Pamuk o nesvobodě tureckých médií: Všichni mají strach

Istanbul – V Turecku mají za Erdoganovy vlády všichni strach svobodně se vyjadřovat, tvrdí slavný turecký spisovatel Orhan Pamuk. Novináři prý stále častěji přicházejí o práci. V rozhovoru pro turecký list Hürryiet nositel Nobelovy ceny popisoval tlak vyvíjený islámsko-konzervativním režimem na svobodu tisku.

Úspěšný autor odhaluje nátlak tureckých mocenských složek na média všeobecně i justiční zákroky proti opozičním novinářům. „Nejhorší je, že tu vládne strach. Konstatuji, že všichni mají strach, a to není normální. Svoboda vyjadřování spadla na velmi nízkou úroveň,“ citovala z rozhovoru s Pamukem agentura AFP.

  • „Mnozí přátelé mi přicházejí říci, že ten nebo ten novinář přišel o práci. Teď už se vyhazují dokonce i žurnalisté nejbližší mocenským strukturám. Nikdy jsem nic takového neviděl,“ říká dvaašedesátiletý spisovatel.   

Pamuk kritizoval i nedávná kontroverzní prohlášení tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ten prohlásil, že postavení mužů a žen není rovnocenné, „protože je to proti lidské přirozenosti“. Vyprovokoval tím spor mezinárodního dosahu.  

Erdogan řídil Turecko jako šéf vlády od roku 2003 až do letošního srpna, kdy se ujal nejvyššího úřadu jako první přímo zvolený turecký prezident. Jeho kritici ho obviňují z autokracie a islamistické úchylky. „Pokud bychom měli kritizovat Turecko z vnějšího pohledu, pak by to bylo za postavení žen ve společnosti. Naši politici vyslovují na toto téma neuvážená prohlášení, jako by chtěli vyprovokovat rvačku,“ poznamenal Pamuk.

Právě na útlak žen spisovatel poukazuje ve svém nejnovějším, ještě nepřeloženém románu. Vychází šest let po jeho posledním díle Muzeum nevinnosti. Pamuk je nejprodávanějším tureckým autorem, jehož díla se překládají do více než 60 jazyků. Je také prvním Turkem, který dostal v roce 2006 Nobelovu cenu.