou ta italská, přistoupí i další země EU.

Čína v neděli ohlásila v pevninské části – tedy bez autonomního Hongkongu a Macaa – 44 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, oproti 99 případům o den dříve. Nemoc COVID-19, způsobená koronavirem, si během soboty vyžádala 27 obětí, oproti 28 během pátku, uvedla agentura Reuters. Celkový počet obětí tím v pevninské části Číny stoupl na 3097.

Nově potvrzené případy se týkají čínské provincie Chu-pej, s výjimkou tří, kdy nákaza byla přivezena z ciziny. Celkový počet „importovaných“ případů v pevninské Číně tak dosáhl 67.

Od propuknutí epidemie v čínském městě Wu-chan loni v prosinci se v pevninské části Číny nakazilo skoro 80 700 lidí.

Írán hlásí 194 úmrtí

Prudký nárůst případů nákazy novým koronavirem i obětí nemoci COVID-19 hlásí také Írán, kde už nemoci podlehlo 194 lidí. Nakažených je 6566, oznámilo ve státní televizi ministerstvo zdravotnictví. Společnost IranAir zastavila všechny lety do Evropy.

Státní agentura IRNA v neděli citovala z prohlášení Organizace pro civilní letectví, podle níž jde o reakci na evropské restrikce. Omezení, která se vztahují na IranAir, byla podle ní přijata „z neobjasněných důvodů“.

Česko už od sobotního večera přestalo kvůli obavám ze šíření nového typu koronaviru vydávat víza na svém zastupitelském úřadu v íránském Teheránu. Úřadu to uložilo ministerstvo zdravotnictví v mimořádném opatření, které podepsal ministr Adam Vojtěch (za ANO). Situace s koronavirem není podle sobotního prohlášení ministra v Íránu pod kontrolou.

Zastupitelský úřad v Teheránu nemá podle mimořádného opatření přijímat žádosti o víza a pobytová oprávnění, nemá o nich vést řízení a rozhodovat. Výjimkou jsou žádosti o krátkodobá schengenská víza rodinných příslušníků občanů České republiky. „Ministerstvu vnitra se ukládá pozastavit rozhodování již probíhajících řízení o udělení pobytových oprávnění podaných na zastupitelském úřadu v Teheránu,“ píše se v dokumentu.

Írán má spolu s Itálií nejvyšší počet úmrtí na koronavirus mimo Čínu. Za posledních 24 hodin přibylo v zemi dalších 49 mrtvých, bilance obětí se tak blíží dvěma stovkám. Registrováno bylo také 743 nových pacientů s prokázanou nákazou, celkem je jich nyní v Íránu 6566.  

Jižní Korea má 272 nových případů

Jižní Korea ohlásila 272 nových případů nákazy koronavirem od sobotního večera. Celkový počet infikovaných tím stoupl na 7313, oznámilo v neděli večer místního času (dopoledne SEČ) jihokorejské Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí. Přírůstek nových případů je nižší než o den dříve a nejnižší za nejméně jeden týden. Úřady ale varovaly, že tyto počty mohou kolísat.

Jižní Korea stejně jako v předchozích dnech bilanci za posledních 24 hodin aktualizovala dvakrát, nejprve v noci na neděli oznámila 93 nových případů a večer informovala o dalších nakažených.

V sobotu Soul oznámil 448 nových případů koronaviru. Přitom více než polovina těchto nově zaznamenaných případů souvisela s kontroverzním náboženským hnutím Sinčchondži, mezi jehož členy ve městě Tegu se infekce šíří. Korea je po Číně zemí nejvíce postiženou nákazou.

Obavy z nákazy novým koronavirem vedly Thajsko a po něm Malajsii k odmítnutí vydat povolení vplout do některého ze svých přístavů výletní lodi Costa Fortuna s 2 tisíci lidmi na palubě, včetně 64 italských občanů. Žádné podezření na nákazu novým koronavirem se na ní nevyskytlo. Thajské úřady ale uvalily restrikce proti „všem Italům, kteří pobývali v minulých 14 dnech v Itálii“, uvedl v neděli na Twitteru organizátor plavby, společnost Costa Croisières.

