Zahájení sezony v La Scale provázely střety demonstrantů s policií

Milán – Střety mezi demonstranty a policií provázely v neděli večer zahájení nové sezony v milánské La Scale. Stovky lidí před budovou opery protestovaly proti úsporným opatřením v Itálii, která prochází hospodářskou recesí, a křičelo přitom posměšky na zámožné hosty zahajovacího večera. Úvodního představení se zúčastnil mimo jiné italský expremiér Mario Monti nebo šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová.

Revoluční představení v La Scale i jejím okolí (zdroj: ČT24)

La Scala vstoupila do nové sezony Fideliem, jedinou operou od Ludwiga van Beethovena. Představení nastudoval proslulý klavírista a dirigent Daniel Barenboim, který působí jako hudební ředitel operního domu, La Scalu na konci letošního roku ale opouští. Na zahajovací představení nové sezony, které se považuje za vrchol italského kulturního roku, se sjely špičky italského veřejného života. Někteří za vstupenku zaplatili i dva tisíce eur.

Zatímco v plném sále si společenská smetánka vychutnávala představení, u vchodu z milánského náměstí těžce ozbrojená policie rozháněla tisícovku nespokojenců. Dýmovnice, petardy a zkažená zelenina proti štítům a obuškům. „Chceme vejít hlavními dveřmi a říci těm lidem, co si myslíme. Že z jejich úsporných opatření a politiky v tomto městě, v Evropě a v Itálii se nám dělá špatně,“ zmínil mluvčí levicového studentského hnutí.

La Scala zahájila sezonu Fideliem
Zdroj: ČTK/AP/Brescia Amisano

Zhruba tři stovky demonstrantů začaly po zahájení představení házet vejce a zápalné lahve na pořádkovou policii, která jim zabránila dostat se do bezprostřední blízkosti historické budovy. Dva policisté byli zraněni.

Demonstranti využívají společenské události k protestům každý rok. Letos ale mají větší podporu veřejnosti. Po třech letech úspor dochází Italům trpělivost. Vláda minulý týden schválila reformu pracovního práva. Jenže mnoho lidí se bojí, že opatření nová místa nevytvoří a naopak oslabí ochranu zaměstnanců.

Nepokoje vyvolaly hlavně změny, které by měly usnadnit propouštění. Účastníci protestu ale upozorňovali i na dodržování práva na bydlení poté, co úřady nechaly nedávno vyklidit několik squatů.

Zahájení sezony v La Scale provázely protesty
Zdroj: ČTK/AP/Antonio Calanni

Itálie má třetí největší ekonomiku ze zemí platících eurem. Letos míří ke třetímu roku hospodářského poklesu za sebou. Recese se dotýká i slavného operního domu. Jeho rozpočet je napjatý a manažeři se před nedělním slavnostním zahájením sezony několikrát obrátili na sponzory.