Registrované partnerství, adopce homosexuály? Pro Slováky jsou některá témata stále příliš citlivá

Události: Sporná témata předvolební kampaně (zdroj: ČT24)

Témata jako registrovaná partnerství gayů a leseb nebo adopce dětí homosexuálními páry hrají na Slovensku důležitou roli při rozhodování voličů, které ze stran dají svůj hlas. Většina slovenské společnosti zastává konzervativní hodnoty, proto se ani liberální strany do řešení těchto záležitostí zatím nepouští.

Helena Kollárová se v životě řídí vírou a přiznává, že se obává pokrokových názorů. Dva lidé stejného pohlaví by se podle ní neměli brát ani adoptovat děti. Svůj hlas dá politikům, kteří se drží konzervativních hodnot.

„Má to být tak, jak nás Bůh stvořil. I když, jsou takoví lidé a stále takoví lidé byli. Ale nemluvilo se o tom tak, jak se o tom mluví teď,“ říká obyvatelka obce Sedlisky vzdálené asi hodinu jízdy od Prešova.

Podobně jako jinde na východním Slovensku tu víra a tradice rozhodují. Odklonu od nich se zdejší farář Vincent Burda bojí hlavně u dospívajících. „Když jsou doma, není s nimi problém. Těžší ale potom je, když odcházejí na střední školy, bydlí po internátech, ve velkých městech,“ míní.

Témata, kterých se zalekli i liberálové

Konzervativní názory podle průzkumů na Slovensku převládají, hlásí se k nim skoro dvě třetiny lidí. Zároveň platí, že největší podíl liberálů je mezi mladými do 35 let.

Do této skupiny patří i barman Andrej Kiss. Při své práci se setkává s různými lidmi. Být liberálem pro něj znamená respektovat druhé, i když se liší.

Slova z kampaně, že zrovnoprávnění sexuálních menšin znamená hrozbu, mu vadí. „Mám mnoho kamarádů, kamarádek, ať už lesbiček, nebo homosexuálů. A nemyslím si, že by nějak útočili na svobodu nebo na rodiny na Slovensku,“ říká Kiss.

IT manažer z Košic Jakub Ivančo má zase diskusi o právech LGBT za strašáka, kterého politici zneužívají ve svůj prospěch. Pojem liberál, za kterého se považuje, podle něj všichni zjednodušují. „Co se týká registrovaných partnerství, podle mě se na to v budoucnosti budeme dívat tak, jak se teď díváme na nemožnost žen volit v minulosti,“ věří Ivančo.

Na Slovensku jsou tato témata ale stále velmi citlivá. Jejich řešení proto zatím neplánují navrhovat ani liberální strany. Přesto na ně kvůli tomu jejich konzervativní soupeři útočí.