Malajsijský list Star pak citoval vysvětlení politického představitele Pheea Boona Poha, že se malajsijské úřady rozhodly omezit veškeré vjezdy výletních lodí do domácích přístavů. Plavidlo Costa Fortuna podle Pheea zamířilo k Singapuru.

Jeho případ připomíná podle agentury AFP nedávné peripetie výletní lodi Westerdam, jejíž snahy o zakotvení odmítlo pět asijských zemí, než jí bylo nakonec v polovině února dovoleno připlout do přístavu v Kambodži.

Počet nakažených v Rakousku se blíží stovce, v Německu překročil tisícovku

Počet nakažených novým koronavirem v Rakousku dosáhl 99. Ještě v sobotu večer rakouské úřady hlásily 81 případů. Dosud bylo testováno celkem 4509 lidí, dva pacienti se už z nemoci COVID-19 vyléčili.

Mezi nakaženými je podle serveru oe24.at i 36letý Nor, který pracuje v baru v tyrolském Ischglu. Průběh nemoci je u něj podle místních úřadů velmi mírný. Jeho spolupracovníci zůstanou 14 dní v karanténě. Mezi infikovanými jsou rovněž dva lidé z desetičlenné skupiny britských cestujících. Muži ve věku 44 a 49 let byli převezeni na univerzitní kliniku v Salcburku.

Sebastian Kurz
Zdroj: Leonhard Foeger/Reuters

Podle rakouského kancléře Sebastiana Kurze je jen otázkou času, než přísná opatření podobná těm v Itálii zavedou i další země EU. Úkolem kontrol na hranici s Itálií, které Rakousko zavádí, není podle Kurze pouze zjištění zdravotního stavu přijíždějících, ale i omezení počtu osob překračujících hranici.

Rakousko ohlásilo své první dva případy infekce 25. února, kdy se objevily v Innsbrucku. Nyní je nejpostiženější Vídeň, která má 32 nakažených, Dolní Rakousy hlásí 31 případů. Tyrolsko a Štýrsko jich evidují po osmi, Salcbursko a Horní Rakousy po sedmi, Burgenland čtyři a Vorarlbersko a Korutany po jednom.

V Německu koronavirus Sars-CoV-2 infikoval už 1028 lidí, oznámil Institut Roberta Kocha. Nejvíc případů hlásí nejlidnatější spolková země Severní Porýní-Vestfálsko, následovaná Bádenskem-Württemberskem a Bavorskem. Kromě východoněmeckého Saska-Anhaltska se virus objevil už ve všech 16 německých spolkových zemích.

Ministr zdravotnictví Jens Spahn už doporučil pořadatelům všech veřejných akcí, kterých by se mohlo účastnit víc než tisíc lidí, aby je zrušili.

V Egyptě podlehl nemoci COVID-19 šedesátiletý německý turista, podle agentury DPA jde o první známou oběť této nemoci v Africe. Němec do Egypta podle DPA přiletěl před týdnem. Do nemocnice byl převezen s horečkou poté, co se v pátek vrátil z Luxoru do Hurgady. V sobotu se u něj potvrdila nákaza koronavirem.

Olivier Véran
Zdroj: PASCAL ROSSIGNOL/Reuters

Francie zakázala akce s účastí vyšší než tisíc lidí

Ve Francii budou zakázány akce s účastí převyšující tisíc lidí. Oznámil to ministr zdravotnictví Olivier Véran po více než dvouhodinovém jednání bezpečnostní rady státu v Elysejském paláci. Doplnil, že příslušné místní úřady nyní sestaví seznam akcí, které budou mít výjimku, jako například demonstrace, jelikož jsou důležité pro „život národa“. Ministr dodal, že fungovat nadále bude i veřejná doprava.

Ve Francii se dosud potvrdilo 1126 případů nákazy koronavirem a 19 lidí nemoci COVID-19 podlehlo.

Francouzská vláda již minulý víkend zakázala některé akce s více než pěti tisíci účastníky, později také převzala kontrolu nad distribucí a výrobou ochranných roušek.

