Kvůli tajfunu Hagibis se má evakuovat sedm milionů Japonců. Nejméně dva lidé zemřeli

Japonsko pustoší tajfun Hagibis, který je označován za nejsilnější v regionu v posledních šedesáti letech. Živel, který zasáhl ostrov Honšú včetně hlavního města Tokia, si doposud vyžádal nejméně dvě oběti. Oblast zároveň postihlo zemětřesení o síle 5,7 stupně. Sedm milionů lidí vyzvaly úřady k evakuaci. Bez dodávek elektrické energie je přes 270 tisíc domácností.

Odpoledne SELČ oko tajfunu zasáhlo Tokio. Experti varovali obyvatele metropole, aby nespoléhali na falešný pocit bezpečí. Ač je město výborně připraveno na zemětřesení, je velice citlivé na záplavy. Pod úrovní hladiny moře zde totiž žije 1,5 milionu lidí. Ulice Tokia jsou vylidněné a obchody zavřené.

Doposud jsou hlášeni dva mrtví. Ve městě Ičihara nárazy větru převrátily automobil, v němž zahynul padesátiletý muž. Další člověk pak zahynul poté, co jeho auto odnesl proud vody. Kjódó eviduje nejméně devadesát zraněných.

„Čekejte liják, jaký jste ještě neviděli. Postarejte se, abyste ochránili své životy,“ vyzval Japonce mluvčí meteorologů Jasuši Kadžihara. Živel může podle něj zasáhnout i oblasti považované dosud za bezpečné. Obyvatelé východního pobřeží se mají uchýlit do pokud možno masivních budov, nejméně do druhého poschodí. 

Stoupají řeky, nejezdí vlaky, nefunguje letiště

Hladiny toků stoupají, dvě řeky v okolí Tokia se vylily z břehů. Na několika místech rozbouřené moře převrátilo zakotvené jachty a některé pobřežní obce jsou zaplavené. Hlášeny jsou také sesuvy půdy, které zničily několik domů.

Podrobnější informace o škodách ale zatím oznámeny nebyly. Situace se podle meteorologů uklidní v neděli, kdy se tajfun vzdálí od japonských břehů.

Závody automobilek Honda a Toyota v metropolitní oblasti zastavily provoz. Vlaky včetně vysokorychlostních nejezdí, tokijské mezinárodní letiště Haneda bylo uzavřeno, stejně jako letiště ve městech Nagoja a Ósaka. K záchranářským operacím bylo povoláno sedmnáct tisíc policistů a vojáků.

Tajfun postupuje severovýchodním směrem rychlostí asi 35 kilometrů v hodině, rychlost větru v jeho středu dosahuje až 180 kilometrů za hodinu. V okolí Tokia byly otevřeny desítky provizorních středisek pro evakuované. Meteorologové varují, že ve městě může za víkend spadnout až tisíc milimetrů srážek.

Události ČT: Japonsko čelí tajfunu Hagibis (zdroj: ČT24)