Koronavirus má první potvrzenou oběť v Latinské Americe

První potvrzenou oběť koronaviru hlásí Latinská Amerika, kde v sobotu v Buenos Aires zemřel čtyřiašedesátiletý muž. Zesnulému podle komuniké ministerstva selhaly ledviny a ještě před infekcí koronavirem trpěl cukrovkou, vysokým tlakem a chronickou bronchitidou. Do nemocnice byl přijat poté, co 4. března kvůli horečce, kašli a bolesti v krku navštívil lékaře. O několik dnů dříve, 25. února, se vrátil z Evropy. První příznaky onemocnění pocítil 28. února. Ministerstvo neupřesnilo, kterou evropskou zemi navštívil.

Argentina dosud zaznamenala devět potvrzených případů nákazy koronavirem. Zesnulý však mezi nimi podle agentury AP nefiguroval. Úřady nyní zjišťují, s kterými lidmi přišel do styku, než byl hospitalizován.

V Latinské Americe několik případů oznámilo také Mexiko, Brazílie, Chile, Ekvádor, Argentina, Dominikánská republika, Kolumbie, Kostarika a Peru, které v sobotu potvrdilo pět nových případů k pátečnímu prvému. První případ podle AP potvrdila také Paraguay a Chile oznámily další dva nové případy, k dosavadním pěti.

Bulharsko potvrdilo první dva případy koronaviru

První dva případy nákazy novým koronavirem ohlásilo také Bulharsko, jak uvedla v neděli agentura TASS s odvoláním na místní média. O potvrzených případech informoval náčelník operativního štábu pro boj s šířením koronaviru při bulharské vládě Vencislav Matafčijski.

Jde o sedmadvacetiletého muže z okolí Plevenu na severu Bulharska a pětasedmdesátiletou ženu z Gabrova v centrální části země. „Nemají typický profil: nebyli v zahraničí ani nebyli v kontaktu s lidmi, kteří do ciziny cestovali. Chybí nám tedy pacient nula (od kterého se nakazili),“ uvedl profesor Matafčijski podle agentury AFP. Testováni jsou nyní lidé, kteří s infikovanými přišli do styku.

Bulharsko už v pátek podle AFP ohlásilo, že do 11. března zavírá školy. Nikoliv kvůli koronaviru, ale kvůli epidemii chřipky, vyžadující mimořádná sanitární opatření.

Mezi 24. únorem a 1. březnem zaznamenali lékaři v zemi více než pět tisíc případů chřipky, hlavně mezi dětmi a mládeží. K dalším opatřením patří zrušení všech naplánovaných operací, zrušení amatérských utkání ve fotbale či hraní profesionálních zápasů v kopané s vyloučením publika. Těhotným ženám lékaři doporučili raději nenavštěvovat nemocnice, s výjimkou naléhavých případů.

Výletní loď, která nesmí do San Francisca, zakotví v Oaklandu

Výletní loď Grand Princess, které bylo kvůli dvěma desítkám případů nákazy novým koronavirem zakázáno vplout zpět do domovského přístavu v kalifornském San Franciscu, úřady poslaly do přístavu v nedalekém Oaklandu. Dorazit tam má v pondělí. Informovala o tom v neděli agentura Reuters s odvoláním na společnost Carnival Corp, která je vlastníkem lodi.

Na mamutí výletní lodi kotvící u pobřeží Kalifornie bylo zjištěno onemocnění novým koronavirem u 21 osob, z toho 19 jsou členové posádky, oznámil v pátek americký viceprezident Mike Pence. Loď s více než 3500 lidmi na palubě proto nesměla vplout do sanfranciského přístavu.

O nasměrování lodi do Oaklandu informovalo americké Centrum pro kontrolu nemocí (CDC), které příslušnou operaci koordinuje s místními úřady, uvedla agentura Reuters.

V celých Spojených státech bylo dosud zaznamenáno téměř 450 případů infekce a 19 úmrtí. Na východním pobřeží stát New York nařídil stav nouze poté, co v tomto státě počet pozitivních případů dosáhl 76. Podle guvernéra Andrewa Cuoma opatření umožní mimo jiné urychlit nákup zdravotnického materiálu.